SON DAKİKA

Öğretim Görevlisi Çoban’ın Yaban Hayatı Takip Projesiyle Sarıkamış Ormanlarındaki Kurtlar İzleniyor

Iğdır Üniversitesi Tuzluca Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Ayşegül Çoban’ın yürütücülüğünü yaptığı “Sarıkamış Yaban Hayatı Koridorundaki Büyük Etoburların Takibi Projesi” ile Sarıkamış Ormanları ve Sarıkamış-Allahüekber Dağları Milli Parkında yaşayan kurtların takibi yapılıyor. 22 Temmuz, 2020 06:50 Güncelleme: 22 Temmuz, 2020 06:50 Öğretim Görevlisi Çoban’ın Yaban Hayatı Takip Projesiyle Sarıkamış Ormanlarındaki Kurtlar İzleniyor

Öğretim Görevlisi Çoban’ın Yaban Hayatı Takip Projesiyle Sarıkamış Ormanlarındaki Kurtlar İzleniyor

Iğdır Üniversitesi Tuzluca Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Ayşegül Çoban’ın yürütücülüğünü yaptığı “Sarıkamış Yaban Hayatı Koridorundaki Büyük Etoburların Takibi Projesi” ile Sarıkamış Ormanları ve Sarıkamış-Allahüekber Dağları Milli Parkında yaşayan kurtların takibi yapılıyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün izni, Koç ve Zagreb üniversitelerinin iş birliğiyle yürütülen uluslararası projede; 2011 yılından bu yana, uydu vericili özel tasmalar takılarak takip edilen kurt türünün (canis lupus) yaşam alanlarındaki davranışları araştırılıyor. Proje kapsamında ortalama bir sene kadar takip edilen kurtların; ne kadar yaşam alanı kullandığı, genç bireylerin sürüyle ne kadar zaman kaldığı yahut ne zaman sürüden ayrıldığı ve yaşam alanından ne kadar uzaklaştıklarına dair veriler toplanıyor.

“Kurtlar proje kapsamında araştırılmaya devam edilecek”

Şimdiye kadar topladıkları verileri paylaşan Öğr. Gör. Çoban; “Özel tasma takılarak takip edilen kurtlardan biri olan 2 yaşındaki erkek bir bireyin, sürüden ayrıldığı ve 1 sene boyunca 5100 km2'lik bir alanı kullandığı tespit edildi. Tasma takılan kurtlardan bir diğeri olan 8 yaşındaki erkek bir bireyin ise yaşam alanından uzaklaşmadığı, tasma takılan alanın yakın çevresinde hayatını sürdürdüğü verisi elde edildi.” şeklinde konuştu.

Öğr. Gör. Çoban; “Türkiye’nin eşi benzeri olmayan doğal alanlarından biri olan Sarıkamış Ormanları ve Sarıkamış-Allahüekber Dağları Milli Parkında dünyaya gözlerini açan ve yaban hayatın zorlu şartlarında hayatta kalabilmek için mücadele eden kurtlar, proje kapsamında araştırılmaya devam edilecek.” dedi.

Yorum Ekle