SON DAKİKA

Doğubayazıt Ekonomisinde Potansiyel ve Engeller...

09 Aralık, 2023 15:32 Güncelleme: 09 Aralık, 2023 15:32 Doğubayazıt Ekonomisinde Potansiyel ve Engeller...

Doğubayazıt'ın ekonomik dinamikleri, sınır ticareti ve turizminin yanı sıra imkan kısıtlılığı ve devlet teşviklerinin yetersizliği gibi faktörlere de bağlıdır. 

İlçede bulunan fabrikaların gelişme potansiyeli, gümrük kollarında yaşanan kalem kodu sıkıntıları ve bu durumun sınır ticareti ile ilişkisi, ekonominin canlılık karmaşasını olumsuz etkilemektedir.

Devlet teşviklerinin yetersizliği, özellikle yerel sanayi ve istihdamın gelişmesi açısından önemli bir engel teşkil etmektedir. İlçede bulunan koko çakmak, star çakmak, verscon tekstil ve eldiven fabrikalarının, devlet destekleri olmadan yeterince büyüme ve modernizasyon yaşamaları zorlaşmaktadır.

Sınır ticareti avantajıyla gelen ve geçen malların gümrük işlemleri, fabrikaların faaliyetlerini düzenleyen kalem kodlarında yaşanan sıkıntılar nedeniyle aksayabilmektedir. Bu durum, üretim süreçlerinde aksamalara, lojistik sorunlara ve dolayısıyla ekonominin dengesizliğine yol açmaktadır.

Özellikle yerel ekonominin çeşitliliğini artırmak adına yapılan teşviklerin, sanayi sitelerinin ve fabrikaların modernizasyonunu destekleyecek şekilde güçlendirilmesi, Doğubayazıt'ın ekonomik canlılığını artırabilir. Ancak bu aşamada, sınır ticaretinin getirdiği avantajlarla birlikte fabrikaların karşılaştığı gümrük ve kalem kodu sorunlarına çözüm odaklı bir yaklaşımın benimsenmesi büyük önem taşımaktadır...

Yorum Ekle