SON DAKİKA

DESK Başkanı Ersu İl Sağlık Müdürü İle Görüştü

12 Eylül, 2021 14:43 Güncelleme: 12 Eylül, 2021 14:43 DESK Başkanı Ersu İl Sağlık Müdürü İle Görüştü

Doğubayazıt Eğitim Sağlık ve Kültür Platformu ( DESK ) Başkanı eski milli eğitim müdürü Cemal ERSÜ ile İl Sağlık Müdürü Coşkun DAHARLI arasındaki görüşmede, Platformun sağlık alanında ilçe için acil gerekli asgari talepleri iletildi.

Başkan Ersü Yaptığı görüşmede; Kadın doğum uzmanı olmayışından dolayı bir vatandaşın doğum sırasında yetkin bir doktorun bulunamayışından dolayı bir kaç çalışan tarafından müdahalesi sonucu yeni doğan çocuğun bir kolundan (ÖKGV) durumuna düşürüldüğü, yani yüzde doksan, doksan dokuz aralığında bir güç kaybı yaşayarak engelli olduğunu ifade etti. Bu çocuğun ömür boyu yaşamında oluşturulan iz ile ailesi ve sevenleriyle birlikte hayatı nasıl mutsuz yaşayacağını siz düşünün. Bu bilindik örnek gibi yılda 2000 den fazla doğum oranı ile ilçede binlerce çocuğa kadın doğum hastanesinin veya yeterli düzeyde kadın doğum uzmanı doktorun olmayışından aynı acı, zorluk dolu yaşamaya mahkûm duruma düşmeleri için davetiye demektir. Şimdi siz bakanlığın ilgili hasta randevu telefon hattını arayın kadın doğum polikliniği için aylarca randevu bulamazsınız. Bu durum diş polikliniği için de diğer birçok poliklinik için de geçerli, dedi.

 Başkan Ersu konuşmasının davamın da ise; Bu mağduriyetin bir ilçeye yakışmadığını, ilçe için ölümcül olabilecek, hayati ömür boyu yaşanması zor koşullara sebebiyet verecek vakalara adeta davetiye çıkarıldığını ve büyük bir haksızlık ve insan hakkı ihlali, ciddi vebal olduğunu, İlçe halkından çok az bir kısmının imkânları olanlar için de çevre illere veya çevre ilçelere gitmekten kaynaklı ciddi maddi külfet ve zaman kaybına sebep olmaktadır, dedi.

 Platformun taleplerini dinleyen ve yazılı olarak alan İl Sağlık Müdürü Coşkun DAHARLI ise konuşmasında; kendi ilimiz içinde bile bir ilçemizde 8 sağlık ocağının olduğunu ama ilin en büyük ilçesinden yüzde kırk daha büyük olan Doğubayazıt ta yalnız 2 sağlık ocağı olduğunu, size hizmet verilmemiş, siz de istememişsiniz ki ilçe bu halde, ama ben bir kısmını vereceğim,  anbulansın verileceğini, acilin depremselliğinin verilip büyütülmesi yöntemi ile yeterli sayıda oda ve ünitenin Doğubayazıt hastanemize kazandırılmasını sağlayacağım, sağlık ocağı sayısının ilçemizde artırılması için uğraşıp ve vereceğiz. Ancak Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nin verilmesinin maddi değer dolayısıyla çok zor olduğunu, bunun yerine kadın doğum uzmanı sayısını artırarak ve ilçede istihdamını sağlayarak bu ihtiyacı gidermeye çalışacağız. Aynı doktor ihtiyacını diğer dallarda da ilçenin ihtiyacını giderecek şekilde diğer poliklinikler için de atama yapılacak il imkânları ile bunları sağlayacağız dedi.

Yorum Ekle