SON DAKİKA

İshak Paşa Sarayı Turistlerin İlgi Odağı

. 22 Nisan, 2024 06:00 Güncelleme: 22 Nisan, 2024 06:01 İshak Paşa Sarayı Turistlerin İlgi Odağı

Doğubayazıt'ta, sarp dağlarla çevrili tepelik bir alanda yer alan İshak Paşa Sarayı, Osmanlı'nın Lale Devri'nde inşa ettiği en görkemli yapılar arasında kendine yer bulmuştur. UNESCO'nun Dünya Miras Geçici Listesi'nde de yer alan tarihi saray, Osmanlı, Selçuklu, Barok ve Rokoko mimarilerinin eşsiz bir kombinasyonunu sunmaktadır.

Sarayın etrafında bulunan İslam alimi Ahmed-i Hani Türbesi, Urartu Kalesi, Ahmed-i Hani Müzesi ve Eski Bayezid Camisi gibi diğer tarihi eserlerle birlikte, yılın her mevsimi ziyaretçi akınına uğramaktadır. Sarayda cami, odalar, surlar, türbe, iç ve dış avlular, divan ile harem salonları gibi bölümleri bulunmaktadır, bu da sarayın zenginliğini ve görkemini artırmaktadır.

Geçtiğimiz yıl 213 bin kişi sarayı ziyaret etmiş, bu sayı giderek artmaktadır. Özellikle Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyanın dört bir yanından turistlerin ilgi odağı haline gelmiştir. "15-22 Nisan Turizm Haftası"nda ise saray, yoğun bir ziyaretçi trafiği yaşamıştır.

Ziyaretçilerin, sarayın mimari güzellikleri, detaylarındaki süslemeler ve tarihi atmosfer karşısında büyülenerek fotoğraf çekmeye doyamadıkları görülmektedir. Fotoğraf tutkunu Necdet Bozali, her sene farklı öğrencilerle sarayı ziyaret ettiklerini ve öğrencilerin buraya defalarca gelmek istediklerini belirtiyor. Giresunlu Şükrü Salim Kemal ise sarayın her mevsim güzel olduğunu, dünyada kalorifer sisteminin ilk kez burada kullanıldığını ve bu özellikleriyle hayran kaldıklarını ifade ediyor.

İstanbul'dan gelen Dilara Türkmen ise sarayın tarihi ve mimarisiyle büyülendiklerini, bölgenin diğer doğal güzellikleriyle birlikte beklentilerini fazlasıyla karşıladığını söylüyor. Doğubayazıt Turizm açısından oldukça önemli bir potansiyele sahip ve turistlerin ilgisiyle her geçen gün daha da popüler hale gelmektedir...


Yorum Ekle