SON DAKİKA

Onbiler Barış mitinginde

01 Eylül, 2011 16:36 Güncelleme: 01 Eylül, 2011 16:36 Onbiler Barış mitinginde
DTK ve BDP tarafından "Özgür kimlik, özgür önderlik, Demokratik Özerklik" şiarıyla düzenlenen 1 Eylül Dünya Barış Günü mitingi başladı
DİYARBAKIR -  DTK ve BDP tarafından "Özgür kimlik, özgür önderlik, Demokratik Özerklik" şiarıyla düzenlenen 1 Eylül Dünya Barış Günü mitingi için on binlerce kişi kentin dört bir tarafından PKK Lideri Abdullah Öcalan lehine sloganlarla İstasyon Meydanı'na akıyor. Miting, "Barış elinin kırılmasını değil öpülmesini istiyoruz" sözüyle başladı.

DTK ve BDP tarafından "Özgür kimlik, özgür önderlik, Demokratik Özerklik" şiarıyla düzenlenen 1 Eylül Dünya Barış Günü mitingi başladı. Sınır içi ve sınır ötesi askeri operasyonların arttığı ve Kürt sorununun çözümü için kilit rol oynayan PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın avukatları ile görüşmelerinin engellendiği bir sürece denk gelen miting için İstasyon Meydanı'na akın eden on binler, operasyonlara ve görüş yasağına duydukları öfkeyi pankart ve sloganlarla miting alanına taşıdı. Merkez Sur, Bağlar, Yenişehir ve Kayapınar ilçelerinden alanın dört bir tarafından yürüyüş ile gelen yurttaşlar, polisler tarafından kurulan dört arama noktasından geçerek alana girerken, polisin PKK ile KCK bayraklarına ve bazı pankartlara el koymak istemesi üzerine yurttaşlar arama noktasındaki polisin üzerine yürüyerek barikatları kaldırdı. Arama noktasında yeşil sarı kırmızı flama ve genç kadınların taktığı şallara el konulmak istenmesine tepki gösteren yurttaşlar şallarını vermedi.
69496

Talepler pankartlarda yer aldı

Sahnenin arkasına "Aşîtî ne di tecritê de ye, aşîtî di nexşerê de ye (Barış tecritte değil, yol haritasındadır)" pankartı ile asker tarafından öldürülen canlı kalkan Yıldırım Ayhan ve Federal Kürdistan Bölgesi'ne yönelik hava operasyonunda öldürülen Solin bebek ile ailesinin fotoğraflarının yer aldığı pankart asıldı. Alanın değişik yerlerine de "Ji bo aşîtiyek mayinde Kurdistan'a azad xweseriya demokratik", "Askeri ve siyasi operasyonlar durdurulsun" ve "Çözüm savaşta değil müzakerededir" pankartları asılırken, alandan sık sık "Öcalansız dünyayı başınıza yıkarız", "Öcalan'a yaklaşım savaş barış gerekçemizdir", "Bijî serok Apo", "PKK halktır halk burada", "Kürdistan'da çözüm ya devrim ya ölüm" sloganları yükseldi. Çocukların yeşil sarı kırmızı flamalarla süslendiği alanda çok sayıda Öcalan posterleri ile PKK ve KCK bayrakları asıldı. Kadınların "Operasyonlar dursun" şeklindeki taleplerini yeşil sarı kırmızı renkli flamalara nakşetmesi alandaki renkli görüntüler içinde yer aldı.

Medyada savaş yanlısı haberlere tepki

Aşırı sıcaklar nedeniyle bazı yurttaşlar fenalaşırken, fenalaşanlar ambulanslarla hastanelere kaldırıldı. Mitingden önce sahneden çekim yapan basın mensupları son dönemde basında çıkan bazı savaş yanlısı haberlerden dolayı yuhalanarak sahneden indirilmesi üzerine, BDP'liler araya girerek gerginliği yatıştırdı ve basın mensupları alanda çalışmaya devam etti.

Sık sık "Gerilla" şeklinde şarkıların çalındığı ve söylendiği miting, on binlerin Yıldırım Ayhan şahsında demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına girdiği saygı duruşu ile başladı. Açılış konuşmasını yapan Miting Tertip Komitesi Başkanı Burhan Karakoç, Kürtlerin partilerine barış, annelerine Barış Anneleri adını verdiğini belirterek, "Barış ellerini uzatıyoruz, barış elinin kırılmasını değil öpülmesini istiyoruz. Savaş kolaydır ama barış büyük emek ister. Bu kirli politikaları boşa çıkarmak için alanlarda olmalıyız" dedi.

Sahneden "Barış" ve "Özgürlük" şeklinde slogana on binler hep birlikte eşlik etti. Miting, müzik dinletisiyle devam ediyor.DİHA
69497
69498
69499
69500
Yorum Ekle