SON DAKİKA

Doğubayazıt’ta Aşkın ve Acının İzleri: Keşiş Bahçesi’nde Kerem ile Aslı Destanı

. 09 Mart, 2024 14:17 Güncelleme: 09 Mart, 2024 14:17 Doğubayazıt’ta Aşkın ve Acının İzleri: Keşiş Bahçesi’nde Kerem ile Aslı Destanı

Doğubayazıt’ın sarp ve mağrur dağları arasında, İshak Paşa Sarayı’na komşu, mistik bir atmosfere sahip Keşiş Bahçesi, aşkın ve dramın eşsiz bir öyküsünü barındırır: Kerem ile Aslı’nın efsanesi. Bu, farklı dinlere mensup olmalarına rağmen birbirlerine delice aşık olan iki gencin hikayesi, yüzyıllardır Anadolu topraklarında anlatılagelmiştir.

Kerem, Aslı’yı ilk gördüğü bu bereketli topraklarda aşkın en yüksek zirvelerine tırmanmış, fakat ayrı dinlerin verdiği engel nedeniyle aşkları büyük sınavlardan geçmiştir. Keşiş Bahçesi, aşıkların buluştuğu, gizli gizli görüştükleri ve birbirlerine olan tutkulu sevgilerini ifade ettikleri yer olarak anlatıla gelir. Kerem, Aslı’ya kavuşamamanın verdiği acıyla, adeta içten içe yanarak son nefesinde “Ah” çekmiş ve bu “Ah” ile birlikte alev alarak küle dönüşmüştür.

Aslı ise, Kerem’in külü başında günlerce beklemiş, yas tutmuş ve sonunda sevgilisinin külünü saçlarıyla süpürmeye çalışırken, aşkın ateşiyle o da yanıp kül olmuştur. Böylece, aşkları dünya üzerinde birleşemese de, küllerinin birbirine karışmasıyla ebediyen bir olmuşlardır.

Keşiş Bahçesi, bu dokunaklı aşk hikayesinin yanı sıra, olağanüstü doğal güzelliği ve zengin tarihi ile de ziyaretçilerini adeta bir zaman yolculuğuna çıkarır. Aşkın ve acının izlerini taşıyan bu kadim yer, Kerem ile Aslı’nın hikayesiyle birlikte Doğubayazıt’ın kültürel mirasını ziyaretçilere aktarmaya devam ediyor.

Yorum Ekle
Etiketler