SON DAKİKA

İSHAKPAŞA SARAYI

İSHAKPAŞA SARAYI 13 Şubat, 2019 04:18 Güncelleme: 13 Şubat, 2019 04:18 İSHAKPAŞA SARAYI

İshakpaşa Sarayı tarihi bir yapıya sahiptir. Saray Ağrı'nın Doğubayazıt İlçesinde olup Yapımına 1685 yılında başlanmış olan Saray 1784 tarihinden tamamlanmıştır.


7600 m2 'lik bir zemine sahip olan saray Mehmet Paşa (Mir Mehemet Pür Bela) mirliği döneminde ermeni ustalara yaptırılmıştır.


İshakpaşa Sarayı Ağrı Dağı'nın güney eteklerinden ve Doğubayazıt'a 5 km uzaklığında. Eski Doğubayazıt (Bazit)  sarp bir arazi ve kayalıklar üzerine kurulmuş olup 116 odadan oluşan bir saraydır.


İshakpaşa Saray'ın en büyük özelliği üstün ısıtma ve merkezi buhar sistemiyle ısınıyor olması olup kanalizasyon ve lavabonun var olmasıdır.


İshakpaşa Saray'ın bir diğer özelliği ise Zindanlar, Selamlık Dairesi, Cami, Aş evi, harem odaları, mutfak merasim, Eğlence Salonu, Cephanelik, Erzak odaları Türbe ve İç İçe üç avludan oluşan iç mimarisi vardır.


İshakpaşa Saray'ı Aslan, Kartal ve İnsan Figürlerinden oluşan konseptle, bu konsept Selçuklu Devleti ve Osmanlı Devleti yapılarının hiç birinden bu tür mimari bulgurlara rastlanmayacak bir şekilde dizayn edilmiş ve tasarlanmıştır.


Yapımı 99 yıl süren İshakpaşa Saray, yapımında 10 binlerce insanın çalışması ve emeği, yüzlerce ustanın el emeği ve sanatıyla ortaya çıkan bu harikulade yapı bugün halen bütün ihtişamıyla dimdik ayakta durmaya devam etmektedir.


Haber: Halkın Sesi – Salih Çakar

Yorum Ekle