SON DAKİKA

Iğdır Üniversitesi, Rüzgâr Erozyonunu Toprak Islah Çalışmaları ile Engelleyecek!

22 Nisan, 2023 10:00 Güncelleme: 22 Nisan, 2023 10:00 Iğdır Üniversitesi, Rüzgâr Erozyonunu Toprak Islah Çalışmaları ile Engelleyecek!

Iğdır Üniversitesi bölgede rüzgâr erozyonuna bağlı hava kirliliğini önlemek adına yaptığı çalışmalara bir yenisini daha ekledi.

Iğdır’ın Aralık ilçesindeki rüzgâr erozyonu sahasını ıslah etmek adına başta Kapari bitkisi olmak üzere pek çok bitkinin dikimi gerçekleştirildi.

Sulama kanalının yapıldığı bölgeye işçilerin kalabilecekleri konteynerler de yerleştirildi.

Bölgedeki çalışmaların rüzgar erezyonu ile mücadelede uzun soluklu olumlu sonuçlar doğuracağı bildirildi. 

Rektör Alma: Toprak Koruma Çalışmaları En Fazla Mesai Harcadığımız Konu

Aralık’taki rüzgâr erozyon sahasının Türkiye’nin en büyük erozyon sahalarından bir tanesi olduğunu anımsatan Rektör Alma, Iğdır’daki hava kirliliğinin de en önemli sebeplerinden bir tanesinin rüzgâr erozyon sahası olduğunu ifade etti. 

Rektör Alma, “Rüzgârla taşınan ve havada asılı kalan partiküller, solunum yollarımızdan geçerek sağlığımız için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Rüzgâr erozyon sahasını ıslah ettiğimiz müddetçe hava kirliliğinin de önemli ölçüde önüne geçmiş olacağız. Bu nedenle bir ihtisas üniversitesi olarak en fazla mesai harcadığımız konuların başında toprak koruma çalışmaları geliyor.” dedi.

Prof. Dr.  Alma, sahaya ekilen yer fıstığı, kapari, lavanta ve üzüm gibi endüstriyel bitkilerin katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesini ve Avrupa Birliği ülkelerine satış yapmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi...

Yorum Ekle