SON DAKİKA

DOĞUBAYAZIT DEPREME HAZIRMIDIR?..

03 Şubat, 2020 06:29 Güncelleme: 03 Şubat, 2020 06:29 DOĞUBAYAZIT DEPREME HAZIRMIDIR?..

DOĞUBAYAZIT DEPREME HAZIRMIDIR?..


Bugünlerde Elazığ ve Malatya’da meydana gelen 40 üzerinde ölüme yüzlerce evin yıkılmasına neden olan 6.8 şiddetinde depreme gözler çevirirken,acaba Doğubayazıt’ta durum nedir?

Doğubayazıt      birince derecede deprem bölgesidir.Doğubayazıt’ta ki Fay Aktif  faydır

2.Temmuz 2004 tarihinde Doğubayazıt’ta Yığınçal köyünde meydana gelen 5.01 şiddetindeki deprem Ceylan Aydın, Resul Taşkıran, Gültekin Taşkıran (12), Sergen Taşkıran (6), Halime Taşkıran (45), Ayfet Taşkıran (4), Hacer Taşkıran (5), Mehmet Kurt (45), Aydın Aydın (6), Fatma Akdağ (12), Saliha Akdağ (10), Oya Akdağ (8), Ersan Akdağ (6), Yavuz Akdağ (18), Kerimen Sökmen (13), Musa Sökmen (15), Yıldız Sökmen, Mehmet Nuri Kurt (18).tam18 kişi hayatını mal oldu.

21 kişinin yararlanmasını neden oldu.

Hemen hemen tüm evler yerle bir oldu.

O tarihte Doğan Haber Ajansı olarak depreme müteakip Yığınçal depremini takip ettim.

İlk karşılaştığım manzara yıkık evlerin arasında depremde yaşamını yetirin ufak  çocuklarının başında bir annenin kürtçe ağıt yaktığına tanık oldum.

Bu benzer görünümler yürekler acısıydı..

Gerçekten manzara insanları tüylerini diken  diken edecek türdeydi...

Böyle bir acı görülmemeşti...

Askeri birliklerin, Doğubayazıt Belediyesinin hummalı çalışmaları neticesinde köy yolu ulaşıma açıldı.

Bu açılan köy yolunda yaralılar Doğubayazıt Devlet hastanesine ulaştırılıyordu.

Zamanın Kaymakamı Nurullah çakır her türlü önlemi zamanında ve yerinde sağlamıştır.

Yığınçalı Köyü'nde deprem yıkıcı oldu. Depremde can kaybının fazla olmasının nedeni ise yine toprak damlı, ilkel şartlarla yapılmış konutlar oldu.

Bilim adamlarının açıklamasına göre Doğubayazıt fayı canlıdır.Bu fay sistemi Karaburun bitişiğinden geçerek galus köyü yakınındaki tepeden geçerek  Zor dağlarına doğru alanda ilerlemektedir.

Bu güzergahta geniş bir deprem araştırması yapılması için AİÇÜ’den bir akdemesiyen heyet önümüzdeki günler Douğubayazıt’a gelerek araştırma yapıp,bu araştırma sonucunu raporlaştıracaktır.

Şehir mekezinde  yapılaşmada ruhsatları depreme dayanıklı testleri, jeolojik etütleri jeofizik harita ve resimlerinin çekilmesi ona göre yapılması lazımken,bu kurala çoğunukla uyulmamıştır.

Kırsal köylerde ise evler çoğunlukla kerpiç yapıdır.

İlim adamlarınca 6 şiddetinde bir depremin Doğubayazıt’ta yapacağı can ve mal yıkımının  yüksek olacağına dikkat çekmektedirler.

o halde depreme hazırlıklı olmalıyız.Yetkili ve etkililerin bir an önce deprem için önlem alınma noktasında çalışmaların başlatmalıdır.

Deprem konusunda okullarda askeri birliklerde gerekli eğitici seminerler düzenlenmeli.Halka deprem konusunda bilgilendirci broşörler hazırlayıp,dağıtılmalı.

Yoksa çok geç kalınmış olur!...



Yorum Ekle