İSHAK PAŞA SARAYINDAKİ KONSOLLARDAKİ HEYKELLERS.O.S VERİYOR
AĞRI İL TURİZM MÜDÜRÜ BUNLARI KORUMAK İÇİN NE GİBİ ÖNLEMLERİNİZ VAR?
Bu konuda Bakanlığa sunduğunuz öneri ve projeleriniz varımıdır?
Ağrı İl Turizm Müdürlüğü bu konuda çıkın kamuoyunu aydınlatın ki,bizde sizin Tarihi eserleri korumada ne denli babayiğit olduğunuzu görelim!...
Bilindiği gibi İshakpaşa Sarayı binlerce yerli ve yabancı turistin gördüğü ve gelmek istediği Türkiye'nin ikinci tarihi büyük saray'dır.
Keşke yazgısıya büyük olsaydı!...
Ama malessef Yıllar yıla yazgısına terk edilen İshak Paşa Sarayının varlığının değerine varıldığı an,onarım üzeri anarım gördü
İshakpaşa Sarayı orjinal yapısına kavuşum derken adeta kanadı yolunmuş kuşu döndü
Bilimsellikte uzak onarım İshak Paşa Sarayını orijinal yapısından uzaklaştırdı.
Her gelen kafadan uydurma bir proje ile onarım işi başaladı.İşte netice ortada!...
Neyse, biz şimdilik yinede mevcut olanla iktifa edelim.
Gelelim, İshak Paşa sarayının kuzey cephesinde, selamlık bölümüne ait konsollardaki heykellere
Üst üste yapılan figürlerde en üste kartalı, ortadaki Aslanı, en alta ki insan başını simgeliyor. Cumbalı sofanın duvar dışına taşan konsollardaki heykeller, dört ayrı ağacın uç kısmına dört defa tekrar edilerek yapılmış.18.yüzyılda, hatta Selçuklu ve Osmanlı mimarisinde, sanatında hiç rastlanmamış değerli ve ilgi çekici işleme Heykeller kuvvetle üsluplaşmış, realist bir anlayışla ve çok düzgün hatlarla çizilmiştir. Konsolların saray dışına taşması, kuzey yönünde olması ve heykellerin ağaç üzerine işlenmesi, tabiat olay ve şartların bunları yıpratarak ilk zamanlardaki canlılıklarının bozulmasına sebeb olmuş, cilaları silinmiştir. Aradan 200 yıllık bir zaman geçmiş olması göz önünde bulundurulursa, bunların yapıldığı sırada ki özelliği ve güzelliği daha iyi anlaşılır. En çok Uygur sanatında görülen bu insan ve hayvan şekilleri(motiflerini)anlatılan efsaneye bağlayanlar vardır.
HEYKELLER NEYİ İFADE EDER
İnsan iradesi,Aslan kuvveti,Kartal yırtıcılığı ile dört yöne hakimim..
Gerçekten insan yeryüzüne, aslan ormana, kartal'da gökyüzüne egemendir. Bunların yaşadıkları yerlerin fiziki yüksekliği de dikkate alınmış, heykellerde insan, aslan ve kartal sıralanmasına özen gösterilmiştir.
Beyazıt Sancağının paşası sarayın yapıldığı yüzyılda Erzurum'dan, İran içlerine, Kars'tan Van'a kadar bir dağlık ve stratejik alanı kontrolünde tutmaktadır. Sancak merkezi, dolayısıyla, paşa;askeri, maddi ve manevi yönden oldukça güçlüdür.Kendisine güvenen paşa bu güçle sarp tepeler üzerinde(yaptırdığı) kartal yuvasını andıran sarayından hasımlarının üzerine aslanlar gibi saldırma cesaretini kendinde bulmuştur.
Bu dönem, sancak merkezi ve çevresinde Osmanlı devlet'inin Yükselme devrinde bile sağlanmayan istikrar ve devlet otoritesinin en iyi bir şekilde sağlandığı ve dış baskıların(Bilhassa İran) önlendiği bir dönemdir.
Kısaca, kendisini çevrenin sahibi sayan ve sarayı yaptıran İshak Paşa'yı sembolize eden bu figürler, dövüşkenliği, yırtıcılığı, güçlülüğü, kuvvetliliği, bağımsızlığı, hâkimiyeti, sanatı, akıl ve iradeyi temsil etmektedir.
Şimdi Ağrı İl Turizm Müdürlüğüne soruyoruz.
Bunca onarım geçiren İshak Paşa Sayının onarımı ve projesi esnasında ahşap konsollardaki heykellerin korunması için ne gibi önerileriniz oldu?
Bu heykellerin cam fanusta veya şafaf sayılır değişik fiziki maddelerle korumayı düşündünüz mü?
Bu konuda Bakanlığa sunduğunuz öneri ve projeleriniz varımıdır?
Ağrı İl Turizm Müdürlüğü bu konuda çıkın kamuoyunu aydınlatın ki,bizde sizin Tarihi eserleri korumada ne denli babayiğit olduğunuzu görelim!...
HALKIN SESİ
NOT: Turizm Müdürlüğünün yanıtına sütunlarımız açıktır.