SON DAKİKA

Dünya Öğretmenler günü

05 Ekim, 2011 22:23 Güncelleme: 05 Ekim, 2011 22:23 Dünya Öğretmenler günü

5 EKIM: DÜNYA ÖGRETMENLER GÜNÜ

5 Ekim Birleşmiş milletlerin Eğitim, Bilim ve Kültür örgütü (UNESKO) tarafından 1994’ten beri Dünya Öğretmenler günü olarak ilan edilmiştir. 100’den fazla Ülkede her yıl kutlanmakta ve bu günde Uluslar arası Öğretmen Çatı Örgütlerinin katkılarıyla Öğretmenlerin, statüsüne ilişkin tavsiye kararları alınmıştır. Bu belge; Öğretmenlerin sadece Okul içinde değil, Toplum içinde de yerine getirdikleri işlevlerin taşıdığı önemi Uluslar arası düzeyde belgeleyen, Öğretmenlerin tüm sorunlarını ele alan ve durumlarını tüm ayrıntıları ile düzenleyen bir belgedir. Dünya Öğretmenler Günü Öğretmenlerin dünya çocukları için daha iyi bir gelecek sağlamada öğretmenlerin rolünün anlaşılmasında toplumun dikkatinin çekilmesi fırsatını sağlamaktadır. Ayni zamandan devletlerin eğitime daha fazla pay ayırmasını da vurgulamaktadır.

Ülkemizde de eğitime ve geleceğimizi şekillendirecek öğretmenlere gereken önem verilmeli, eğitime, bilime, araştırmaya ve teknolojiye her aşamada gerekli pay ayrılmalıdır.

Düşünmeyen, araştırmayan, incelemeyen, buluş yapamayan gelişmiş ülkeleri izlemeye çalışan taklitçi ve tercümeci toplumlar asla gelişemezler.

Öğretmenlerin kişisel taleplerine bakıldığında öğretmenlerin layık oldukları saygınlık ve laik oldukları yerde olmadıkları gerçeği ortaya çıkmaktadır. görevlerini iyi yapan basarili öğretmenlerin yandaş, fıkırdaş ve inanç gibi sebeplerden dolayı ayırımcılıktan dolayı ödüllendirilmediği gibi, Öğretmenin görev ve eğitim başarısına bakılmaksızın görevini tam yapmazsada yandaş, fıkırdaş ve bendensin gibi nedenlerden dolayı çok kolay ödüllendirildiği ve taktir edildiği ne yazık ki günümüzde de oldukça yaygındır.

Öğretmenler eğitimin ciddiyetini algılayıp, elbirliği ile ekip çalışmasına açık halde, siyasi, etnik, yöre, cinsiyet, zengin-fakir, din, mezhep ayrımı yapmaksızın görevini en iyi şekilde yapmalıdır ve Öğretmenleri de düşünce, fikir, siyasi, etnik ve inanç olarak asla görmeyen politikalar üretilmelidir.

Eğitim hakki; ana dilinde eğitim olarak toplum için en temel insan haklarından biri olup, toplumun tüm üyelerine ayrım yapılmaksızın Devlet tarafından ücretsiz sağlanmalıdır.

Tüm dünya da olduğu gibi, ülkemizde de geleceğimizin garantisi ve en önemli yatırımı olan genç nesilleri şekillendirecek kutsal Öğretmenlerimizin, fikir, düşünce, inanç ve ayrı sendika gibi nedenlerden dolayı gözaltı, tutuklama ve cezaevlerine değil, Dünyadaki gelişmiş birçok Ülkede olduğu gibi gereken ilgi, alaka, saygı, ücret, is yükü, sosyal haklar, sağlık güvencesi, eşit değerlendirme, is güvenliği ve ise girişte / alınışta adalete sahip olması onların en doğal hakki olarak görmemiz gerekmektedir.

Türkiye'deki eğitim emekçileri, daha çok öğrencinin sorumluluğunu üstlenmek zorunda bırakılmışlardır. Öğretmenler, geçimini sağlamak için daha fazla yıpranmaktadırlar. Türkiye'deki öğretmenlerin sosyo-ekonomik koşulları yıllar geçtikçe daha da kötüleşmektedir.  öğretmenlerimizle ilgili olarak hükümet ve sayın Bakan tarafından çizilen pembe tablonun hiçte doğru olmadığı bir gerçektir.  Eğitim fakültelerinden mezun işsiz öğretmen adaylarıyla ilgili hiçbir yapıcı çözüm geliştirmeyen, eğitim emekçilerini ek iş yapmak zorunda bırakarak hem onları hem de çocuklarımızı mağdur eden, kamu emekçilerinin grevli toplu sözleşmeli sendikal haklarına şerh koyan AKP politikaları; şimdi de kadrolaşma uğruna bütün eğitim programlarını allakbulak ettiği ve yandaş atamalarına yoğun olarak başladığı gibi eğitimde vahim bir tablo oluşturmaktadır..

Nitelikli bir eğitim hizmetinin örgütlenmesinin koşulu olarak bu hizmeti sunacak öğretmenlerimize, hizmetli ve memurlara insanca yaşayabilecekleri çalışma ve yaşama koşulları yaratılmasının, bunun için de başta maaşlar olmak üzere mesleki ve özlük haklarının insan onuruna yaraşır düzeye yükseltilmesinin zorunluluğu bugün daha net olarak hissedilmektedir.

Eğitim hakkının herkes için eşit koşullarda hayata geçirilmesi için mücadele etmeyi sürdüreceğimizi   'Eğitim-Sen olarak tüm öğretmenlerimizin, eğitim ve bilim emekçilerinin 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü'nü kutluyor, eğitim ve bilim emekçilerini daha iyi çalışma ve yaşama koşulları, daha aydınlık bir  gelecek için birlik olmaya ve sendikamızla birlikte örgütlü mücadeleye çağırıyoruz'.

İhsan Yeşil

Doğubayazıt Eğitim-sen Başkanı

Yorum Ekle