Iğdır Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü tarafından 'Kesişen Hayatlar' isimli konferans düzenlendi. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Akgün konferansta, kot kumlamacılığına bağlı silikozis hastalığının akademik ve sosyal boyutlarını anlattı.
Üniversitemizde 'Kesişen Hayatlar' isimli program tertip edildi. Karaağaç Kampüsü 15 Temmuz Şehitleri Konferans salonunda gerçekleşen programa, Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Akgün, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Rektör Alma, 'İş Sağlığı Güvenliği Önemli'
Konferansın açılış konuşmasını yapan Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, üniversite olarak gelişmeye gayret ettiklerini belirterek, 2 yıl içerisinde 70'e yakın konfrerans, çalıştay ve sempozyum düzenlediklerini bildirdi. İş güvenliğinin önemine değinen Rektör Alma, İş Güvenliği Sağlığı hakkında master programını açtık. Yine 80'e yakın öğrencimiz var. Artık büyüyen bir üniversite olma yolunda ilerliyoruz. Küçük üniversite kompleksinden kurtulmalıyız. İş Sağlığı Güvenliği Bölümünü açtıktan sonra bölgedeki üniversiteler de bizi referans aldılar. Bu manada örnek bir üniversite olduk. Yine yakın zamanda güzel bir haber aldık. YÖK'ten 2 bölümümüz daha geçti; Spor Yönetmenliği ve Güzel Sanatlar yüksek lisansı. Iğdır İlinin sağlık haritasını çıkarmak üzereyiz. Hangi bölgede hangi hastalık var ve bunun nedeni nedir, bunları tespit edip ona göre çözümler üretme noktasında çalışacağız. Yediğimiz yemekten tutunda giydiğimiz giysiler bizi sağlık yönünden etkiliyor. Bu anlamda İş Sağlığı Güvenliği çok önemli bir konu olduğunu düşünüyorum şeklinde konuştu.
Uzun Süredir Kot Kumlamacılığına Bağlı Hastaları Takip Ediyoruz
Konferansta Rektör Alma'nın ardından kürsüye çıkan Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Akgün, kot kumlamacılığının silikozis hastalığına neden olduğunu belirterek konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu. Uzun süredir kot kumlamacılığına bağlı hastaları takip ettiğimiz için ortak bir çalışma yapmayı planladık. Farelerde silikoz tedavisi için uygulanan ilacın hastalığı önlediği gözlendi. Biz de benzer bir mekanizma ile hastaları tedavi edebilirsek, hastalığı da durdurabiliriz diye düşünüyoruz. Ayrıca Fransa'da bulunan mekanizma ve ilacın uygun hastalarda denenmesi için gerekli izinleri almak üzere girişimleri başlattık. Silikozis hastaları için organ nakli dışında tedavi seçeneği yok. Sadece son dönem ilerlemiş hastalarda akciğer nakli seçeneği var. Şimdiye kadar ilaç da olmadığı için bu konuda çalışma yapılması gerekiyordu. Aslına bakılacak olursa dünyada bu konu üzerinde fazla çalışma yok. Eğer bizim bulduğumuz mekanizme işe yararsa silikozis hastaları için umut olabilir. Şu an için kesin tedavi edilebilir demek için erken. Bunun için klinik yapıp, etkinliğin insanlarda da gösterilmesi gerekiyor. Dedi. Konferans Rektör Alma'nın, Prof. Dr. Metin Akgün'e teşekkür belgesi vermesiyle son buldu.