SON DAKİKA

ÖZYOLCU'DAN DESK PLATFORMUNA ZİYARET

02 Ocak, 2023 15:47 Güncelleme: 02 Ocak, 2023 15:47 ÖZYOLCU'DAN DESK PLATFORMUNA ZİYARET

Ak Parti Ağrı İl Başkanı ve eski milletvekili Halil Özyolcu DESK PLATFORMU'nu ziyaret etti. 

Kısa adı DESK olan Doğubayazıt Eğitim Sağlık ve Kültür Platformu İlçe STK ları, İlçe Yerel Gazeteleri ve bir kısım ilçe kanaat önderinden oluşuyor. 

Platformun kuruluş amacı siyasi olmayan, ilçe eksikliklerini gidermeyi misyon edinmiş, siyasi partilerin tümüne mesafeli, şiddeti yöntem edinmeyen bir yapıdır. 

Platform başkanı Cemal Ersü; Halil Özyolcu'ya hitaben platformun taleplerini yaklaşık iki yıl önce İl Başkanı olarak İlimize atandığınız zaman hayırlı olsun ziyaretimizde dile getirmiştik diyerek başladı. 

Başkan Ersu konuşmasının devamında; "Biz sizin deneyiminiz ve daha önceki vekillik döneminizde de İlimizin her ilçesine adil bir hizmet gelmesi için gösterdiğiniz çabalarınızı referans alarak Doğubayazıt İlçemizin Kamu hizmetleri eksikliklerini gidermenizi istiyoruz. Bu noktada Türkiye genelinin ortalama hizmetinde çok geride bırakıldığımız gibi İl içinde bile ciddi bir ayırıma tabi tutulduğumuzu üzülerek müşahede ediyoruz" dedi. 

Doğubayazıt'ın eksiklikleri şu şekilde dile getirildi; Doğubayazıt yaklaşık üç yüz yıl önce Bağdat'tan gelen hastaların şifa aradığı yerken. Şu anda bir devlet Hastanesi'nde verilmesi gereken tedavileri sağlayamıyor. Sağlık ilçe Merkezi binası hala yok. Siz şu anda yıllardır olduğu gibi bir kadın doğum hizmeti almaya kalkışsanız çocuğunuzu kaybetme riski yaşarsınız. Çünkü randevu alamazsınız. olan doktorda poliklinik yapmıyor. Çevre illere sevk ile karşılaşırsınız. Sağlık alanında ki bir diğer husus ilçe merkez nüfusu bizden yüzde kırk daha az olan Patnos ilçemizde dahi ağız diş hastanesi yıllardır faal ama ilçemizde hala faaliyete geçmedi. Önemli hastalıklar ve diş tedavisi ile ilgili hastanemiz adeta sevk işlevi gören sağlık ocağı veya aile hekimliği gibi çevre illere sevk yapıyor. Patnos ilçemizde 8 tane sağlık ocağı varken. Basit bir iğne için bile uzun mesafeler kat etmek zorunda kalıyor Doğubayazıt'lı hastalar. 21 mahallesi olan ilçemizde son zamanlarda eklenen bir sağlık ocağı ile toplam sağlık ocağı sayısı sadece 3 tür. 2004 yılında sadece levha üzerinde açılan yüksekokulumuz Abdulbari Goozel abimizin yaptığı devasa yatırıma rağmen bir tane bile fakülte fiilen hizmet vermiyor. Bir ikisi hariç öğrencilerin rağbet göstermediği bir kaç iki yıllık faaliyet gösteriyor. Bunun yanında aynı il içinde çok daha sonra açılmasının yanında İlimizin bir diğer ilçesi Patnos’ta mimarlık mühendislik eczacılık fakülteleri mevcut. İl içinde yapılan bu adaletsizlik sizin girişiminizle giderilmeli. Ciddi fakültelerin açılması ile ilçemiz hak ettiği yükseköğretim standartlarına kavuşturulmalıdır.

Yıllar önce Eskişehir’de platform olarak yaptığımız ziyarette yapılacağına dair söz aldığımız ama hala ilçemizde yapılmayan Açık Öğretim Fakülteis sınavları ilçemizde yapılmalıdır.

İlçemizde İran ile de bağlantılı olacak hızlı tren ulaşımı, daha önce olduğu gibi hava alanı olmalı, Doğubayazıt Van arası tünel yapılmalı ve ayrıca karayollarındaki eksiklikler giderilmelidir.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

Liseler

Orta öğretim genel müdürlüğü

Anadolu Lisesi yeterli sayıda yok.

Meslek ve teknik eğitim genel müdürlüğü

Spor Lisesi yok.

Güzel Sanatlar Lisesi yok.

Sosyal bilimler lisesi yok.

İlçemizde mevcut spor potansiyelini spor dallarının büyük bölümünde hemen hemen her yıl ilimizi, bölge yarışmalarında, Ulusal hatta Uluslararası alanlarda temsil eden ciddi bir kitlenin varlığı göstermektedir. Bu da ilçemizde spor lisesinin acil olduğunu ayrıca özellikle ilçede öne çıkan atletizm, futbol, güreş gibi alanlarda tematik spor lisesinin yapılması ilçe il ve ülke sporuna büyük katkı sunacaktır.

İlçemizde güzel sanatlar lisesine ihtiyaç vardır. 

İlçemizde Muhammed Celali Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi mevcut. Ancak kapasitesini yüzde yüz aşan öğrenci mevcudu ile devam etmektedir. Dolayısıyla Teknik Anadolu Lisesi anlamında bazı bölümlerin açılması mümkün olmuyor. Acilen mesleki ve teknik lisemizin bünyesinde bir ek bina yapılması ve Anadolu teknik lise bölümlerinden uygun olacakların açılmasının sağlanması gereklidir.

Din öğretimi genel müdürlüğü

Fen ve Sosyal Bilimler Programı Uygulayan AİHL (Bu liselerin fiziki yapıları Fiziki şartları açısından her yönü ile donanımlı, çevre düzenlemesi spor salonları laboratuvar kütüphane ve geniş bahçeleri olmalıdır.)

Dil projesi hazırlık programı uygulanan AİHL 

Güzel Sanatlar, Mûsikî ve Spor Programı Uygulayan AİHL

Hafızların Eğitim Gördüğü AİHL (Hafızlık Pekiştirme) uygulayan lise bölümlerine ilçemizde ihtiyaç vardır.

Bu bölümleri içine alan donanımlı bir İMAM HATİP KAMPÜSÜ de yapılabilir.

Hayat boyu öğrenme genel müdürlüğü

Olgunlaşma Enstitüsü açılmalıdır.

İlçemizin tarihi kadim bir yerleşim yeri olması bu enstitüyü olmazsa olmaz bir ihtiyaç kılıyor. 

TEMEL EĞİTİME bağlı yeterli ortaokul ve ilkokul yapılmalı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı

İshakpaşa sarayı ışıklandırılması çevresinin kötü kullanıma kapatılması ve tarihi dokusuna uygun çevre düzenlemesinin yapılması. İshakpaşa etrafındaki yukarı bayazıt adı verilen eski Doğubayazıt ilçesinin bulunduğu evlerin tarihi dokusuna uygun restore edilmesinin sağlanmalı.

Meteor çukurunun bakımsızlıktan kaynaklı çamur çukuruna dönüşmüş haline zarar vermeden yapılacak bir kazı ve temizlik ile son verilmesi. Tarihi dokusuna zarar vermeden meteor çukurunun meteor taşının muhteşem görselliğine inilecek yolun yapılması ve etrafından geçilecek hale getirilmesi.

Buz mağarasının ulaşım sıkıntısından kurtarılması ve yapılacak ciddi bir çalışma ile turizme kazandırılması gerekmektedir.

Ağrı dağı eteklerinde yol asfalt olarak yapılmalı ve adeta yamaçlar ve köyler arası mümkün olan dağın en üst seviyelerdeki alanları dâhil asfalt yol ile örülmeli. Barınaklar turizme uygun yapılar ile yapılmalı. Teleferik hizmeti verilmeli. Kayak merkezi oluşturulmalı. Köylerin içindeki yapılaşma, yol, yeşillik, tasarım, yolların ve evlerin imara uygun yapılması, evlerin özensiz yapılmaması, turizm merkezinin dokusuna uygun yapılmasının sağlanması gerekir.

Balık gölü sazan balıklarından temizlenmeli. Nadir bulunan doğal alabalık korunmalı.

Balık gölü ve çevresine turizm açısından geliştirici güçlendirici müdahaleler yapılmalı. Turizme uygun konaklama, dinlenme mekânları betonlaşmaya izin verilmeden yeşillik korunarak hatta artırılarak yapılmalı.

Ahmedi hani etrafındaki alana fidan dikimi yapılmalı. Yolların etrafına ve yamaçlara iyi bir peyzaj uygulaması yapılmalıdır.

Ahmedi hani türbesi çevresindeki alanlarda manevi değerlere ters giyim içecek ve yiyeceklerle girilmesi önlenmeli.

Çevre ve şehircilik bakanlığı

(Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü )

 85 köy muhtarlığı 14 mahalle muhtarlığı toplam 99 muhtarlığımız mevcut

99 muhtarlığın 36 tanesi 2006 dan Sonra Sayısallaştırılmış.  63 tane köyümüzde eski kadastro var. Bunlar için de sayısal olan da var, olmayan da. Dolayısıyla Doğubayazıt halkının arazi anlamında hukukunu bir kaç kaba kuvvet sahibinin oluşturması söz konusu. Doğubayazıt halkının Kadastro anlamında mağduriyeti had safhaya ulaşmıştır.

Tarımda sınırları belirsiz arazi dolayısıyla tarım yapılamamakta, milli gelirlerde de ciddi kayıp yaşanmaktadır.

Doğubayazıt gibi birçok ilden büyük olan ilçemizde sadece 3 memur var. Mühendis hiç yok. Haftada bir gün Iğdır’dan geçici görevlendirme ile gelen bir Kadastro mühendisi vardı o da artık gelmiyor. 

DOĞUBAYAZIT İLÇEMİZDE ACİLEN KADASTRO İŞLEMLERİ BİTİRİLMELİ

MEMUR VE MÜHENDİSİ OLMAYAN KADASTROYA 

YETERLİ MEMUR VE MÜHENDİS ATANMALI.

Tarım Bakanlığı

Tarımda Doğubayazıt sulama ovası, hibe desteğinin tarım ve hayvancılık alanlarında artırılması gerekir. 

PTT hizmetlerinin insani ölçülerde verilebilmesi için ACİLEN ilçe nüfusuna uygun yeterli

PERSONEL Doğubayazıt ilçemize verilmelidir.

TELEKOM

Doğubayazıt ilçemizde Telekom faaliyetleri yok gibidir. İnternet hizmeti ve iletişim şebekelerinin ya hiç sağlanmaması ya da uzun zaman kesintiye uğraması ilçe halkını ciddi manada mağdur etmiş durumdadır. Yapılan talepler yazışma ve şikâyetler neticesiz kalmaktadır. Telekom hizmetlerinin zamanımıza uygun standartlarda telefon ve internet alt yapısı ile sunulmasının sağlanması aciliyet arz etmektedir. 

İlçemizde dinlenebilecek her hangi bir sosyal aktivite mekânından mahrumdur. Bunun için Kent Ormanları İlçemiz nüfusuna yeterli sayıda ve büyüklükte ilgili Bakanlık veya Valilik tarafından yapılmalıdır.

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI

Türkiye’nin en pahalı doğalgazı eziyetinden ilçemiz kurtarılmalıdır. Belli oranda doğalgaz ücreti bazı otoyol ve köprülerde olduğu gibi Devlet tarafından karşılanmalıdır.

IPARD programı ve KOSGEP gibi Devlet kuruluşlarınca verilecek hibe destek programları ile;  Rüzgâr Enerjisi Santralleri (RES) , Güneş Enerjisi Santralleri (GES) İçin ilçemiz iklim ve coğrafi koşulları uygundur. Bu anlamda yapılacak projeler devlet hibe programları ile imtiyazlı desteklemelidir.

GÜMRÜK

400 Dönüm arazi üzerine toplamda en az 20 hol den oluşan Fuar Merkezi yapılmalıdır. 

Türkiye- İran Ortak Serbest Sanayi Bölgesi oluşturulup faaliyete geçirilmelidir.

Türkiye İran arası serbest bölge oluşturulup faaliyete geçirilmelidir.

Doğubayazıt İran arası günübirlik denilen ithalat ve ihracat hemen başlatılmalıdır açıklamaları yapıldı. 

Ayrıca Gümrük ile ilgili hususlarda halkın ihtiyacına cevap verecek hale getirilmesi için halk arasında günü birlik diye ifade edilen ithalat ve ihracatın kolay yapılabilmesi prosedürlerin azaltılması ve ithalat ve ihracat getirilebilen eşyaların sınırlarının genişletilmesi noktasında ilçemizde yeni Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı seçilen Cemal CAN ısrarlı talepte bulundu.

Doğubayazıt’ın İl olması, gümrük ile ilgili iyileştirmeler, eğitim, sağlık, tarım ve birçok sorun dile getirildi. Bu sorunlarla ilgili talepler yazılı olarak da Özyolcu’ya iletildi. Özyolcu, bu sorunların takipçisi olacağını, platformun il olma talebini ve diğer taleplerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip erdoğan'a ve Bakanlıkları ilgilendiren işleri de ilgili bakanlıklara ileteceğini gerekirse platformun bir kaç yöneticisini Bakanlarla görüştürmek üzere Ankara'da temaslarda bulunmak için bilgilendireceğini dile getirdi.  

Platform başkanı Cemal Ersu, Özyolcu’ya yakın ilgi ve gösterdiği hassasiyetten dolayı teşekkür ederek ziyaret anısına bir tablo takdim etti.

Yorum Ekle