SON DAKİKA

"MÜTEAHHİTLERE FİYAT FARKI PİYASA ŞARTLARINA GÖRE VERİLMELİDİR"

16 Mart, 2022 15:29 Güncelleme: 16 Mart, 2022 15:29 "MÜTEAHHİTLERE FİYAT FARKI PİYASA ŞARTLARINA GÖRE  VERİLMELİDİR"

Ağrı  Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Saim ALPASLAN  Kamuya iş yapan müteahhitlerin zor durumda ve iflasın eşiğinde olduğunu ve fiyat farkı ve tasfiye hakkının verilmesinin zorunlu olduğunu ,aksi takdirde inşaat sektöründe büyük bir çöküşün olacağını söyledi.

Ağrı  Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Saim ALPASLAN  22 Ocak 2022 tarih ve 31727 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Ek Fiyat Farkı ve/veya Sözleşmelerin Devri” konusunda açıklamada bulunarak, Ağrı  Ticaret ve Sanayi Odası üyelerinin taleplerini yineledi.

2022 yılında verilen Fiyat farklarının piyasa fiyatlarına göre yetersiz olduğunu ifade eden Yönetim Kurulu Başkanı Saim ALPASLAN  “2022 yılında açıklanan birim fiyatları piyasa fiyatlarının çok altında kalmaktadır. Yükselen  girdi maliyetleri kamuya iş yapan müteahhitlerimizi zor durumda bırakmaktadır. Salgın, tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz ekonomisine ciddi zararlar verdiği aşikardır. Demir, çimento ve diğer inşaat malzemeleri gibi inşaat sektörü için zorunlu olan ürünlerin fiyatlarında büyük bir artış yaşandı.Halen de inşaat malzemelerinde artışlar devam etmektedir. Müteahhitlerimiz yükselen fiyatlar ve malzeme temini noktasında sorun yaşamaktadır. Müteahhitlerimizin yaşadığı sorunları TOBB başta olmak üzere ilgili kurumlarımıza dönem dönem iletmekteyiz. Müteahhitlerimiz gerçekten ödemelerini yapamaz duruma gelmiştir.İnşaat sektörü ülkemizin lokomotifi durumundadır. Artan inşaat malzeme fiyatları inşaat sektörünü durma noktasına getirmiştir.Firmalarımızın istihdama ve ekonomiye katkılarını sürdürebilmesi için fiyat farkı, yükselen girdi maliyetleri gözönünde bulundurularak inşaat sektörümüzün talepleri doğrultusunda verilmelidir. Aksi halde sektörde büyük bir  kayıp yaşanacak ve yüzlerce firmamız iflas edecektir.” dedi.

Oda Üyelerimizden gelen talepler konusunda acilen gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini belirten Yönetim Kurulu Başkanı Saim ALPASLAN  “Gerek müteahitlerimiz  gerek kamu menfaati açısından 01.01.2021 tarihi baz alınarak işin bitimine kadar reel oranda ve müteahitlerimizi zarara uğratmayacak şekilde "fiyat farkı" verilmelidir. Fiyat farkı ödenmesine rağmen finansal ve teknik olarak devam etmesi mümkün olmayan işler için cezasız "tasfiye hakkı" tanınmalı ve teminatları iade edilmelidir. Temel inşaat malzemelerinden özellikle demir, çimento, cam, alüminyum, elektrik malzemesi,alçıpan, mdf vb. başta olmak üzere yüzde 200'ü geçen malzemelere  KDV indirimi  getirilmedir. 01/01/2021 tarihinden bu yana artan girdi maliyetleri nedeniyle işi yapamayan müteahhitlerimize verdikleri  teminatlar  iade edilmeli, ihalelerden yasaklılıkları kaldırılmalıdır. Tasfiye edilen işler, ilgili idarenin insiyatifinde, fesih şartları kanuna göre belirlenmedir. Tasfiye edilen işlerin sözleşmesinde ödenen vergiler kalan işlere oranla iade edilmeli, yapılan imalatlar, puantaja göre değil, gerçek imalat seviyesine göre belirlenmelidir. Mağdur olan yüklenicilere en az 120 iş günü ek süre verilmelidir. Covid-19 gerekçesi ile yükseltilen stopaj vergisi ve KDV tevfikatı eski oranlarına ve hatta daha aşağı düşürülmelidir. 2022 yılı için oluşturulan birim fiyatlar tekrar gözden geçirilerek yeni ve piyasa şartlarına uygun birim fiyatlar belirlenmelidir.” diye konuştu.

Yorum Ekle