TUAM'da Caner Balığı Yetiştiriciliği İçin Ön Çalışmalara Başlandı
Iğdır Üniversitesine bağlı Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde (TUAM) bölgesel önem arz eden balık türlerinin üretimi için girişimlere başlandı.
TUAM Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Eren Özden, Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Adnan Aydın ve Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Dr. Öğr. Üyesi Mine Köktürk'ün yürüttükleri ilk deneme çalışmalarında Aras Nehri, karasu çayında ve Iğdır'daki diğer küçük kanallarında doğal olarak bulunan Caner balığının (Barbus esocinus) kültüre alınabilirliği gözlemlendi.
Balıklar Doğal Ortamda Bilinçli Bir Şekilde Avlanmalıdır
TUAM müdürü Dr. Özden, özellikle bu balığın doğal ortamda vatandaşlar tarafından bilinçsiz bir şekilde avlandığını ve bunun neticesinde de türün ova tatlı sularında tükenme tehlikesiyle yüz yüze olduğunu belirtti. Caner balığının neslinin tükenmesine karşı olarak kültüre alınması gerektiği ve halkın tüketimi için alternatif bir kaynak oluşturulmasının önemli olduğunu belirtti. Üniversitemiz bünyesindeki TUAM'da bulunan 480 m3 hacme havuzda yaşamsal ve üreme faaliyetleri gözlemlenmeye başlamış ve sonuçların olumlu bulunması halinde üretim çalışmalarına başlanacağını dile getirmiştir. Caner balığının halk tarafından keyifle tüketildiğini ifade eden Özden, bu çalışmalarını Tarım ve Orman Bakanlığı ile ortak proje haline getirip kurulacak yeni tesislerle Iğdır yöresi ve civar illere bu balığı ulaştırmayı düşündüklerini ve üretimi yapılacak olan balıkların bir kısmının da doğada neslini devam ettirebilmeleri için doğal yaşam ortamlarına bırakılacağını ifade etti.