SON DAKİKA

EN ÇOK ŞEKER PANCARI TERCİH EDİLİYOR

Hayvancılık ve tarım alanları ile ülke ekonomisine ciddi anlamda katkı sunan Muş Ovasında şeker pancarı hasadı devam ediyor. 13 Ekim, 2018 05:21 Güncelleme: 13 Ekim, 2018 05:21 EN ÇOK ŞEKER PANCARI TERCİH EDİLİYOR

Hayvancılık ve tarım alanları ile ülke ekonomisine ciddi anlamda katkı sunan Muş Ovasında şeker pancarı hasadı devam ediyor. Çevre köylerde hayvan yetiştiriciliği yapan vatandaşlar;  şeker pancarı hasadında arta kalan pancar yapraklarını tırpan el ve orak yardımı ile toplayıp hayvanlarına veriyorlar. Hayvancılığın en önemli geçim kaynağı olduğu Muş´ta, hayvanlar için besin değeri oldukça yüksek olan şeker pancarı yapraklarını toplayan besiciler böylelikle yemden de tasarruf etmiş olurlar.  Hasadı devam eden şeker pancarından arda kalan yapraklar, besiciler tarafından toplanılarak yem olarak kullanılıyor. Bağlar Mahallesi´ne civar köylerden gelen hayvan besicileri, sonbaharın yaklaşmasından dolayı yaşadıkları ot sıkıntısını, şeker pancarı yaprağıyla gideriyor. Hasat çalışmalarının devam ettiği tarlalarda pancardan arda kalan yaprakları toplayan besiciler, at arabası ve kamyonetlerin üzerine istifleyerek, evlerine taşıyorlar.

“Tarla Sahibine Herhangi Bir Ücret Ödemiyoruz”

El, tırpan ve orak yardımıyla pancar yapraklarını kesen besicilerden Umut Korkmazer, “Şeker pancarının hasadı oluyor. Bizlerde günlük olarak gelip, şeker pancarı yapraklarını toplayarak hayvanlarımıza yem olarak veriyoruz. El, tırpan ve orak yardımı ile biçtiğimiz pancar yapraklarını at arabalarını yükleyip köyümüze götürüyoruz. Sonbahar mevsiminin kendisini iyice hissettirmesi ve havaların soğuması ile hayvanlarımıza yiyecek bulma konusunda zorluk yaşıyoruz. Köyümüze yakın olan bu pancar tarlalarından arta kalan pancar yapraklarını topluyoruz hayvanlarımıza veriyoruz. Yem fiyatları oldukça pahalı hayvanların aç kalmaması ve kilo kaybetmemesi için böyle bir yola başvurduk.  Şeker pancarı bizim memleketimiz için velinimettir, yaprağından, şekerinden ve küspesinden faydalanıyoruz.  Malumunuz Sonbaharın yaklaştı bundan dolayı ot kalmamış, mecburen pancar yapraklarını biçip hayvanlarımıza götürüyoruz. Ve bu şekilde yemden tasarruf ederek hayvanların” dedi.

“Şeker Pancarı Yapraklarının Besin Değeri Çok Yüksek”

Kumluca köyünden şeker pancarı hasadının yapıldığı tarlaya gelen Ferhat Söylemez ise, “Kumluca köyünden Bağlar Mahallesi´ne gelip şeker pancarı hasadı yapılan tarlada pancar yapraklarını tırpan ve el ile kesip hayvanlarımıza götürüp yem olarak veriyoruz. Bu bizim için çok avantajlı bir durum bizde bundan sonuna kadar faydalanacağız. Tarla sahiplerine herhangi bir ücret ödemiyoruz. Yem fiyatları pahalı olduğu için bu bize ilaç gibi geldi.  Tarlalarda hasad bitene kadar biz her sabah gelip burada şeker pancarı yapraklarını toplayacağız. Şeker pancarının yaprakları çok önemli bir besin kaynağıdır. Sonbaharın gelmesi ile yeşil ot bulmak çok kolay değil. Şeker pancarı yaprakları besin anlamında çok büyük katkı sağlıyor. Bu bizim için büyük avantajlardan bir tanesidir.  ” diye konuştu.

 

Yorum Ekle