SON DAKİKA

Milletvekili Taşdemir'ın Doğubayazıt Hastanesinde yaşanan şiddet olayına dair soru önergesi

Doğubayazıt Devlet Hastanesinde kadın doğum bölümüne yatırılan hastalara fiziki ve ırkçı şiddet uygulandığı iddialarına ilişkin Sağlık Bakanlığına vermiş olduğu soru önergesi 07 Mayıs, 2020 07:18 Güncelleme: 07 Mayıs, 2020 07:18 Milletvekili Taşdemir'ın Doğubayazıt Hastanesinde yaşanan şiddet olayına dair soru önergesi

Milletvekili Taşdemir'ın Doğubayazı Hastanesinde yaşanan şiddet olayına dair soru önergesi


TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA


Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin KOCA tarafından Anayasa'nın 98'inci ve içtüzüğün 96'ncı ve 99'uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.


Dirayet Dilan Taşdemir

Ağrı Milletvekili



Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinden 01.05.2020 de akşam saat 21.00’de Doğubayazıt Devlet Hastanesinde kadın doğum bölümüne yatırılan İlknur Taştan doğum esnasında hemşire ve ebeler tarafından fiziki ve ırkçı şiddete maruz kaldığını iddia etmektedir. Doğum esnasında hasta ve hasta yakının tüm ısrarlarına rağmen nöbetçi doktor hastaneye çağırılmamış, sezeryanla yapılması gereken doğum, hamile kadının karnına ayakla basılarak normal doğum olması konusunda baskı yapıp, hasta yakınına hiçbir şekilde bilgilendirme yapılmamıştır. İlknur Taştan doğum esnasında 2 defa baygınlık geçirmiş ve sonrasında koridora çıkıp eşine şiddet gördüğünü ve hastaneden ayrılmak istediğini ifade etmiştir. Gece saat 12.00’dan sonra bebek anne karnında öldükten sonra doktor gelip hastayı ameliyata almıştır.04.05.2020 tarihinde taburcu olan İlknur Taştan’ın eşi Menav Taştan ertesi gün eşi için hastaneden darp raporu almak istediğinde, eşinin doğum esnasında öldüğü kayıtlarda çıkmıştır. Doğubeyazıt Devlet Hastanesi Kadın Doğum bölümünde benzer çok sayıda vakanın yaşandığı bilgilerini almaktayız.


Bu bağlamda;

1) Doğubeyazıt Devlet Hastanesine yapılan bu saldırı teftiş etmek amacıyla müfettiş görevlendirilmiş midir?

2) Doğubeyazıt Devlet Hastanesinde son 6 ayda kaç doğum yapılmıştır? Yapılan doğumlarda kaç bebek, kaç anne yaşamını yitirmiştir? Yaşanan bu ölümlerin oranı Türkiye ortalamasının yüzde kaçına tekabül ediyor?

3) İlknur Taştan’ın bebeği neden ölmüştür. Bebeğe otopsi yapılmış mıdır?

4) İlknur Taştan yaşadığı halde hangi amaçla kayıtlarda ölü olarak gösterilmiştir?

5) Doğubeyazıt Devlet Hastanesinde kaç Kadın Doğum Uzmanı vardır? Doğum esnasında hastanede neden doktor yoktur?

6) Hasta ve hasta yakınlarına ırkçı ve fiziki şiddet uygulayan sağlık personelleri hakkında başlatılmış bir soruşturma var mıdIR?a

Yorum Ekle