SON DAKİKA

AHMEDİ HANİ ANADOLU LİSESİNİN YIKIMINA BAŞLANDI

Doğubayazıt Ahmedi Hani Anadolu lisesi uzun süre önce ihtiyaca cevap vermediği gerekçesi ile yıkım kararı alınmıştı. 17 Şubat, 2020 04:18 Güncelleme: 17 Şubat, 2020 04:18 AHMEDİ HANİ ANADOLU LİSESİNİN YIKIMINA BAŞLANDI

AHMEDİ HANİ ANADOLU LİSESİNİN YIKIMINA BAŞLANDI

Doğubayazıt Ahmedi Hani Anadolu lisesi uzun süre önce ihtiyaca cevap vermediği gerekçesi ile yıkım kararı alınmıştı.

 2 yıl önce okulun Karaca köyü mevkiindeki bir okula taşınması gündeme gelmişti.

Öğrenci Veliler okulun taşınmasına  okul bahçesinde toplanarak karşı çıkmaları ve olay yerel basına intikalı ile taşıma işlemi durdurulmuştur.

Bir iş adamının okulu yapacağı sözü verlmesi üzerine okul Zengezur köyü civarında yapılan yeni binaya taşınmış olup,okulun yıkım işlemine başlanmıştır.

Tarihçe:

Ahmedi Hani Anadolu Lisesi 

Doğubayazıt Lisesi 1948 yılında Orta okul olarak eğitim-öğretime başlamıştır. Bina olarak Rusların Doğubayazıt´ı işgali sırasında 1919 yılında yaptırılan tren İstasyonu  şefliği olarak kullanılan bina Rus işgalinin bitiminden sonra bir süre Erat Koğuşu olarak kullanılmıştır. Daha sonra yukarı Doğubayazıt´tan transit yolu civarına nakil tarihi olan 1938 yılında hükümet konağı olarak kullanılmıştır. Yeni Hükümet Konağının inşaasından sonra 1945 yılında ilkokul olarak kullanılmıştır. İlkokulun yeni binasına taşınmasından sonra bir süre ceza evi olmuş, 1948 yılında Milli Eğitim Bakanlığı´na devredilerek ortaokul binası haline getirilmiştir. 1961-1962 Eğitim-Öğretim yılında şu anda Cumhuriyet İlköğretim Okulu olarak kullanılan binaya taşınmıştır. Eski ortaokul binası Doğubayazıt Sağlık Meslek Lisesi olarak kullanılmıştır.Daha sonra iş adamı Xanilog Şerafettin Eryılmaz tarafından onarılarak Ehmedê Xanî kütüphanesi haline getirlmiştir.

 Doğubayazıt Ortaokulu   1968-1969 Eğitim-Öğretim Yılında Doğubayazıt Lisesi´ne dönüştürülmüştür. İlk mezunlarını 1970-1971 Eğitim-Öğretim yılında vermiştir. Şu anda Lise olarak kullanılan  bina   eski Hükümet konağı karşısındaki futbol sahası üzeride kurulmuş olup,1971-1972 eğitim-Öğretim yılından itibaren hizmet vermeye başlamış; Ayrıca zamanla ihtiyaca cevap veremediğinden dolayı 2001-2002 Eğitim-Öğretim yılında Doğubayazıtlı işadamı Selahattin Beyazıt önderliğinde ek bina olarak 12 derslik yaptırılmış ve halen Eğitim-Öğretim bu binada devam etmektedir. 1998 Eğitim-Öğretim yılında Yabancı Dil Ağırlıklı Lise açılarak eğitim-öğretimde dil eğitiminin önemine dikkat çekilmiştir. Doğubayazıt Lisesi adını İlçemiz olan Doğubayazıt´tan almaktadır.

 Milli Eğitim Bakanlığı´nın 2010/30 sayıl genelgeleri kapsamında Anadolu Lisesi statüsüne kavuşturularak 2010-2011 Eğitim Öğretim yılından itibaren okulun adı Ahmedi Hani Anadolu Lisesi olmuştur.


Haber:Halkın Sesi



Yorum Ekle