Iğdır Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi tarafından Şehit Bülent Yurtseven Kampüsü 8 Eylül Şehitleri Konferans Salonunda 18 Mart Çanakkale Zaferi konulu panel düzenlendi.Panele Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Gündoğdu, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Gündoğdu, Çanakkale Zaferi kahramanlarının sadece bir gün değil her zaman anılması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Gündoğdu Türk milletinin kahraman evlatlarınca kazanılan ve tarih boyunca hiçbir millete nasip olmayan yüce bir mücadelenin adıdır Çanakkale. Şairin ifadesiyle, Bedrin aslanlarının kükrediği ateşten bir imtihandır. Milletimizin birlik ve beraberlik içinde tüm zorlukların üstesinden gelebileceğini bir kez daha hatırlatıyor, vatan topraklarını savunmak üzere canlarını ortaya koymaktan çekinmeyen aziz şehitlerimizi, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün silah arkadaşlarını ve kahraman gazilerimizi rahmet ve şükranla anıyorum dedi.
Panelin Oturum Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Özyürek, I. Dünya Savaşı'na giden süreçte dünyanın ve Osmanlı Devleti'nin durumunu ele alırken Çanakkale Zaferi'nin destansı yönü ve önemi, tarihi veriler ile açıklayarak Şehitlerimizi bir kere daha rahmet ve minnetle anıyorum dedi.
Yapılan açılış konuşmasının ardından ilk panelist olan Öğr. Gör. Alaaddin Yanardağ şunları söyledi: Osmanlı ordusu, İngiliz ve Fransız donanmalarına karşı Çanakkale Boğazı'nda aylar süren bir dizi deniz ve kara savaşı yapmıştır. 300.000 askerimizin şehit olduğu bu savaşlar sonucunda, düşman donanmaları ağır kayıplar vererek geri çekilmişlerdir. Çanakkale Savaşlarının denizle ilgili bölümü, 18 Mart 1915 tarihinde, düşman gemilerinin geri çekilmeleriyle sonuçlanmıştır. Bu nedenle, her 18 Mart gününde Çanakkale Savaşlarını anmaktayız. Çanakkale Boğazını geçmek isteyen İngiliz ve Fransız gemileri, 3 Kasım 1914'de boğazın iki yakasındaki birliklerimize ateş açtılar, birliklerimizin karşı ateşi ile geri çekilmek zorunda kaldılar. 19 Şubat 1915'de düşman donanması kesin hücuma başladı. Osmanlı ordusunun karşı ateşi ile tekrar geri çekildiler. 18 Mart 1915'de İngiliz ve Fransızlar 16 harp gemisi ile büyük bir hücum daha başlattı. Üç gemisi sulara gömülen düşman donanması, tekrar geri çekilmek zorunda kaldı. Çanakkale Boğazını gemilerle geçemeyeceklerini anlayan düşmanlarımız, topraklarımıza karadan girmeyi denediler. İngiliz, Fransız, Avustralya, Yeni Zelanda ve diğer bazı sömürge ülkelere ait askerler 25 Nisan 1915 günü karadan çıkarma yapmaya başladılar. Ancak bu kara çıkarmasında da başarılı olamadılar.
Çanakkale Deniz Savaşı Dünya ve Türk Tarihinde önemli dönüm noktasıdır
Panelde daha sonra söz alan Arş. Gör. Yasin Ercilsin, Çanakkale Deniz Savaşının dünya ve Türk tarihinde önemli dönüm noktası olduğunu söyledi. Arş. Gör. Ercilsin Bu zaferlerden alınacak önemli dersler vardır. Birinci Dünya Savaşı'nı galip bitirmek isteyen düşman devletler, gemileriyle Çanakkale Boğazı'nı geçip İstanbul'u almak istiyorlardı ancak muaffak olamadılar. Özellikle Mustafa Kemal Paşa'nın tavrı ve dehası Kara Savaşlarının seyrini tayin etmiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk bu savaşların tam içinde yer almıştır. Alman General Beşinci Ordu Komutanı Liman von Sanders de Çanakkale savaşında görevliydi. Liman Vonsanders taktik ve strateji açısından bölgeyi Mustafa Kemal Paşa kadar iyi tanımıyordu. Mustafa Kemal Paşa bölgeyi ve arazi durumunu Balkan Harbi yıllarından biliyordu. Bolayır'da 8 Şubat 1913-10 Ağustos 1913 tarihleri arasında görev yapmıştı. Kemal Paşa düşmanı karaya çıkıp tutunmadan kıyıda karşılamadan yanadır. Çünkü Kemal Paşa'ya göre düşmanın karaya çıkmaya çalıştığı an, onun en zayıf olduğu andır. Düşmanı sahile çıkarmama taktiğini görev yaptığı Trablusgarp'ta öğrenmişti. İtalyanları günlerce sahile çıkamaz/sahilden ilerleyemez hale getiren stratejiyi Çanakkale Kara Savaşlarında denedi ve başardı. İtilaf devletlerinin Çanakkale'ye geçip İstanbul'u zapt etme ve Rusya'yla buluşma hayalleri Türk'ün inancının ve ruhunun tecelli ettiği yerde sona erdi. Bu savaşla Anadolu'daki Türk varlığı perçinlendi. dedi.
Panel, yapılan konuşmaların ardından panelistlere Teşekkür Belgelerinin takdim edilmesi ile son buldu.