SON DAKİKA

Kürtçe Kuran İlk Kez Mobil uygulamasında

10 Nisan, 2022 23:40 Güncelleme: 10 Nisan, 2022 23:40 Kürtçe Kuran İlk Kez Mobil uygulamasında

Kur’an-ı Kerim Kürtçe’nin üç lehçesine çevrilerek, mobil telefon uygulamasına dönüştürüldü. İsteyenlerin üç lehçede Kuran’ı hem dinleyip hem okuyabildiği uygulamayı binlerce kişi indirdi.

“Quran’a Kurdî” ya da Kürtçe Kuran adıyla geliştirilen mobil telefon uygulaması, Batmanlı dört genç tarafından hayata geçirildi. Hem android hem IOS işletim sistemlerine uygun olarak geliştirilen uygulama yaklaşık iki yıl süren bir çalışmanın ürünü.

Kuran’ın Kürtçe telefon uygulaması olmadığını öğrenen grup, böyle bir uygulama yapmak için harekete geçti. Önce teknik alt yapıyı hazırlayan grup daha sonra Kuran’ın Kürtçe tercümelerini, sesi güzel olan kişilere okutup kaydettirdi. Ekip önce Kurmanci lehçesiyle başladı. Ardından uygulamaya Zazaca lehçesi de eklendi. Yazar ve Çevirmen Roşan Lezgin, Kuran’ı Arapçadan Zazacaya çevirdi. Uygulamaya son olarak Irak Kürt Bölgesinde kullanılan Sorani lehçesi eklendi.

Uygulamanın birçok çevrenin ihtiyacını karşılayacağını ifade eden Roni Bedirhan, “Ben Kürtçe öğretmeniyim, Kürtçe’de böyle bir boşluk vardı biz bu boşluğu gördük ve dolduralım dedik. Bu İslami bir hizmettir. Dindar çevrelerde bundan memnun, Kürt çevrelerde memnun. Her iki açından da memnun olanlar var. İnsanlarımız eğer isterlerse kendi dillerinde kendi dinlerini öğrenme imkanı elde edecekler. Kürtçeyi daha geniş bir satha yayacağız. Hayat içinde önemli bir yer alıyor. Kürtler kendi dillerinde dinlerini öğrensinler istedik” dedi.

Yorum Ekle