SON DAKİKA

Doğubayazıt'ta 2.Ahmed-i Hânî Kültür, Sanat ve Turizm Festivali

Doğubayazıt'ta 2.Ahmed-i Hânî Kültür, Sanat ve Turizm Festivali 02 Ekim, 2018 06:45 Güncelleme: 02 Ekim, 2018 06:45 Doğubayazıt'ta 2.Ahmed-i Hânî Kültür, Sanat ve Turizm Festivali

Ağrı Valiliği, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi ve Doğubayazıt Belediyesi işbirliğiyle “2.Ahmed-i Hânî Kültür, Sanat ve Turizm Festivali “İslam Düşüncesinde İnsan” etkinlikleri kapsamında düzenlenen sempozyumda 8 farklı ülkeden 80 bilim insanı bildirilerini sundular.


2. Ahmed- Hânî i Kültür, Sanat ve Turizm Festivali “İslam Düşüncesinde İnsan” temalı festival iki gün boyunca tarih, bilim, sanat, edebiyat, felsefe ve din alanlarında birçok etkinliğe imza attı.


Festival Ahmed-i Hânî türbesi önünde okunan Mevlid-i Şerif ile başladı. Türbe önünde yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüş ile start aldı. Yürüyüşe protokole katılan heyet ve çok sayıda vatandaş katıldı.


Festivale Ağrı Valisi Süleyman Elban, Ak Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdülhalik Karabulut, Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Alma, Cumhuriyet Baş Savcısı İdris Gültekin, Ağrı Milli Eğitim Müd. Yakup Turan, Ak Parti Ağrı il Başkanı Abbas Aydın, Doğubayazıt AK Parti il encümeni Mehmet Ertuğrul, Ağrı İl Müftüsü Tandoğan Topçu, Doğubayazıt AK Parti ilçe teşkilatı, İl Turizm Müd. Ebu Muhsin Bulut, İl Emniyet Müd. Kenan Yıldız, Ağrı ATSO Bşk. Saim Alpaslan. Doğubayazıt Ticaret Oda Bşk. Ali Efe ve Yrd. Ahmet Can, Rektör Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Özgül, Ahmed-i Hânî M.Y. O Müd. Doç. Dr. M. Salih Geçit, Ağrı Dağı Gazeteciler Cemiyeti Bşk. Sıddık Söyler ve yön. Kur. Ortadoğu Gazeteciler Cemiyet Bşk. Nihat Aydın, Doğubayazıt Ahmed-i Hânî dernek Bşk. Salih Çakar, Kurum Temsilcileri, akademisyenler, basın mensupları ve çok sayıda yurtiçi ve yurtdışından konuklar katıldı. İshak Paşa Sarayı avlusunda açılış konuşmaları yapıldı.


Açılış konuşmasını Doğubayazıt Kaymakamı ve Belediye Bşk. Vekilliğini yürüten Zafer Engin yaptı.


Engin yaptığı konuşmada ”Ahmed-i Hânî ilim, irfan sahibi büyük bir insandır. Ahmed-i Hânî'nin memleketine yurt içi ve yurt dışından gelen siz değerli misafirleri ağırlamak bizler için büyük bir onurdur. ”dedi


Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü yaptığı konuşmada” Ahmed-i Hânî insanlara nasıl değer verdiğini kitaplarında ilim, irfan, hikmeti ile anlatırdı. Ahmed-i Hânî'nin doğup büyüdüğü bu tarihi mekânda, İshak Paşa Sarayının ev sahipliğinde, bir kültür ve bilim merkezi olan Doğubayazıt şehrimizde Ağrı Valiliği, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi ve Doğubayazıt Belediyesi olarak büyük bir işbirliği ve emek sonucunda düzenlemiş olduğumuz bu festivalimiz ve sempozyumumuz vesilesiyle sizleri aramızda görmekten onur duymaktayız.” dedi.


AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi yaptığı konuşmada” AK Parti döneminde Ağrı il ve ilçelerine yapılan yatırımlar ve AK Parti öncesi yapılan yatırımları karşılaştırın. AK Parti öncesi bu Saray harabe halindeydi şimdi Türkiye'de 1 numara olmuştur. Buraya gelen turistler ilçeye para bırakmaktadırlar ilçe ekonomisine katkı sağlamaktadırlar. Önümüzde bir yerel seçim var elinizi vicdanınıza koyarak sandık başına gidin”. dedi


Ağrı Valisi Süleyman Elban yaptığı konuşmada ”Bu sempozyum Ahmed-i Hânî felsefesine ve kişiliğine uygun bir sempozyumdur. Burada siz 3 zirveye şahitlik ediyorsunuz. Birincisi bölgemizin ve ülkemizin zirvesi Ağrı Dağı, ikincisi sanat ve mimari eser bakımından tarihi İshak Paşa Sarayı ve üçüncüsü ilimde, irfanda bugün adına festival düzenlediğimiz zirve bir isim Ahmed-i Hânî (hz.). Çok küçük yaşlardan itibaren ilimde çok hızlı yükselmiş, başta dini ilimler olmak üzere diğer müspet ilimlerde de zirve isim haline gelmiştir. Hayatının büyük bir bölümünü öğrenci yetiştirmeye vermiştir. Dolayısıyla Ahmed-i Hânî dediğimizde manevi ikliminden, irfanından Said-i Nursi'nin istifade ettiği bir irfan insanıdır. Bu sempozyum başta ülkemize, bilime ve insanlığa katkı sunacağından dolayı çok memnunum “dedi.


Konuşmaların ardından festivale sergi salonlarının ve stantların gezilmesi ile devam edildi.


Ahmed-i Hânî M.Y. O., yapılan sempozyumlarda yurt içi ve yurt dışından sempozyuma katılan akademisyenler “İslam Düşüncesinde İnsan” temalı konuşmalar ve bildiri sunumları yaptılar.


Gece İshak Paşa Sarayında çok sayıda vatandaşın katıldığı festival grup ABDAL konseri ile sona erdi.


Festivalin ikinci günü sabah saatlerinde Ahmed-i Hânî M.Y. O. sempozyum oturumlarla başladı.

Değerlendirme oturumunda konuşma yapan İ.Ç.Ü. Rektörü Prof. Dr. Abdülhalik Karabulut “ ilk etkinlik 2009 yılında yapılmıştır. 2. Programı Rabbim bizlere nasip etti. İnsan benliğini İslam ahlakı ile muhafaza etmek çok düşmüştür. Gençlerimizi İslami ahlak üzerine yetiştirmemiz gerekmektedir. Burada yaşayan insanların sorunlarını dile getirmek için Ahmed-i Hânî eserlerini halkın dili olan Kürtçe olarak kaleme almıştır. Bu bölgenin sorunları çoktur. İslami inançsızlık olduğu zaman sorunlar bitmez. Irkçılık belasında kurtulmamız lazım buda ancak İslami inanç ile çözülür. Mevlana diyor ki, aynı duyguları paylaşmak aynı dili konuşmalar evladır. Aynı dili konuşanlar değil aynı duyguları paylaşanlar birlikte yaşarlar. Ahmed-i Hânî 'nin eserlerinde birlikte yaşama duygusuna vurgu yaptığını bariz bir şekilde görüyoruz”. dedi


ALIR'DAN SEMPOZYUMA DAMGA VURAN KONUŞMA.

23 Dönem AK Parti Ağrı Milletvekili Mehmet Hanifi Alır Türkçe, Kürtçe ve Arapça yaptığı konuşmalarla festivalin 2. Gününde yapılan sempozyumlara Mehmet Hanifi Alır damga vurdu. Ahmed-i Hânî festivalinin son konuşmasını Türkçe, Arapça ve Kürtçe yapan Hanifi Alır 3 dile ve Konulara hâkimiyeti ile tüm katılımcıları hayran bıraktı. Alır yaptığı konuşmada Ahmed-i Hânî' nin yazdığı eserlerinde bir siteminin olduğunu, eserlerinde kendisine sahip çıkılmadığını ve anlaşılmadığını dile getiren Ahmed-i Hânî, amma bugün Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisini anladığını ve ismini Hava alanlarına, ilkokullara, liselere, üniversitelere verdiğini ve adına uluslararası festivaller ve kongreler yapıldığını ayrıca eserlerinin Kültür Bakanlığı tarafından basıldığını ve çoğaldığını belirtti. Alır; Ahmed-i Hânî'nin şiirlerini Kürtçe, Türkçe ve Arapça okuması izleyiciler arasında hayranlıkla dinlendi. Ahmed-e Hânî Türbenin camisine imam tayin edildiği için teşekkür eden Alır; Aş evinin yetersiz olduğunu, Türbenin dinleme alanının ya çimlenmesi ya da parke taşı ile döşenmesi gerektiğini dile getirdi. Alır; Ahmed-i Hânî M.Y. O yetersiz olduğunu Doğubayazıt'a Doğu Dilleri Fakültesi Hindu'ca, Orduca dahil tüm doğu dilleri kapsayan bir Fakültenin yakıştığını” dile getirdi.


Kapanış oturumunda sonuç bildirgesini okuyan İÇÜ İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Yerinde, sempozyumu geleneksel hale getirdiklerini söyledi.


Anadolu'nun alim ve arif şahsiyetlerinden Ahmed-i Hânî adına düzenlendiğini anımsatan Yerinde, “İki gün süren sempozyum boyunca Türkiye'nin pek çok üniversitesinin yanında Azerbaycan, Bulgaristan, İran, Irak, Kırgızistan ve Suudi Arabistan'dan akademisyenlerin katılımıyla 80 civarında bildiri sunulmuştur. Ahmed-i Hânî 'nin varlık anlayışı ve insan tasavvuru, eserleri ve toplumsal etkilerinin irdelendiğine dikkati çekerek, son oturumda ise “modern sosyal bilimler çerçevesinde insan” konusunun farklı yönleriyle ele alındığını belirtti.


Sempozyumun bundan sonraki yıllarda da devam edeceğini kaydetti.

Gece İshak Paşa Sarayında Ağrı İ.Ç.Ü. korosunun söyledikleri Ağrı türküleri ile festivale katılan katılımcılar neşeli dakikalar geçirdiler. Koroda bulunan öğrencilere katılım belgesi verildi. İlçe Kaymakamı ve Belediye Bşk. Vekili Zafer Engin, Cumhuriyet Baş Savcısı İdris Gültekin, Ağrı Dağı

Gazeteciler Cemiyeti Bşk. Sıddık Söyler, Orta Doğu Gazeteciler Cemiyeti Bşk. Nihat Aydın tarafından katılımcılara belgeler verildi.


Festivalin kapanış programını dengbejler yaptı. Dengbejlerin söyledikleri Kürtçe şarkılar programa katılan vatandaşlara duygulu anlar yaşattılar. Doğubayazıtlı olan Çiftepınar Mah. Muhtarı dengbej Rıfat Söyler programa katılan vatandaşlar tarafından ayrı bir ilgi gördü. Dengbejlere katılım belgeleri verildi.


Doğubayazıt'a 15 gün önce gelen İlçe Kaymakamı ve Doğubayazıt Belediye Bşk. Vekili Zafer Engin 2 gün süren festival programında her etkinliğe katılmak için programdan programa koştu. Engin'in festival gecesinin sonunda yüzünde hoş bir yorgunluk ve gözlerindeki parıltı, Festivali yüzünün akıyla bitirdiğinin bir işareti idi.

HABER: SIDDIK SÖYLER

FOTOĞRAF : CEVAT GÜNER


SEMPOZYUM SONUÇ BİLDİRİSİ

“İslam Düşüncesinde İnsan” temalı 2. Uluslararası Ahmed-i Hânî Sempozyumu, Ağrı Valiliği ve Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesinin ev sahipliğinde 28-30 Eylül 2018 tarihlerinde Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde icra edilmiştir. Geleneksel bir hüviyet kazanan 2. Uluslararası Ahmed-i Hânî Sempozyumunun önümüzdeki yıllarda da farklı temalarla devam etmesi planlanmaktadır.

Anadolu'nun âlim ve arif şahsiyetlerinden Ahmed-i Hânî adına düzenlenen bu sempozyumda, Türkiye'nin pek çok üniversitesinin yanında, Azerbaycan, Bulgaristan, Irak, İran, Kırgızistan Suudi Arabistan'dan akademisyenlerin katılımıyla 80 civarında bildiri sunulmuştur.

Cumartesi günü icra edilen ilk oturumda Ahmed-i Hânî'de varlık anlayışı ve insan tasavvuru üzerinde durulmuş, eserleri ve toplumsal etkileri irdelenmiştir. İkinci oturumda ise Kur'an ve Sünnete Göre İnsan Tasavvuru çeşitli başlıklarla ele alınmıştır. Pazar günü sabah yapılan üçüncü oturumda Tasavvufî Düşüncede İnsan Tasavvuru ile İnsan-ı Kâmile Yolculuk konuları işlenmiştir. Dördüncü ve son oturumda ise Modern Sosyal Bilimler Çerçevesinde İnsan Konusu farklı veçheleriyle ele alınmıştır.

İslam dünyasının mezhep, meşrep ve etnik farklılıklar sebebiyle kargaşa ve kaosa sürüklendiği bir dönemde, İslam'ın engin barış ikliminde ilim ve hikmetle yoğurduğu merhametli insan modeline gerçekten çok muhtaç olduğumuz açıktır. Böyle bir süreçte Anadolu'nun irfan ikliminde yetişmiş öncü şahsiyetlerinden Ahmed-i Hânî'nin insan sevgisiyle yoğrulmuş düşüncelerini ve geride bıraktığı manevî mirası yeni nesillere aktarmak için bu tür bilimsel etkinliklerin önemi ortadadır.

Sempozyumda ele alınan konular ve sunulan tebliğler en kısa sürede kitap haline getirilerek ilim çevrelerinin istifade etmesi

Böyle bir süreçte Anadolu'nun irfan ikliminde yetişmiş öncü şahsiyetlerinden Ahmed-i Hânî'nin insan sevgisiyle yoğrulmuş düşüncelerini ve geride bıraktığı manevî mirası yeni nesillere aktarmak için bu tür bilimsel etkinliklerin önemi ortadadır.

Sempozyumda ele alınan konular ve sunulan tebliğler en kısa sürede kitap haline getirilerek ilim çevrelerinin istifade etmesi sağlanacaktır.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Yorum Ekle