SON DAKİKA

DOĞUBAYAZIT'TA GÖL VAR, MANZARA VAR, TESİS YOK!

19 Eylül, 2022 04:43 Güncelleme: 19 Eylül, 2022 04:43 DOĞUBAYAZIT'TA GÖL VAR, MANZARA VAR, TESİS YOK!

Doğubayazıt ve Taşlıçay ilçeleri sınırları içinde bulunan Balık Gölü, muhteşem manzarası ve havasıyla ilgi görüyor. 

Balık Gölü, denizden yüksekliği 2241 m. Olup Türkiye’nin en yüksek rakımlı göllerinden biridir. Çevresindeki dağlardan gelen küçük dereler, kıyısındaki pınarlar ve yeraltı sularıyla beslenen en derin yeri 37 m. olan bir lav seti gölüdür. Göl içme suyu ve kullanma suyu koruma sahası statüsünde olup yakınındaki yerleşim birimleri için içme suyu sağlamaktadır. Yakın çevresinde tarım alanları ve otlaklar bulunuyor.
Türkiye’nin önemli kuş alanlarından biridir. Gölün üzerindeki 0.15 hektar alana sahip bir adada kuluçkaya yatan Kadife Ördek popülasyonu ile önemli kuş alanı statüsü kazanmıştır. Bölgedeki asıl ünü yetiştirdiği kırmızı benekli alabalıktan kaynaklanır. Göl çevresinde yaşayan başlıca hayvan türleri ; Kartal, Şahin, Keklik, Yabani Tavşan, Tilki, Kurt, Yaban Ördeği, Martı, Bıldırcın ve Çulluk'tur.

 Gölde bulunan alabalıklar olta balıkçıları için adeta bulunmaz bir fırsat. Bazı vatandaşlar ise bu güzel manzaranın tadını çıkarmak için yanlarında getirdikleri kamp sandalyeleriyle manzaranın tadını çıkarıyor.  Ancak bölgede her şey olumlu değil. Özellikle gelişigüzel atılan çöpler görüntüyü bozuyor.  Gölün çevresinde kafeterya ve benzeri bir tesisin olmayışı özellikle manzara eşliğinde çay, kahve içmek isteyen vatandaşlar için tam bir hayal kırıklığı anlamına geliyor.  Su riskinden uzak noktalara tesis yapılır mı bilinmez. Ancak fotoğraflara yansıyan görüntülere bakılırsa bu çok ciddi bir ihtiyaç. Göl, özellikle deniz manzarasını özleyenler için teselli olabilir...  

Yorumlar
A
Ahmet Çelik1 yıl önce

Doğubeyazıt ve Taşliçay ilçelerimizin bu küçük ama şirin denizi için çok değerli kadrişinas İş insanlarımızdan yatırım bekliyoruz.

Yorum Ekle