Ağrı'da At Arabaları Tarihe Karışırken At Arabacıların Ekmek Mücadelesi Başlıyor. Türkiye genelinde yakın geçmişe kadar yük taşımacılığı için sıklıkla kullanılan at arabaları, atların eziyete maruz kalma haberleri ve motorlu taşıtların kullanılma oranının artmasının ardından kaldırılmaya başlandı. Ağrı'da da yıllardır sokaklarda görmeye alışık olduğumuz at arabaları tarih oluyor.
Nakliyecilikte motorlu taşıtların yaygınlaşması sonucu yıllar boyunca en gözde meslekler arasında yer alan at arabacılığı yok olmaya başladı. Ağrı'da da sırf bu işi yaparak para kazananların sayısı oldukça fazlayken şimdilerde bir iki tane kalan at arabacıları dahi iş yapamaz konuma geldi.
Emeğini at arabacılığından kazanan vatandaşlar, at arabalarına eskisi gibi talep olmadığı için evlerine ekmek götüremez duruma geldiler. Bu nedenle at arabacılığı mesleğini icra ettirenlerin sayısı her geçen gün azalıyor. Önceden şehir içinde kömür, kışlık ot, un, kum, atık inşaat molozları gibi yükler taşıdıklarını ifade eden at arabacıları artık iş çıkmadığı için zor durumda olduklarını belirtiyorlar.
Ağrı'nın Diyadin ilçesine yaşayan ve çocukluğundan beri at arabacılığı yaparak geçimini sağlayan Nihat Turan (32) devam ettirmekte olduğu mesleğin yok olma noktasına geldiğini ifade etti. Senelerdir Diyadin ilçe merkezinde bulunan hayvan pazarında bir noktada durduklarını ifade eden Turan, Babam da at arabacılığı yapıyordu. Ben okul okumayınca onun yanında kendimi bildim bileli bu işi yapıyorum. 10 yıl öncesine kadar çok iyi iş yapıyorduk. Ancak, nakliye kamyonlarının yaygınlaşmasından sonra bizim işler epey kesildi. Bunun yanında şehir içinde atların kirlilik oluşturduğu gerekçesi ile de belediye de bize pek izin vermiyor. Artık evimize ekmek götüremez duruma geldik. Şu anda bu iş ve hamallık yapmak dışında başka bir alternatifimiz yok. Dedi.
Her geçen gün bu mesleği yapan kişi sayısı azaldığını ifade eden Turan, Geçmişte bu işi yapan çok kişi vardı. Özellikle derelerden kum taşıma çok kazandırıyordu. Bunun yanında milletin hayvanları için kışlık olarak topladığı otları taşımakta da iyi para kazanıyorduk. Ama nakliye araçları çıkınca ve şehirde kirlilik oluşturuyor gerekçesiyle belediyenin yasaklamaya başlaması sonucu çoğu kişi bıraktı. Herkes teker teker bırakıp atlarını sattılar. Devam eden bizler de belli noktalarda bekleyip, gün boyu iş yapmaya çalışıyoruz. Bazen gün boyu sıcağın altında bekleyip hiç iş yapmadığımız oluyor. Kışında daha çok zorlanıyoruz. Bunun yanında hamallıkta yapıyoruz. Aslında bizim de imkanımız olsa bizde artık yapmayacağız. Ama motorlu taşıt alacak gücümüz yok. Bir ara belediye artık şehir içinde bu arabaların olmaması ve hayvanlara yük olmaması için, her arabacıya bir nakliye aracı verme gibi bir proje yaptı. Ancak hayata geçirilmedi. O olsa çok iyi olurdu. At arabaları yerine pat pat arabalardan alabilsek daha iyi olurdu. Ama öyle bir imkan yok. Sözleriyle mecburiyetten bu işe devam ettiğini anlattı.
İş olmadığı için para kazanamayan ve geçim sıkıntısı yaşayan Turan, hem günü kurtaramadıkları hem de geçimlerini sağlayamadıkları için yetkililerin bu duruma bir çözüm bulmasını istedi.