SON DAKİKA

AĞRILI KADINLARIN KIŞLIK TELAŞI BAŞLADI

Ağrılı kadınlar, uzun süren kış aylarında kullanmak üzere salça, konserve, menemen, bulgur ve turşu yapımına başladı. 30 Eylül, 2020 07:05 Güncelleme: 30 Eylül, 2020 07:05 AĞRILI KADINLARIN KIŞLIK TELAŞI BAŞLADI

AĞRILI KADINLARIN KIŞLIK TELAŞI BAŞLADI

Ağrılı kadınlar, uzun süren kış aylarında kullanmak üzere salça, konserve, menemen, bulgur ve turşu yapımına başladı.
Kış mevsiminde hava sıcaklığının sıfırın altında 40 dereceye kadar düştüğü Ağrı'da kadınlar, soğuk ve uzun geçen aylarda tüketmek üzere sonbahar aylarının ilk günleri olan bugünlerde evlerinin bahçelerinde bir araya gelerek yaktıkları ateşin üzerinde salça, konserve, menemen ve bulgur gibi yiyecekleri kaynattıktan sonra çeşitli işlemlerden geçirerek stoklamaya başladı. Havaların soğumasıyla kış telaşına başlayan kadınlar, hazırlıklarına hız verdi. Evlerin bahçelerinde kazanlarda kaynattıkları domates ve biberden salça yapan kadınlar, fasulye, patates, havuç gibi sebzelerden de yemeklik konserve elde ediyor. Fatih Mahallesinde oturan kadınlardan Nejla Keskin (49), yaptığı açıklamada, kızlarıyla beraber her yıl bu zamanlarda kış mevsiminde kullanmak için kışlık yiyecekler hazırladıklarını söyledi. 

“Havaların soğumasıyla birlikte de tüketmeye başlıyoruz“

Kış mevsiminde sebzelerin organik olarak temin edilemediğinden dolayı kışlık konserve, salça, menemen ve turşu gibi yiyeceklerin bu mevsimde hazırlanmasının çok sağlıklı olduğunu belirten Keskin, “Her sene bu vakitlerde kışlık salça, menemen, konserve gibi yiyeceklerin yapımına başlıyoruz. Bahçemizde yaktığımız ateşinde üzerine koyduğumuz kazanlarda yiyecekleri kaynatıyoruz. İyice haşlandıktan sonra menemen ve konservelik yiyecekleri kavanozlara doldurup, bir süre soğumaya bırakıyoruz. Daha sonra kilerimizde kullanmaya başlayacağımız kış mevsimine kadar bekletiyoruz. Havaların soğumasıyla birlikte de tüketmeye başlıyoruz" diye konuştu. 

“Her şey mevsiminde güzel olduğu için çok lezzetli oluyor“

Yaz mevsiminde sebzelerin organik, hormonsuz ve daha lezzetli olduğunu anlatan Ev Kadını Nejla Keskin, “Kışın tüketilen sebzelerin birçoğu seralarda yetiştiği için hem sağlıklı değil hem de fiyatları daha pahalı oluyor. Onun için biz de şimdiden hazırlığımızı yapıyoruz. Her şey mevsiminde güzel olduğu için çok lezzetli oluyor. Ayrıca evimizin gideri daha az oluyor “ ifadelerini kullandı. 

 “Yardımlaşarak yapınca hem çok zevkli oluyor hem de çabucak bitiveriyor işler“

Kadınlarla bir araya gelerek kışlık hazırlığa katıldığını söyleyen Sibel Özbey ise, her sene Ağrı’da kış hazırlığının hummalı geçtiğini, konserve ve tahıl ürünlerinin yanı sıra reçel yapımına önem verdiklerini belirtti. Kışın özellikle fasulye konservesini çok tükettiklerini belirten Özbey, başka illerde yaşayan akrabalarına da hazırladıkları ürünlerden gönderdiğini söyledi. Bölgede en çok bulgur tüketildiğini ifade eden Özbey, "Mahalle ve köylerde kışlık yiyecek hazırlama çalışmaları yapıyoruz. Özellikle evi bahçeli olan komşularımızda toplanarak yapıyoruz. Çünkü yardımlaşarak yapınca hem çok zevkli oluyor hem de çabucak bitiveriyor işler. Bu kış için hazırlıklarımızı neredeyse tamamladık biz. Bulgur için ayrı bir günümüzü verdik. Hatta günlerimizi desem daha doğru olur. Çünkü daha zahmetli oluyor. Şimdi konserve, reçel, menemen gibi yiyeceklerimizi hazırladık. “İfadelerini kullandı.

Yorum Ekle