SON DAKİKA

Tarihi Dambat Köprüsü Yıllara Meydan Okuyor

22 Şubat, 2020 12:50 Güncelleme: 22 Şubat, 2020 12:50 Tarihi Dambat Köprüsü Yıllara Meydan Okuyor

Tarihi Dambat Köprüsü Yıllara Meydan Okuyor

Ağrı'nın Dambat Köyü'nde bulunan tarihi yapı asma köprünün kış mevsimiyle birlikte karla bütünleşmesi, seyrine doyumsuz manzaralar oluşturdu.

Tarihi yapısıyla büyüleyen ve yaz mevsiminde de yoğun ilgi gören Tarihi Asma Köprü, kış mevsimiyle birlikte karla kaplanarak ayrı bir güzelliğe büründü.

Dambat Köyü giriş yolu üzerinde bulunan Tarihi Asma Köprü, doğal güzellere karşı ilgisi olan vatandaşların dikkatlerini çekmeyi başarıyor. Kar yağışıyla birlikte kış mevsiminde de ayrı bir güzelliğe bürünen köprü, özellikle fotoğraf severlerin ilgi odağı olurken ziyaretçiler köprü için gerekli restorasyon çalışmalarının başlatılması gerektiğine vurgu yaptı.

“Manzarayı görünce gelmekle çok isabetli bir karar aldığımızı anladım“

Ağrı merkeze bağlı Dambat Köyü'nde bulunan ve önemli bir geçiş noktasında bulunan tarihi asma köprünün uzun süre kullanılmaması ve gerekli tamirlerinin yapılmaması nedeniyle tehlike arz ediyor. Tarihi asma köprünün kış manzarasını görmek için şehir merkezinden fotoğraf makinalarıyla Dambat Köyü’ne geldiklerini söyleyen Merve Gökbakan, asma köprüyü arkadaşının tavsiyesiyle görmeye geldiğini dile getirerek gerekli yenileme çalışmalarının yapılması halinde hak ettiği ilgiyi göreceğini vurguladı. Gökbakan, “Köyün içinden geçen Murat Nehri'nin üzerinden karşı tarafa geçmeyi sağlayan bu asma köprü, hem görsel açıdan hem de kullanımı açısından önemli bir yere sahip olmasının yanı sıra, tarihinin çok eskilere dayanması da kültürel zenginlik yönünden oldukça önem sarf ediyor. Arkadaşlarımızla birlikte bu asırlık köprüyü görmeye geldik. Ağrı Merkeze çok yakınmış. Daha önce hiç böyle bir yer olduğunu bilmiyordum. Öğrendikten sonra hemen arkadaşlarımızla birlikte toplanıp geldik. Tabi kar yağdığı için biraz kararsız kaldık gelme konusunda ama bu manzarayı görünce gelmekle çok isabetli bir karar aldığımızı anladım“ şeklinde konuştu.

“Kış mevsiminin doğal güzelliklerinden faydalanılabileceğini düşünüyorum“

Asma köprüye çıkıp fotoğraflar çeken Gökbakan, Ağrı’nın doğal güzelliklerinin kış mevsimiyle birlikte değerlendirilebileceğini aktararak, “Burada bol bol fotoğraf çektik. Gerçekten çok harika bir yer burası. Doğal güzelliklerimizden bir tanesi sayılır bence. Burası bence herkes tarafından görülmesi gereken bir yer. Daha çok duyurulması gerek. İlimizde buna benzer birçok yapı var ancak tanıtımı yeterince yapılmadığı için kimse gelip görmüyor. Oysa, bu tarz yerler turizm açısında çok önemli yerler. Ama ne yazık ki bu köprü çok bakımsız kalmış. İleride alternatif bir köprü yapılmış ama bence bu köprünün de kaderine terk edilmesi yanlış bir şey. Restore edilip turizm amaçlı kullanılabilir. Bu tarz yapıtların tarihinin gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini düşünüyorum. Kış mevsiminin doğal güzelliklerinden faydalanılabileceğini düşünüyorum. “ İfadelerini kullandı.

“Turizm sadece kayak merkezleri ile değil şehirlerin ve bölgelerin doğal güzellikleriyle tanıtılmalıdır“

Gökbakan, kış turizmi için yalnızca kayak merkezleriyle sınırlı kalınmaması gerektiğine dikkat çekerek, şunları aktardı:

“Buraya Ağrı'nın doğal güzelliklerini görmek, yerli veya yabancı turizme sosyal medya üzerinden tanıtımını yaparak doğal mirasın herkes tarafından mutlaka görülmesini sağlamak için geldik. Burada çektiğimiz fotoğrafları İnstagram, Facebook, Twitter ve Youtube gibi sosyal medya araçlarında paylaşıyoruz. Takipçilerimizin merak edip görmelerini istiyoruz. Turizm sadece kayak merkezleri ile değil şehirlerin ve bölgelerin doğal güzellikleriyle tanıtılmalıdır. Bu konuda Ağrı birçok önemli değere sahiptir. Örneğin, karlar altında İshak Paşa Sarayı, Meteor Çukuru, Ahmed-i Hani Türbesi, Murat Nehri, Hamur Kümbeti, Diyadin kaplıcaları, Diyadin Meya Mağaraları, Ağrı Dağı, Hamur Deresi, Hamur Vadisi, Başçavuş Köyü Minaresi gibi.“

Tarihi asma köprünün onarılması halinde hem kullanıma açılması hem de Ağrı'nın tarihi ve kültürel zenginliğine sahip çıkılarak bir tarihin yok olması engellenerek meraklılarının merkezi bir noktada bulunan köprüye ulaşımı sağlanacak.
(Haber: Demet Aydemir)

Yorum Ekle