SON DAKİKA

İzlenimler(4)Burası Cizira Botan!(3)

13 Kasım, 2011 06:10 Güncelleme: 13 Kasım, 2011 06:10 İzlenimler(4)Burası Cizira Botan!(3)

Cevdet BAYCAN yazıyor…

Cizre’ye yaptığımız gezide izlenimlerimizi anlatmaya devam edeceğiz. Cizira Botan  tarihi kent oluşunun dışında Kültür ve sanat beşikliğine ev sahipliği yapmıştır. Kentin bir çok kültür ve sanat yapıtları vardır. Bu yazımızda  Hz. Nuh’un Türbesi,camii ve külliyesi ve Cizira Botan doğumlu ünlü fizikçi İsmail Ebul-İzEl- Cezeri’yi tanıtacağız

 

HZ.NUH PEYGAMBERİN TÜRBESİ,CAMİİ VE KÜLLİYESİ

Hz.Nuh’un türbesi Cizre’de kendi adını taşıyan caiinin alt katında bulunmaktadır. Bu camii’nin geniş bir külliyesi vardır.

Tufan olayı ile Kur’an,Tevrat,İncil,Avesta’da adı sıkça geçen Cudi, Sümer, Akad,Elem kitabelerinde Tufan mitolojisiyle anlatılmak istenen kişi Nuh peygamberdir.Nuh Peygamber’in asıl adı  Abdulgaffar olup, Nuh, Nova, Noah,Utnapiştin olarak değişik dillerde anılır

Allah katında çok şükredici bir kul olarak tanınır. İnsanlığın ikinci babasıdır .Kuran’ Kerimin Hud süresi(44). Ayet’de Cudi dağının üzerinde durduğu  açıkça belirtilmiştir .Cudi dağının tepesinde  önce evini yaptığı;kışın soğuğundan   Rayat Kura bölgesine  indiği Guti  yazıtlarından geçer.Onbinlerce yıldan beri Nuh Peygamber’in  ziyaret edilmektedir.Bütün semavi dinler tarafından kutsal kabul edilir.

Türbe 1996-1997 yıllarında Hz.Nuh Peygamber Şirgev Vakfınca inşa edilmiştir.


 

 

 

İSMAİL EBUL-İZ EL-CEZERİ TÜRBESİ

Cizre’de doğan   fizikçi ünlü fen-teknik adamı olan İsmail Ebul-iz el-Cezer’inin türbesi de Haz Nuh Peygamber camisinin  avlusu içersindedir.

Türbeninin  baş ucunda bulunan lahiyada ünlü fizikçinin yaşamı anlatılmaktadır.



Yorum Ekle