SON DAKİKA

DOĞUBAYAZIT KÜLTÜR EVİ VE EHMEDÊ XANÎ MÜZESİ YAPIM FİKRİ NASIL OLUŞTU?

SOYUTTAN SOMUTA GEÇEN DOĞUBAYAZIT TURİZMİNDE ÇIĞIR AÇACAK BİR ÖYKÜNÜN PERDE ARKASI 10 Haziran, 2019 12:05 Güncelleme: 10 Haziran, 2019 12:05 DOĞUBAYAZIT KÜLTÜR EVİ VE EHMEDÊ XANÎ MÜZESİ YAPIM FİKRİ NASIL OLUŞTU?

DOĞUBAYAZIT KÜLTÜR EVİ VE EHMEDÊ XANÎ MÜZESİ YAPIM FİKRİ NASIL OLUŞTU? 

SOYUTTAN SOMUTA GEÇEN DOĞUBAYAZIT TURİZMİNDE ÇIĞIR AÇACAK BİR ÖYKÜNÜN PERDE ARKASI

 Ağrı ve Doğubayazıt iş adamlarıyla,dönemin Ağrı Valisi Mehmet Tekinarslan, Doğubayazıt Kaymakamı Karahan Daştan ve Milletvekillerinden oluşan bir heyet İran'a davet edilmişti.

 İş adamları arasında Turizmci Ahmet Öztürk'te vardı. Öztürk Kaymakam'a Doğubayazıt'ta bir kültür evi ve EhemdeXanî müzesinin kurulması Doğubayazıt Turizmine yeni bir çığır açtıracağını belirterek böyle bir girişimin yarar sağlayacağı önerisinde bulundu.

 Bu konulara sıcak bakan Karahan Daştan hemen kollarını sıvadı ve hızlı bir tarzda çalışmalara başladı.

 Bir yandan Celal köyü yakınında taş ocağı açtı. Bir yandan kerpiç ocağı oluşturdu. Diğer Yandan Bir Sanat Atölyesi Açtı. Burada Müzede yer alacak olan şahsiyetlerin mumyadan heykellerini yaptırmaya başladı. Sanat Atölyesinde  uzman yetkili olan ismail Kurt'un   yanında yardımcı olarak  bir bayan öğretmen yetkilendirildi. Ayrıca denetim mekanizmasının başına öğretmen Kadri Çelik getirildi. Bu öğretmeninde çorbada tuzu büyüktür.

Doğubayazıt Halkın Sesi gazetesi bu girişimin başlagıcından  ve evresinde desteklerini sunmuştur.

 Zin'in  mumyasının yapımı için ses sanatkârı Raperin getirildi.

 Van 100.yıl üniversitesinde Doç. Dr. Şahabettin Öztürk ile temas kurularak her türlü proje çalışmaları çok kısa bir sürede tamamlandı.

 Ayrıca Kaymakamlık bünyesinde çalışan mühendis ve teknik personelde sürekli olarak işin yürütülmesinde büyük katkılar sundular.

 Daha sonra İstanbul Sabancı Olgunlaştırma Enstitüsünden gelen bir gurup bayan uzman kadrosu müzede yer alacak şahsiyetlerin giysilerinin yapılmasını üstlendi. Bu uzman kişilere Turizmci Ahmet Öztürk ile araştırmacı-yazar Cevdet Baycan  eşlik ederek o dönemim giysileri hakkında incelemelerde bulunuldu. Kofiler ve benzeri bazı giysiler sandıklardan temin edildi. Hızlı bir tempoyla çalışmalara başlandı. Şahıs mumyaları tamamlandı. 

Doğubayazıt Kültür Evi ve Ehmedê Xanî Müzesi çok kısa zamanda yükseldi.

 Bu olgular oluşurken Kaymakam Karahan Daştan'ın  tayini çıktı.

 Doğubayazıt Kültür Evi ve EhmedêXanî Müzesi ancak bu yıl eski Kaymakamın yerine atanan yeni Kaymakam  tarafından tamamlandı.

 Böylesine güzel ve Doğubayazıt turizmine nefes aldıracak Doğubayazıt Kültür Evi ve EhmedêXanî Müzesi çalışmalarında büyük emeklerle  bize bu eseri kazandırıp emanet eden herkesi yürekten kutluyoruz.

 HALKINSESİ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Yorum Ekle