SON DAKİKA

Aydınlardan barış çağrısı

27 Ağustos, 2011 15:47 Güncelleme: 27 Ağustos, 2011 15:47 Aydınlardan barış çağrısı
Dink, Pamuk, Alaton, Çambel, Tarhanlı, Mardin ve Unat son dönemde artan çatışma ortamına ilişkin tüm partileri Meclis'in açılmasını beklemeden toplanarak uzlaşmaya çağıran bir "Barış mesajı" yolladı.

Rakel Dink, Orhan Pamuk,  İshak Alaton, Prof.Dr. Halet Çambel, Prof.Dr. Şerif  Mardin, Prof.Dr. Turgut Tarhanlı, Prof.Dr. Nermin Abadan Unat, Kandil'e hava harekatı ve artan savaş söylemine karşı bir "barış mesajı" yolladı.

Mesajda, Kürt meselesinin savaşla değil, diyalogla çözülmesi gerektiği, bu yüzden de Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) dahil tüm partilerin  Meclis'in açılmasını beklemeden bir araya gelmesi talep edildi.

"Barışın yolu mezarlardan değil, mutabakattan geçer"

Mesaj şöyle:

"Savaşmakla, çatışmakla, bastırmakla, sindirmekle, yok etmekle olmaz, barışmakla olur!  Otuz yıldır on binlerce can alan, yüz binlerce can yakan, milyonlarca insanı derinden yaralayan bir çatışmanın yeniden başlaması kabul edilemez.

Savaş, çatışma, operasyon, silah, mayın, top, tüfek, ateş, barut, hapis, tehdit çözmez; sağduyulu diyalog çözer. El kırmak çözmez; el uzatmak, el sıkışmak çözer.  Barış diz çöktürmek değildir, öylesi kalıcı barış olmaz. Barışmanın yolu güç gösterilerinden ve toplu cenazelerden geçmez, hakları temel alan mutabakattan geçer.

Kürt meselesinin çözümü için barışmaktan yana bir süreç acilen başlatılmalı, başta hükümet olmak üzere, tüm siyasi parti ve çevreler bu sürece katkıda bulunmalıdır.

Çareyi savaşmakta, çatışmakta değil, barışmakta gören bizler, TBMM'de grubu olan partileri, Meclis'in açılmasını beklemeden bir araya gelmeye çağırıyoruz. Ortak aklı oluşturacak, sürekli bir diyalog ortamı hazırlayacak  adımları atmaya davet ediyoruz. BDP'nin  bu sürece katılmasının kritik önemde olacağını düşünüyoruz.

Bu Bayram'ın barış umudunun gerçekleşmesine vesile olmasını diliyoruz."BİANET

Yorum Ekle