SON DAKİKA

Bazı sigorta şirketleri sektörden çekilebilir

24 Ağustos, 2011 07:43 Güncelleme: 24 Ağustos, 2011 07:43 Bazı sigorta şirketleri sektörden çekilebilir

Sigorta sektöründe konsolidasyon olabileceğini belirten Sigorta Şirketleri Birliği Başkanı Tunçay, “Sermayesi yeterli olmayan şirketler take over (devrolur) olur” dedi.

Geçen yıl 12.1 milyar lira prim üretimi gerçekleştiren sektör, reel anlamda yüzde 1.5 küçüldü.  Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği'nin (TSRŞB) Genel Sekreteri Erhan Tunçay, sektördeki teknik kârlılıkların yüzde 1 değil yüzde 4-5'e çıkması gerektiğini söyledi.
Şirketlerin sermayelerinin güçlü olması gerektiğini belirten Tunçay, “Sermayesi yeterli olmayan şirketler 'take over' (devrolur) olur. Böylesi bir durumda ya sermayedar sermaye artıracak ya da Hazine, şirketin poliçe kesme yetkisini kaldıracak. Sermaye yeterliliğini yerine getiremeyen ve rekabete dayanamayan şirketler satışa çıkarılabilir” diye konuştu.

'Niş ürünler kârlı olabilir'
Geçen yıl sigorta sektöründe mali kârlılığın bir kısmının yüksek getirili Hazine bonosu ve devlet tahvillerinden kaynaklandığını belirten Tunçay, 2010'da böyle bir durumun söz konusu olmadığını ve faizlerin yüzde 8-9'lara gerilediğini hatırlattı.


Tunçay, faizler düştüğü için mali kâr yüksekliğinin söz konusu olmayacağına da dikkat çekti. Sigorta şirketlerinde artık teknik kârları artırıcı faaliyetlerin ön planda olması gerektiğini ifade eden Tunçay, kârlı, 'niş' ürünlere ağırlık veren küçük şirketlerinin düşük pazar payıyla da kârlı olarak faayetlerini sürdürebileceklerini söyledi.


Sektöre giren yabancı şirketlerin fiyat rekabeti açısından sektöre hemen uyum sağladığını belirten Tunçay, kısa vadede yabancı sigorta şirketlerininin Türkiye'den çıkmasını beklemediğini belirterek şöyle devam etti: “Yabancı şirketler Türkiye'ye bir yatırım yapmış. Uzun vadeli düşünmek zorundalar. '3 yılda istediğim parayı alamadım, kârlılık düşük, sektörden çıkayım' diye bir karar alacaklarını beklemiyorum.”

Aile içi oluşan hasarlar sigortada kapsam dışı
TSRŞB'nin çocuklarda sigorta bilincini artırmaya yönelik 'Bay hoop, evde şamata' isimli oyunu, 10 Nisan'da Antakya, 11 Nisan'da da İskenderun'da sahnelendi. Oyun, İstanbul'daki son gösterimle 29 ilde 93 kez sahnelenmiş olacak. BKM oyuncularının katkısıyla hazırlanan ve ücretsiz olan oyun, evde yalnız kalan Çilli ve Süslü isimli iki çocuğun maceralarını konu alıyor. Eve giren Patpat ve Ketçap adlı iki hırsız, bekçi Amanvermez ve 'sigortacı' Bay Hoop'un maceraları çocukları eğlendiriyor. Oyunda evin oğlu Çilli, Bay Hoop'a 'bisikletimle babamın arabasına çarptım. Ne olacak?' diye soruyor. Bay Hoop da, 'Üzülme, babanın kaskosu var' yanıtını veriyor. Ancak, aile içinde yapılan hasarlar sigorta kapsamında değil.

Yorum Ekle