SON DAKİKA

Güneydoğu Afrika'da kasırga felaketi: Yüzlerce insan öldü; arama çalışmaları sürüyor

Kasırga'dan Mozambik, Zimbabwe ve Malawi'nin etkilendiği belirtildi 21 Mart, 2019 05:46 Güncelleme: 21 Mart, 2019 05:46 Güneydoğu Afrika'da kasırga felaketi: Yüzlerce insan öldü; arama çalışmaları sürüyor

Mozambik'in Beira isimli liman kentinde yaşanan Idai kasırgasından sonra afetten etkilenen Mozambik, Zimbabwe ve Malawi'de toplamda 300'den fazla kişinin öldüğü kaydedildi.  Bölgede insanların hala kurtarılmayı beklediği belirtilirken, Birleşmiş Milletler(BM), Avrupa Birliği(AB) ve pek çok ülke de gıda, ilaç gibi yardımların gönderildiğini söyledi. BM'ye göre bölgede ölü sayısının artması bekleniyor.


Washington Post'ta yer alana haberde, kasırganın 100mph hızında rüzgar ve yağmur getirdiği afetten sonra yüzlerce insanın kurtarılmayı beklediği kaydedildi. Zimbabwe'ye yardım gönderiliyor olsa da kapalı olan yollar sebebiyle yardımların ulaşmasında sıkıntılar yaşandı. Kasırga sebebiyle yardıma muhtaç olan bölgelere ulaşan yolların kapanması, bölgeye giden asker ve yardım ekiplerinin yürüyerek ulaşmaya çalışmasına sebep oldu.


Yükselen sel Mozambik'de de yardım dağıtılmasını zorlaştırdı. Bölge için daha fazla yağış beklenirken, sel felaketinin bulaşıcı hastalıkların yayılmasına sebep olabileceği ve sağlık kaynaklarına erişimin zor olduğu hatırlatıldı.


Belediye Başkanı: Mozambik boyunca yüzen cesetler var

Bölgede yüzlerce insanın kayıp ya da ölü olduğu kaydedilirken, felaketten etkilenen ülkelerde bu sayının artması bekleniyor. Sel sebebiyle oluşan akıntıda yüzen cesetlerin olduğunu söyleyen Yerel Belediye Başkanı July Moyo, “Mozambik boyunca yüzen cesetler var” dedi.

Mozambik'de kasırga kurbanları için üç günlük yas ilan edildi. Devlet Başkanı Filipe Nyusi, Salı günü yaptığı açıklamada sadece Mozambik'de 200 kişinin öldüğünü açıkladı. Nyusi, dün ise afetten etkilenen bölgeleri yaptığı ziyaretten önce, tahminlere göre  1000'den fazla kişinin öldüğünü söyledi.


UNICEF sözcüsü Christophe Boulierac, Çarşamba günü yayımlanan bir videoda “Çok fazla insan yardıma muhtaç durumda, ağaç tepelerinde, yüksek alanlarda bekleyerek yaşam mücadelesi veriyorlar” dedi.


Bölgeye gıda, ilaç, kıyafet yardımı yapılıyor

Mozambik'in liman kenti Beira'nın havalimanı hala yüksek kalan ve yardımın gönderilebileceği bölgelerden biri.


Birleşmiş Milletler Gıda Programı, pazartesi günü Beira'ya 4 ton yüksek enerjili bisküviler göndermişti. Çarşamba'dan itibaren bu besinler etkilenen bütün bölgelere gönderilecek.


Mozambik hükümeti 400 bin insanın yer değiştirdiğini söylerken, Birleşmiş Milletler Gıda Programı'na göre 1.7 milyon insan hala kasırganın rotası üzerinde. Afetten etkilenen bölgenin büyüklüğü göz önüne alındığında, ölü sayısının çok daha artması bekleniyor.


AB ise acil yardım için 3.9 milyon dolar harcandığını açıkladı. Birleşik Arap Emirlikleri ise çocuklara yardım ve gıda desteği için 5 milyon dolarlık bir yardım göndereceğini açıkladı. Hindistan'a ait üç gemi Beira'ya ulaşarak gıda, kıyafet ve ilaç yardımında bulundu. Hindistan ayrıca arama kurtarma çalışmalarına yardım edeceğini açıkladı.


Kasırganın merkezi olan Beira, Mozambik'in ikinci en büyük limanı olmanın dışında, Zimbabwe ve Malawi ülkeleri arasında bir köprü görevi görüyor.

 

Yorum Ekle