SON DAKİKA

ÜNİVERSİTEMİZİN TEKNOLOJİK ÇALIŞMALARI HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR

ÜNİVERSİTEMİZİN TEKNOLOJİK ÇALIŞMALARI HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR 05 Temmuz, 2018 03:31 Güncelleme: 05 Temmuz, 2018 03:31 ÜNİVERSİTEMİZİN TEKNOLOJİK ÇALIŞMALARI HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR

Iğdır Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümünde faaliyet gösteren Gıdalarda Redoks Uygulamaları Araştırma Merkezi, Doç. Dr. Duried Alwazeer tarafından sunulan ve DAP bölge kalkınma idaresi başkanlığı tarafından 2015 yılında finanse edilen bir proje olarak ulusal ve uluslarası düzeyde kurulan ilk spesifik araştırma merkezi olma özelliği taşıyor.


Yürütücülüğünü  Doç. Dr. Duried Alwazeer'in yaptığı araştırma merkezinin bünyesinde 1 araştırma görevlisi (Menekşe BULUT) ve 3 yüksek lisans öğrencisi ( Betül ÖRS, Kadir TAN ve Nur ÖZKAN) olmak üzere 4 çalışanı bulunmaktadır. Merkezde ulusal gıda- tarım sektöründe AR-GE çalışmaları ile yeni ürün ve yöntemler geliştirilmekte, tüm gıda ürünlerinde (Meyve- sebze ürünleri, süt ürünleri, et ürünleri) çeşitli analizler yapılmaktadır. Bu analizler ve çalışmalar sırasında; geleneksel ve gelişmiş kurutma teknolojisi, modifiye atmosfer teknolojisi, fermantasyon ve soğutma-dondurma teknolojisi gibi çeşitli teknolojiler kullanılmaktadır. Şu ana kadar araştırma merkezinde Iğdır bölgesine ait potansiyel ürünlerden biri olan kayısı başta olmak üzere elma, patates, yeşil çay, kıyma ve  salamurasız beyaz peynirin raf ömrünü uzatmak amacıyla modifiye atmosfer paketleme teknolojisi ve farklı kurutma tekniklerinin kayısı, elma, nane ve yeşil çayın kalite parametreleri üzerine etkisi alanında AR-GE çalışmaları yapılmış ve oldukça başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Bu çalışmalar ile farklı proje yarışmalarına katılarak ödüller alınmış ve  patent başvurusunda bulunulmuştur.


Ayrıca yerel firmalar ile ortak AR- GE çalışmaları yapılmıştır. Yapılan bu çalışmalar ile yine Tübitak ve BAP kapsamında proje başvurularında bulunulmuştur. Redoks Uygulamaları Araştırma Merkezi öncelikle Iğdır bölgesine ait potansiyel gıda-tarım ürünlerinden faydalanılmasını ve hammaddelerin değerlendirilmesini sağlamak, ürünlerini geliştirebilmeleri amacıyla gıda ve tarım endüstrisine yardımcı olmak ve bölgesel ihracat oranını arttırmayı amaçlamaktadır.

 

 


Yorum Ekle