SON DAKİKA

Binlerin Aktığı Iğdır Kayısı Festivali Görkemli Geçiyor

30 Haziran, 2019 14:04 Güncelleme: 30 Haziran, 2019 14:04 Binlerin Aktığı Iğdır Kayısı Festivali Görkemli Geçiyor

Binlerin Aktığı Iğdır Kayısı Festivali Görkemli Geçiyor

HDP'li Iğdır Belediyesi tarafından düzenlenen Geleneksel Kayısı Festivali'nin ikincisi yürüyüşle başladı.

Dün Iğdır Belediyesi tarafından düzenlene Geleneksel Kayısı Festivali'nin ikincisinin ilk günü yürüyüşle başladı. 28-29-30 Haziran tarihilerinde sürecek festival için belediye binasının önünde toplanan yurttaşlar, davul ve zurna eşliğinde halay çekti. Halayın ardından genç kadınların giydiği yöresel kıyafetlerle ve Iğdır Kafkas Dans Ekibi'yle oluşturulan renkli kortejle Vali Yolu'na kadar yürüyüş gerçekleştirildi. Davul ve zurna eşliğinde taşınan “2'inci Geleneksel Kayısı Festival'ine Hoş Geldiniz” yazılı pankartın arkasında HDP Iğdır Belediyesi eşbaşkanları Eylem Çelik ve Yaşar Akkuş, Halfeli ve Hoşhaber belde belediye eşbaşkanları, Iğdır Milletvekili Habip Eksik, HDP ve DBP İl eşbaşkanlarının yanı sıra çok sayıda yurttaş yürüdü.

Festivali ilk gününde Ak Partili Aralık İlçe Belediye Başkanı Mustafa Güzelkaya, Iğdır Esnaf Ve Sanatkarlar Odası Başkanı Atakan Demirci, Türk Kadınlar Derneği Şube Başkanı Sabiha Sever, Ak Partili Belediye Meclis Üyeleri, Ercan Aksoy, Ali Osman Şek, MHP'li Belediye Meclis Üyesi Veli Korkut ile HDP'li Belediye meclis üyeleri ile kalabalık bir davetli grup izledi.

Eşbaşkan Çelik: Hep birlikte güçlüyüz

Vali Yolu Meydanı'na toplanan yüzlerce yurttaşa kaysı dağıtıldı. Iğdır yerel sanatçıları Kürtçe şarkılar söylemesinin ardından ise Iğdır Kafkas Dans Ekibi ve Foklar Ekibi sahneye çıktı. Daha sonra konuşma yapan Iğdır Belediye Eşbaşkanı Eylem Çelik, herkesi selamlayarak festivale gelenlere teşekkür etti. Iğdır kaysısının aromasının çok iyi olduğunu dile getiren Eylem, “Evet kaysımız çok güzel ama Iğdır'ın sadece kaysısı yok. Pamuk ve goncamız da çok güzel. Bunlarında tanıtılması için ellimizden geleni yapacağız” diye belirtti. Tüm kurumlara ve iş insanlarına seslenen Çelik, şunları söyledi: “Gelin hep birlikte Iğdır için gereken ne varsa yapalım. Kentimizin hak ettiği yere hep birlikte getirelim. Çünkü hep birlikte güçlüyüz.” Şeklinde konuştu.

Eş Başkan Akkuş: Iğdır'ı sadece kayısı ile değil tüm ürünleri ile dünyaya tanıtacağız

Bir kardeşlik tablosuyla süren festivalde konuşan Iğdır Belediye Eş Başkanı Yaşar Akkuş ise: "Iğdır son yıllarda kayısı ile sürekli gündeme gelmektedir. Doğunun Çukurovası olarak bilinen Iğdır'ın çok iyi şekilde tanıtılması gerekiyor ve bu festival de buna önemli katkı sunacaktır. Iğdır'ın kayısı sofralık olduğundan tüketim ömrü 10 gün olduğu için pazarlama şartları olmuyordu. Bu yüzden kayısının pazar sorunu oluyordu. Artık günümüz teknolojisi şartları ve ulaşım kaysı için pazar bulmamıza imkan sunuyor. Bu da yerli üreticimiz için ciddi bir gelir durumuna dönmüştür. Bizde yerel yönetimler olarak kayısıyı bu tür etkinliklerle tanıtmaya çalışacağız. Iğdır'ı sadece kayısısıyla değil diğer bütün ürünleriyle dünyaya tanıtacağız." dedi.

Konuşmanın ardından program, Kafkas dans ve halk oyunları gösterileriyle devam etti. .

Festival alanında vatandaşlara kayısı ve pilav ayran dağıtıldı

Folklor gösterilerinin ardından Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) İstanbul sanatçısı Weysi Ermiş ve İlkay Akkaya sahneye çıkarak ezgilerini söyledi. Yurttaşlar söylenen ezgilerle keyifli anlar yaşarken festivalin ilk günü sona erdi.

Bugün ise Seyfettin Çelik, Mem Ararat ve Şebnem Tovuzlu sahne alacak.

Gülseven Medar, Cevdet Bağca ve Moğollar yarın sahne alacaklar

Festivalin son günü olan yarın ise Gülseven Medar, Cevdet Bağca ve Moğollar sahne alacaklar.

Festivalin 1. Gününden Birkaç Kare:

Eşbaşkan Yaşar Akkuş ve Eşi Abide Hanım festival alanına yürürken yol boyunca esnafa gül dağıttılar

Iğdır'ın Kafkas ve yöresel folklor ekipleri birlikte Iğdır yallısı oynadılar

Halaya katılan Eşbaşkan Eylem Çelik folklora yabancı olmadığını gösterdi

 

Yorum Ekle