OLDU BİTTİ MAŞALLAH!... BÖYLE JET HIZIYLA YAPILAN İHALE GÖREMEZSİNİZ!...
Doğubayazıt Ahmedi Hani Anadolu Lisesi 21/f(pazarlık usulü ile) bir-iki gün içersinde 5 adet ihale yapar.
Doğubayazıt Ahmedi Hani Anadolu Lisesi yetkilileri bu ihale duyurularını Ağrı Valiliği İhale sisteminde yayınlar.
Bu duyuru ne hikmetse bir gün ihale sisteminde kalır. Ertesi güne kalmadan sistemden kaldırılır.
Ve aynı gün 5 ihale peş, peşe yapılarak tek bir firmaya verilir.
Bilindiği gibi Orta dereceli okulların 27 Ocak itibariyle ödenekleri serbest hale gelir. Yanı kullanmaya başlanır.
Oysa ihaleye bakıldığı zaman oldubittiye getirildiği anlaşılmaktadır.
1-Yapılan ihale ilan süreleri ve kurallarına uymamaktadır.
Bu tabloda da anlaşılacağı üzere ihale sürelerinde 4734 sayılı Kamu İhale yasasının açıkça ihlali vardır.
2--4734 sayılı yasanın 62. maddesi şöyle der:
ı) (Ek: 30/7/2003-4964/38 md.) Bu Kanunun 21 ve 22 nci maddelerindeki parasal limitler dâhilinde yapılacak harcamaların yıllık toplamı, idarelerin bütçelerine bu amaçla konulacak ödeneklerin %10'unu Kamu İhale Kurulunun uygun görüşü olmadıkça aşamaz
Açıkça 4734 sayılı yasanın açıkça ihlali söz konusudur.
3-Bu okul geçen yılda tüm ihalelerini pazarlık suretiyle(21/f)yaparak 4734 Sayılı Kamu İhale yasasının 62. Maddesini ihlal etmiştir.
Bu okulun bu tarz davranışı 4734 sayılı yasanın 13.Maddesi uyarınca gazetelere 4 adet sigortalı işçi çalıştırma suretiyle verilen ilan hakkının gaspına neden oluşturmuştur.
Sonuç olarak yapılan ihalelerde ihaleye fesat karıştırma olayı vuku bulmuştur. Geçen yılda açık yapılması gerekli ihalelerin pazarlık suretiyle yapılmasıyla ihalelere fesat karıştırma olayı ikinci defa vuku bulmuştur.
Ayrıca yangından mal kaçırırcasına 1-2 gün içersinde usulsüz ihale yapılması şeffaflık ve saydamlık ilkesi uzak,kamuoyu denetiminden kaçırılmasının pansiyon hizmetlerinde kalitesizliği ortaya çıkarmaktadır.
Yetkililer ve etkililerin konunun takipçi olacaklarına ve gereğini yapacaklarına inanıyoruz. Ayrıca gazeteciler olarak yasal yollara başvuracağımızın bilinmesini isteriz.
2017 yılına girerken,4734 sayılı kanunun ek 7 maddesi ve uygulanması için düzenlenen Kamu İhale Genel Tebliğinin 97/A maddesi gereğince, Orta dereceli okulların ihalelerinin Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde ortak alım komisyonunca tek elde yapılarak şeffaflık ve saydamlık ilkesinin korunması,rakabet ortamının artırılması, pansiyonlu orta dereceli okullarda pansiyon hizmetlerinin daha kaliteli oluşunu sağlanması ve kamu denetiminin işletilmesi ve gazetecilerin hakkının gasp edilmemesi için Doğubayazıt Kaymakamı Sayın Ulaş Akhan talimat verir.
Ancak Yukarıda isimleri verilen Okul müdürleri derhal İl Eğitim müdürüne koşarak, Bu olaya takoz koyarlar. Öylece tekrar ihalelerin orta dereceli okullarda yapılması sağlanır.
Her iki okulun amacı kendilerince kamunun denetiminden uzak ve keyfi alımlarla pansiyon hizmetlerindeki kaliteyi düşürmek.
Bu iki okulun geçen yıl yapılan ihaleleri açık olmayıp, pazarlık ve doğrudan temin suretiyle yapılmıştır.
Öylece 4734 sayılı yasanın 62. maddesi alenen ihlal yaparak ihalelere fesat karıştırmışlardır.
Hatta Fatımatü Zehra Kız Anadolu Hatip lisesine gelen ödenekleri buranın yetkilisi 4734 sayılı Kamu İhalesi yasasının 5.maddesi açıkça ihlal ederek parçalara bölerek kullanmıştır. Bu bir suçtur.
Ayrıca her iki lise Ağrı Valiliğinin ihale sistemine neden girmemekte ısrar etmekteler. Amaçları da ihaleleri kamu denetiminde kaçırmak, şaffalık ve saydamlıktan ırak rakabet ilkesini ortadan kaldırıp keyfi ihale yapmaktır.
Etkili ve yetkililerin bu konuda gereğini yapacaklarına inanıyoruz.
Ayrıca gazeteciler olarak yasal yollara başvuracağımız bilinmesini isteriz.
HALKIN SESİ GAZETESİ
DOĞUBAYAZIT GAZETESİ
NARİNKALE GAZETESİ