SON DAKİKA

Deprem anında neler yapılmalı

18 Şubat, 2023 11:57 Güncelleme: 18 Şubat, 2023 11:57 Deprem anında neler yapılmalı

Arama Kurtarma uzmanı H. Hüseyin Aykan, “Sokakta belirlenen acil toplanma alanlarının bir benzerini ev halkı evin içinde de belirlemeli. Deprem anında ne yapılması gerektiğini bilmek çok önemlidir” dedi. 

Uzmanlar, Türkiye’de 45 il ve 110 ilçenin diri fay hattı üzerinde olduğunu bir kez daha vurgularken, muhtemel bir depreme karşı sağlam binalar inşa etmenin yanında evin içerisinde 'Toplanma alanı' gibi önlemler alınması gerektiğini belirtiyor. 1999 yılından bu yana deprem ve afetlerde farkındalık oluşturmaya yönelik çalışmalarda bulunan Arama Kurtarma uzmanı Aykan, “Ev halkı muhtemel bir depreme karşı ev içerisinde yaşam üçgeni oluşturabilecek, tıpkı şehir içlerinde belirlenen toplanma alanları gibi bir toplanma alanı belirlemeli. Bu yer evin iç noktalarında değil, dışarıya yakın bir yer olmalı. Bu toplanma alanında herkesin yerini bildiği bir deprem çantası ise mutlaka hazır bulunmalı” diye konuştu. 

TÜRKİYE DEPREM ÜLKESİ;

Binlerce can kaybına neden olan deprem felaketinin yaraları sarılmaya çalışılırken, Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz günlerde paylaşılan, 5.5 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilecek 485 diri fay hattının 45 il ve 110 ilçeyi tehdit ettiği bilgisi, Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdi. Uzmanlar, depremlerle ilgili alınacak en önemli tedbirin elbette depreme dayanıklı sağlam binalar yapmak olduğunu üstüne basa basa vurgularken, deprem öncesi ve sırasında alınması gereken önlemler hakkında da bilgi verdi. Hüseyin Aykan, aile bireylerinin muhtemel bir deprem sırasında ev içerisinde birlikte sığınabilecekleri bir saklanma alanının belirlenmesi gerektiğini söyleyerek, “Ev halkı, kolay ulaşılabilecek, yatak yanı gibi, yaşam üçgeni olabilecek bir toplanma alanı belirlemeli. Tıpkı halka açık, şehir içinde belirlenen alanlar gibi, ev halkının deprem sırasında toplanabileceği bir alan. Bu yer balkon ya da yakın bir yer olmaması gerektiği gibi, evin iç alanlarında bir yer de olmamalı. Dış alana yakın bir yer olmalı ki, binanın muhtemel çökmesi durumunda kişiler daha kolaylıkla dışarıya çıkarılabilsin. Ailenin birlikte olması, aile üyelerinin birbirlerine psikolojik destek, yara bakımı ya da beslenme konusunda destek vermesi açısından çok daha iyi olacaktır” dedi.

Yorum Ekle