SON DAKİKA

Bugün, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü

10 Aralık, 2021 12:50 Güncelleme: 10 Aralık, 2021 12:50 Bugün, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü

Bugün 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü. İnsan Hakları Evrensel Bildirisi’nin kabul edildiği 10 Aralık 1948’den bu yana her yıl kutlanıyor.

Bu yıl 73. yıl dönümü kutlanan 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edildi. Türkiye ise 1949 yılında imzacı oldu.

Bildirge, tarihteki en ağır insan hakları ihlallerinin yaşandığı İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra, her bireyin özgürce, eşitçe ve onurlu bir şekilde yaşamasının ancak devletlerin uluslararası bir belge etrafında bir araya gelmesiyle mümkün olacağı fikrine dayanıyor. 

İnsan hakları konusunda uluslararası alanda en temel belge olan bu bildirge; ırk, renk, din, cinsiyet, dil, siyasi veya diğer görüşler, ulusal veya sosyal köken, mülkiyet, doğum veya diğer statüler sebebiyle ayrımı gözetmeksizin hepimizin doğal insan haklarına sahip olduğunu vurgular. Yaşama hakkımız başta olmak üzere tüm haklarımıza insan onuruna yaraşır bir şekilde erişmemizi hedefler.

HAK İHLALLERİ SON BULMADI

73 yıldır hem uluslararası alanda hem de ülkelerin benimsediği kanunlarla temel hak ve özgürlüklerimizin korunması, haklarımıza erişim konusunda birçok ilerleme yaşandı ancak hala insan haklarına yapılan saldırılar son bulmuş değil. 

Dünyada her yıl milyonlarca insan savaş ve çatışmalarda hayatını kaybediyor, cinsel taciz, tecavüz ve şiddete uğruyor. Çocuk yaşta zorla evlendirilenler, çocuk işçiler ve eğitime erişemeyen çocuklar da hakları ihlal edilenler arasında. 

Yorum Ekle