NUH'UN KAYIP KENTİ NAXUAN NEREDE?
İnsanlığın ortak inanç değerini taşıyan Nuh'un gemisinin kutsal kitaplara göre, yüksek anlamına gelen Cudiye oturduğu ve bu yüksek yerin Ağrı dağı olduğu belirtilmektedir.
TEVRAT TEKVİN (88,4) bölümü, hare ararat'tan söz Hare Ararat Nuh eygamberi gemisini oturduğu dağdır. Tevrat bu olayı şöyle aktardı; ve tanrı, Nuh Peygambere dedi önüme bütün Beşir'in sonu geldi. Çünkü onları sebebiyle yeryüzü zorbalık doldu. Ve işte ben onları yeryüzü ile beraber yok edeceğim kendine Goter ağcından bir gemi yap fakat benimle ahdimi sabit kılacağım; sen ve seninle beraber oğulların ve senin karın ve oğullarının karıları gemiye gireceksiniz. Ve seninle beraber sağ kalmak için her yaşayan beden sahibi onlardan her neviden ikişer olarak gemiye getireceksin ve Nuh Tanrının kendisine emrettiği her şeye göre yaptı ve yeryüzünde sular tufan oldu. Ve yeryüzünde kırk gün tufan oldu. Sular çoğalıp gemiyi kaldırdılar ve yerden kalktı. Ve yeryüzünü sular kapladı ve aradan uzun zaman geçti ve Tanrı gemide ki Nuh ve hayvanları unutmadı ve Tanrı fırtına çıkartarak suların çekilmesine sağladı ve birden bire Ararat tepesine oturdu ve Tanrı Nuh ve oğullarını kutladı ve dedi yeryüzü yeniden insanla çoğalın ve sonunda Nuh ve oğullarına şöyle dedi siz ve sizden sonra gelenlerle bir anlaşma yağacağım gök yüzünden parlayan gök kuşağı da bu anlaşmanın işareti olacak. Gökkuşağı görülmeye başladığında siz ve sizden sonra gelecek olan anlaşmayı düşüneceğim.
Tevrat Nuh tufanını böyle anlatmaktadır.
Tevrat'ın üstünde büyük etsisi olan protu-Kürt peygamber Zerdeşt'in kutsal kitabı AVESTA'DA; Tanrı AHURA MAZDA bazılarını sağ bırakarak kalanları bir tufanla yok etti Demekle Nuh Tufanını işaret etmektedir.
Hristiyanların kutsal kitabı İncil'de de Nuh Tufanı bildirilmektedir.
Müslümanların Kutsal kitabı KUR'AN-NI KERİM'DE Nuh Tufanı anlatılır ve Nuh'un gemisinin Ağrı Dağına oturuşu böyle belirtilir.
Ey yer! Suyunu yut ey gök! Sen de tut ve bu su çekildi iş bitmiştir. Gemi Cudi üzerine oturdu 8 hut süresi 52/11-44. Ayet)
1985 yılında keşif uçuşu yapan uçağın pilotu tarafından Doğubayazıt'ın Üzengili (Meşar) köyü civarından çekilen hava fotoğraflarının incelenmesinde heyelan bölgesi olan bir alanın ortasına oturmuş bir kalıntı tespit edilmiştir. Cudi dağının uzantısı olan bu bölgede Amerikalı Astronot İrlin tarafından başlatılan araştırmaya yine Amerikalı Dait Fason katılmıştır. Amerika'da bir vakıf tarafından finanse edilen bu araştırma Hristiyanların kutsal kitabı İncil'de gemi ile ilgili verilen bilgilere uygun ölçümler tespit edilmiştir.
Bölgede fosil incelemesi de iddiaları doğrulayacak niteliktedir.
Ülkenin araştırmacı kurumları da Ankara ve Erzururm arkeologların da araştırmalarında elde ettikleri bulgular Amerikalı araştırmacıları doğrulamaktadır.
Hz. Nuh'un gemisi Ağrı dağın civarında olacağına göre ; tufandan sonra Tanrı'nın buyruğu gereğince çoğalmak üzere Nuh ve Nuh'un gemisinde bir kent kurdukları muhakkaktır.
Hz. Nuh'un kurduğu kente Naxuan kenti denilmiştir. (bu kent için değişik isimlerde mevcuttur.)
6 bin yıllık Naxuan kenti Ağrı Dağın civarında bulunmaktadır.
Bu hususta araştırmacı yazar Cemal Yıldırım kentin gün yüzüne çıkması için uzun yıllar araştırmalar yaptı.
Nuh'un kaybolan kenti Naxuan'ın ortaya çıkması için Ankara, İstanbul ve diğer üniversitelerdeki bilim adamları bir araştırma yapmaları gerekir.
SONUÇ: Gelin bu tarihi hazineyi birlikte arayıp bulup insanlığa armağan edelim şayet Nuh'un kaybolan kenti Naxuan ortaya çıktığı taktirde Doğubayazıt'ın tarihi ve turistik büyük bir değere sahip olacaktır. Çünkü Naxuan kenti insanlığın inanç yönünde ortak özelliğini taşımaktadır.