SON DAKİKA

MODERN DEVLET VE DEPREM

14 Kasım, 2011 11:31 Güncelleme: 14 Kasım, 2011 11:31 MODERN DEVLET VE DEPREM

Modern’’kelimesi Fransızcadır Türkçe karşılığı çağdaş ve çağdaşlıktır bir diğer deyişle genellikle bir şeyin ‘yeni’ ve ‘güncel olduğunu ifade etmek için kullanılır bir çok alanda da kullanılır modern mimarlık,modern sanat,modern tıp ve modern devlet gibi …

Türkiye gündemi her gün yeni skandallarla oluşan bir ülke devletin değişip dönüşmemesinden kaynaklanan bu konuların başındaki sırayı ‘Kürt sorunu’ hiç ama hiç kaybetmedi.

Her zaman devletin kapatmaya çalıştığı bir türlü baş edemediği Kürt sorunu, gündemdeki yerini hep korudu..

Başka ne var  bu ülkenin gündeminde terör,ekonomik kriz ,siyasi krizler,yolsuzluklar,depremler.muhtıralar ve darbeler cumhuriyetin kuruluşundan bu yana gündemi işgal eden konular oldu olmaya devamda edecektir.

Kürt halkının insani temel haklarını anayasal bir güvenceye oturtmayan devlet Demirelin söylemiyle 29 cu isyanla uğraşmaya devam ediyor.

Terör gündemiyle devlet binlerce kez toplandı tarihi boyunca Kürt sorununu terör sorunu olarak algıladı.

Oysa PKK, Kürt sorununun çözülmeyişinin sonucu olduğunu kabul etmeyişi terör gündeminin bir parçası haline getirdi.kuruluşundan bu yana ekonomik krizler dış borçlar,IMF kredileriyle ayakta duran bir ülke oldu.On yılda bir devülasyona giden bir ülke yine bu ülkedir.

Hükümetlerin istikrarsız politikaları  askeri vesayete  teslim olmaları ülkeyi yönetememesi sorunları çözecek cesarete ve iradeye sahip olmaması tekçi anlayışı dayatmaları bu sonucu doğurdu.Cumhuriyetin çok partili sisteme geçmesinden bu yana ortalama  iki yılda bir hükümetler değişmiş son AKP dönemi hariç.

Bugüne kadar yirminin üzerinde banka hortumlanmış krediler yandaşlara pompalanmıştır.

    Bu ülkede mafyalar türemiş susurluk,ergenekon örgütleri ve siyasi amaçlı bazı dindar cemaatlerde ülkenin değişimini engelleyerek geleceğini  karartmışlardır.

Daha dün otuz üç köylünün öldürülmesinin erminini veren general Mustafa Muğlalı olduğu altmış sekiz yıl sonra kabul edildi nice aydınlar aynı şekilde öldürüldüler.

 O katilleri koruyanda,değişmeyende aynı zihniyettir

.Türkiye ana gündemi değişmeyen bir ülke haline gelmiştir AB ye üyelik yolunda bu gündemiyle ne kadar yol alabilir üyeliğe kabul edilmesi mantıklı olabilir mi?

Son olarak ülkede yaşanan Van depremi ve önceki depremler gösterdiki Türkiye yaşadığı binalarını bile demokrasisi gibi yapmış sosyal ve insan hakları ihlalleri konusunda nasıl dünyada önde gidiyorsa depreme ve afetlere karşı ihmalkar suçlu davranmakta en çok kaybı yaşamaktadır.

 

Modern ülkelerde 7 ve 8 noktalı depremlerde ölü sayısı 1 veya  2 yi geçmezken,binalar çökmezken Türkiye de ölen ve yıkılan bina sayıları binlere ulaşmaktadır.Erzincan,İzmit,ve Van depremleri açık örneklerdir.Bu durumda Türkiye ye modern devlet diyebilir miyiz?.Böyle modernlik olur mu?.AB ye yüklenen Başbakan önce bu sorunları halletsin de daha sonra AB ye kafa tutsun bizde destekleriz.

Peki bu depremdeki yıkımların sorumlusu halk mıdır?

Yoksa devlet midir?

Devlet halkının can ve mal güvenliğini sağlamakla yükümlüdür.

Devlet bu görevini yapamayacaksa ne için vardır?

Devlet denetim görevini yapmazsa kim yapacak?

Bu halk devlet devletliğini yapsın diye vergi veriyor.

Canını ve malını korusun diye veriyor.

Gücünü kendisi gibi düşünmeyen toplum kesimlerine yönelik ideolojik, tekçi,baskıcı anlayışla sürdüren bir devlet politikası o ülkeyi değiştiremez,geliştiremez.Çünkü değişmeyen yerinde sayar, modernleşemez.

.Doksan yıllık ‘kürt sorununu’çözemeyen devlet modern devlet olamaz.Vandaki depremde yıkılan devletin yönetim anlayışıydı bunun cezasını ise toplum çekmektedir.

Yorum Ekle