SON DAKİKA

Ağrı'da Hayat Nasıl Devam Ediyor!

08 Aralık, 2011 02:12 Güncelleme: 08 Aralık, 2011 02:12 Ağrı'da Hayat Nasıl Devam Ediyor!

H.İbrahim CENGİZ

 

Ağrı'daki bazı sivil toplum örgütleri ve Akp belediye başkanları, Atv kanalında yayınlanan hayat devam ediyor dizisindeki, ''04'' plakasının kullanılmasına ve Filmin ilimizle alakalı olmadığını dile getirip tepki gösterdiler.

 

 

Değerli Okurlar,

insanlarımızın yazımı farklı yorumlayacaklarını düşündüğümden dolayı kısa bir açıklama yapıp yazıma devam etmek istiyorum.

Elbetteki bu tarz filmlerin çekilmesi biz kürdlere herzaman şunu anımsatmıştır "Kürd halkını kütülemek için çekilen filmlerdir bu tür filmler",  evet biz herzaman böyle düşündük ve halende öyle düşünüyoruz ama bunlar gerçekten yaşanan olaylardır, ama unutmamak lazım küçük yaşda evlendirilen kızlar sadece Ağrı'da değil dünyanın heryerinde vardır.

Küçük Yaşda Evlendirilen Kızların Sıralamasında Ülke Olarak Türkiye 2. Sırada, Şehir Olarakda Ağrı 2. Sırada. Bu yazıyı yazarak filmin senaryosunu savunmak gibi bir niyetim yok, sadece bay başkanların Ağrı'da  yaşanan bunca trajedi karşısında sessiz kalmaları veya bu olayları görmemezlikten gelmeleri beni derinden üzmüştür. Onlar sadece dizi seyretmekle meşgul olmalılar ki, bu tür olayları sadece bir dizi ile hatırladılar. Aslında film ile ilgili yazılıp çizilecek bir çok konu var ama söz konusu yazım bay başkanların açıklamaları ile ilgilidir.


Tepkinin nedeni söz konusu filmin; Ağrı ili ile alakası olmaması ve Ağrı’da küçük kızların yaşlı adamlara verilmediğinin düşünülmesidir.

Bu konu ile ilgili ; Ağrı Belediye Başkanı Hasan Arslan, Taşlıçay İlçe Belediye Başkanı İsmail Taşdemir, Hamur Belediye Başkanı İsmet Aslan, Ağrı Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Mehmet Erat ve Ağrı Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AKYAD) Başkanı Mehmet İzci, birer açıklama yaptılar, yanılmıyorsam bay başkanlar yaşadıkları ilin gerçekliklerini görmekten utanıyorlar, sorarım size bay başkanlar ilimizde yaşanan buna benzer ve hatta daha çirkef töre olayları ve cinayetlerini ne çabuk unuttunuz?

Sevgili okurlar, açıklama yapanlar Türkiye genelinde yapılmış araştırmalardan habersiz olmalı ki bu filmin ilimizi anımsatmadığını dile getirmişler, ama ben erken yaşta evlendirilen kız çocukları sıralamasında Ağrı’nın 2. Sırada olduğunu onlara hatırlatmak isterim, hatırlatma yapmadan öncede onlardan ricamdır siz kendi memleketinizi sözde yöneten ve kendi reklamınız yapılsın diye Ağrı’daki ulusal basında çalışan muhabirlere maaş bağlayan başkanlar, küçücük kızlar, dedeleri yaşlarındaki adamlara, özürlü adamlara ya da dul kalan yaşlılara ikinci eş olarak satılmıyormu?  Ve bu küçük kızlarımız ülkenin dört bir yanına gönderilmiyormu? Sizin haberiniz yok mu? Haberiniz Yoksa ne işiniz var deri koltuklarda?



Bakın sevgili başkanlarımızın göremediği küçük yaştaki kızları evlendirme olayına bir iki örnek verelim :

Basına Yansımayan Bir Aile Dramı


Ağrı’nın Diyadin ilçesinde küçük yaş da bir genç kız özürlü bir adamla evlendirildi! Ve bu kız düğün günü adamı ilk kez görüp özürlü olduğunu anladıktan sonra eline bıçağı alıp yaklaşmayın kendimi öldürürüm diye çığlıklar attı! Bu olayın devamında iki aile arasında kavga çıktı, Genç Kızın 2 kardeşi öldürüldü ve halende kan davası devam ediyor... Sevgili başkanlar olay halen Ağrı’da Konuşuluyor!!!



Arşiv


Ağrı’lı Sevda K. 13 YAŞINDA EVLENDİRİLDİ

“Çocuk gelin dramının kurbanlarından biri de Ağrılı Sevda K. (13) oldu. Çorum merkeze bağlı Erdek köyünden 26 yaşındaki Mustafa K. ile evlendirilen Sevda K'nin, rahatsızlanarak hastaneye getirilmesiyle 13 yaşında evlendirildiği ortaya çıktı. Henüz bir aylık evli olan Sevda K. ve Mustafa K'nin evliliğinin bir tanıdıklarının düğünü sırasında erkek tarafının kızı görüp beğendikten sonra kızın ailesinin olurunun da alınmasıyla gerçekleştiği öğrenildi.”



Ağrı’lı Esra K. 14 YAŞINDA ÖLÜ DOĞUM GERÇEKLEŞTİRDİ


“Ağrı'nın Diyadin ilçesinden Çorum merkeze bağlı Çalıca köyüne gelin gelen ve kendisinden 12 yaş büyük Hüseyin A. ile evlendirilen 14 yaşındaki Esra K. kaldırıldığı hastanede ölü doğum yaptı. 14 yaşında ölü doğum gerçekleştiren Esra K'nin kimlik bilgilerinde yaşının 14 olarak görülmesi sonucu ortaya çıkan olayla ilgili 26 yaşındaki damat gözaltına alınarak hakkında işlem başlatıldı.”


Ayrıca, Çocuk Gelinler Projesi kapsamında 54 ilde araştırma yapan Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, her ilden trajik hikayeleri gözler önüne serdi, işte bu 54 ilden biriside ilimiz Ağrı ve Ağrı’daki hikaye!



"6'ncı sınıftayken bir arkadaşımız vardı, derslerinde gayet de başarılıydı. Birkaç hafta okula gelmedi. Yanına gittiğimizde parmağındaki yüzüğü gösterdi. Çok üzüldük. Kendisi de istemiyordu ama ailesi 10 bin TL karşılığı kızlarını 70 yaşındaki bir adama satmıştı. 14 yaşındaydı. Birkaç sene sonra ailesini gördüm, "Kızımız ilk doğumunda çok kan kaybetti şu an ölüm döşeğinde" dediler. Ailesi o kadar pişmandı ki, anlatamam. O durumdan kurtuldu. Geçen sene de babası sürekli aramasına rağmen kız bir türlü telefonu açmıyordu. Merak edip yanına gittiğinde kızını dövülmüş bir şekilde sokağın ortasında buldu. Adamın kızı burada, tekrar evlendirmek istiyor."



Ağrı’da Bundan daha kötü olaylar yaşanmıştır elbette! bay başkanlar dizi’yi iyice izlemiş olmalılar ki bu ürpertici olayın Ağrı ile alakası olmadığını dile getirmişler doğaldır çünkü Tv karşısında gördükleri hayat ürpertici! Evet şimdi sormak lazım size, sadece gördükleriniz sizi bu kadar utandırdı! Çünki siz hiçbir zaman düşünmediniz o kızların nasıl bir hayat yaşadığını birden karşınızda bir Tv kanalında görünce neye uğradığınızı şaşırdınız ve hemen savunma mekanizmasına geçip birer basın açıklaması yaptınız nede olsa paralı basınınız arkanızda en ufak olayı istediğiniz gibi büyütüp ulusal basına sunabiliyorsunuz!



Bunlar sadece basına yansıyan küçük olaylar bunların daha vahimleri ilimizde yaşanıyor. Bunları dile getirmek, açıklama yapan başkanların görevidir ve onlardan ricamız Zahmet olacak ama görevlerinizi yerine getirin!


Sevgili Başkanlar, siz yazacaksınız, açıklamalar yapacaksınız, Satılık basını kullanarak Ağrı Halkını uyutacağınızımı sanıyorsunuz. SANMAYIN ÇÜNKİ ASLA SUSMAYACAĞIZ!!!

Yorum Ekle