SON DAKİKA

AĞRI TAŞLIÇAY İLÇESİNDE ACELE KAMULAŞTIRMA VE HES PROJESİNE DAİR SORU ÖNERGESİ

HDP Ağrı Milletvekili-Kadın Meclisi Sözcüsü Dirayet Dilan Taşdemir Doğa talanına ve ekolojik yıkıma sebep olabilecek, Taşlıçay ilçemize bağlı Gözucu ve Alakoçlu köylerinde acele kamulaştırmayla yapılması düşünülen Kaplan Regülatörü ve Hidroelektrik Santralini meclis gündemine taşıdı. 05 Temmuz, 2019 02:22 Güncelleme: 05 Temmuz, 2019 02:22 AĞRI TAŞLIÇAY İLÇESİNDE ACELE KAMULAŞTIRMA VE HES PROJESİNE DAİR SORU ÖNERGESİ

AĞRI TAŞLIÇAY İLÇESİNDE ACELE KAMULAŞTIRMA VE HES PROJESİNE DAİR SORU ÖNERGESİ

HDP Ağrı Milletvekili-Kadın Meclisi Sözcüsü    Dirayet Dilan Taşdemir Doğa talanına ve ekolojik yıkıma sebep olabilecek, Taşlıçay ilçemize bağlı Gözucu ve Alakoçlu köylerinde acele kamulaştırmayla yapılması düşünülen Kaplan Regülatörü ve Hidroelektrik Santralini meclis gündemine taşıdı.

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA

 

Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat KURUM tarafından Anayasa'nın 98'inci ve İçtüzüğün 96'ncı ve 99'uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

 

 

Dirayet Dilan TAŞDEMİR

Ağrı Milletvekili

 

27.06.2019 tarihli Resmi Gazete 'de ''Ağrı'da tesis edilecek Kaplan Regülatörü ve Hidroelektrik Santralinin yapımı amacıyla Taşlıçay ilçesinin Gözucu ve Alakoçlu köylerindeki bazı taşınmazların, tapuda Hazine adına tescil edilmesi üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından acele kamulaştırılmasının gerçekleştirileceğine'' dair 1247 nolu karar yer almıştır.

Daha önce de Kaplan Elektrik Üretim ve Tic. A.Ş.'nin Ağrı Taşlıçay'a bağlı Çökelge, Gözucu ve Alakoçlu Köyleri sınırlarında Mardik Deresi üzerinde yaklaşık 10 milyar lira yatırımla 5.045 MW kurulu gücünde Kaplan Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali (HES) kurmayı planladığı, şirketin proje ile ilgili bir Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED raporu hazırladığı ancak herhangi bir çalışma başlatılmadığı için raporun süresinin dolduğuna dair bilgiler mevcuttur.

 

Bu gerekçe ile

1-  Taşlıçay ilçesinin Gözucu ve Alakoçlu köylerine yapılması öngörülen Kaplan Regülatörü ve Hidroelektrik Santral için yeniden ÇED raporu alınmış mıdır?

 

2-  ÇED raporu alınmışsa raporun sonucu nedir? Bu sonuç Regülatör ve Hidroelektrik Santralin yapılacağı bölgede yaşayan halk ile paylaşılmış mıdır?

 

3-  Yapılması düşünülen Regülatör ve Hidroelektrik Santral için acele kamulaştırma kararı alınan bölgede yaşayan halkın düşüncesi ve onayı alınmış mıdır?

 

4-  Bakanlık olarak; bölgenin doğal yaşamını son derece olumsuz etkileyebilecek hatta ekolojik dengesini tümüyle yıkabilecek bu projenin iptal edilmesine dair bölge halkının talepleri dikkate alınacak mıdır?

Yorum Ekle