Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından Iğdır Pamuğunun Dünü, Bugünü ve Yarını konulu çalıştay düzenlendi.
Karaağaç Kampüsünde düzenlenen çalıştaya; Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sulhattin Yaşar, Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Bünyamin Yıldırım, Bitki Koruma Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Celalettin Gözüaçık, Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Gürbüz, Iğdır Ticaret Borsası Başkanı Serhat Kumtepe, akademisyenler, çiftçiler ve öğrenciler katıldı.
Çalıştayda bir konuşma yapan ve üniversite olarak daima çiftçilerin yanında olacaklarını belirten Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sulhattin Yaşar; Bütün hocalarımız ve çiftçilerimiz el ele vereceğiz. Bu sebeple düzenlediğimiz çalıştayda, Iğdır'daki pamuk üretimini arttırmanın yollarını ve nasıl daha ileri götüreceğimizi konuşacağız dedi.
Hasat döneminde yağışın az olması pamuk üretimini olumlu etkiliyor
Yıllarca pamuk ekimi yapılmamasından dolayı Iğdır'daki toprak yapısının zararlı etmenlerden ve hastalıklardan uzak olduğunu belirten Prof. Dr. Bünyamin Yıldırım; Bu durum hem daha temiz hem daha verimli ürün elde edilmesini sağlayacaktır. Bunun bazı dezavantajları da var; pamuk üretiminin sıkı takip ve teknik beceri istemesi, ilk defa pamuk yetiştirenlerin bu teknik bilgi ve donanıma sahip olmaması olarak sıralanabilir. Ayrıca Iğdır'da gündüz ve gece sıcaklıkları arası farkın yüksek olması da verimi etkileyen unsurlar arasında. Iğdır'ın diğer illere göre avantajı ise hasat döneminde yağışın az olmasının bir sonucu olarak ürünün zarar görmemesi şeklinde konuştu.
Zararlı ve yabancı otların önlenmesi için uzman kişilerden faydalanılmalı
Pamuk Yetiştiriciliğinde Yabancı Otlar ve Mücadelesi konulu bir sunum yapan Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Gürbüz ise pamuk yetiştirilmesinde verim ve kaliteyi düşüren yabancı otların zararlarından korunmak için çiftçilerin eğitilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca yanlış ilaç kullanımının pamuk üretimini düşürdüğünü ifade eden Gürbüz, bunun için uzman kişilerden yardım alınması gerektiğini vurguladı.
Çiftçilerimiz bizlerden destek alsınlar
Pamuk yetiştiriciliğinde yararlı ve zararlı böcekler üzerinde duran Doç. Dr. Celalettin Gözüaçık ise; Iğdır'daki çiftçilerimiz bizlerden destek alabilirler. Üretim aşamasında yanlış kimyasal ilaçların kullanılması verimin düşmesine neden olurken aynı zamanda bazı yararlı böceklerin yok edilmesine de sebebiyet veriyor. Çitçilerimizden ricamız Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesine gelerek bizlerden destek almaları. Bizler bunun için buradayız dedi.
Çalıştay, soru cevap bölümünün ardından sona erdi.