SON DAKİKA

Peynir Fiyatı Et fiyatını geçti

02 Aralık, 2022 06:23 Güncelleme: 02 Aralık, 2022 06:23 Peynir Fiyatı Et fiyatını geçti

Temel gıda ürünlerindeki fiyat artışı halkı kara kara düşündürüyor. Halkın adeta belini büken gıda fiyatlarındaki artışlardan biri de süt ve süt ürünleri. Son haftalarda yaşanan artışla birlikte peynirin kilogram fiyatı, kırmızı et fiyatını yetişti ve geçti. Tarihte ilk kez peynir fiyatının kırmızı et fiyatına yetiştiğini ve geçtiğini belirten esnaflar, bu durumun halkı ciddi anlamda mağdur ettiğini söyledi. Doğubayazıt'ta esnaflık yapan peynir satıcısı Abdullah Küçükkaya, ineğin peynir fiyatının 80 liradan başladığını, koyun peynirinin ise 180 liraya kadar çıktığını aktardı.

Birçok peynir çeşidinin satışını yaptıklarını dile getiren Küçükkaya, "80 liradan 180 liraya kadar peynir çeşitlerimiz var. Fabrika peynirleri ise 50-60 lira. Peynir fiyatlarındaki yükselişin nedeni yem fiyatlarının çok yüksek olması ve meraların çoğu paralı olduğu için, Ayrıca yanlış politikalardan dolayı peynir fiyatları yükseliyor." dedi.

"5 KİLO PEYNİR ALAN MÜŞTERİLER ALIMI 2 KİLOYA DÜŞÜRDÜ"

Peynir fiyatlarının düşmesi için hayvancılığa verilen desteğin artırılması gerektiğini ifade eden Küçükkaya, şöyle devam etti: "Bugün peynir fiyatı kırmızı et fiyatını geçmişse burada bir sıkıntı var demektir. Bugün kırmızı etin kilosu 100-120 lirayken bir kilo peynirin fiyatı 80 ile 180 arasıdır. Tarihte görülmemiş bir şeydir. Daha önce 5 kilo peynir alan müşterilerimiz 2 kiloya düştü. Bölgemizde peynir tüketimi biraz fazladır ve bir kilo peyniri neredeyse 3 kahvaltıda tüketiyoruz" şeklinde konuştu.

Süt fiyatlarındaki artışın peynire de yansıdığını vurgulayan Küçükkaya, "Geçen seneye göre süt fiyatları neredeyse yüzde 200 zamlandığı için peynir üreticileri de zam yapıyor. Bu durum da piyasada peynir azlığının olduğunu gösteriyor. Sebebi ise hayvan yetiştiriciliğinin giderek azalmasından kaynaklanıyor. Bize gelen iyi peynir fiyatına 120 deniliyor. Buna maliyetlerimizi eklediğimiz zaman ne kadara satabiliriz ki? Devletten isteğimiz hayvan besicilerine biraz daha destek vermeleridir" diye konuştu. 

Yorum Ekle