SON DAKİKA

Iğdır Üniversitesi 3D İmalat Atölyesinde Lithophane Tabloların Üretimine Başlandı

16 Nisan, 2021 07:43 Güncelleme: 16 Nisan, 2021 07:43 Iğdır Üniversitesi 3D İmalat Atölyesinde Lithophane Tabloların Üretimine Başlandı

Iğdır Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Murat Şimşek tarafından faaliyetleri yürütülen, Mekanik Elektronik ve Robotik Topluluğuna (MERT) ait 3D imalat atölyesinde,  Lithophane tabloların üretimine başlandı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Teknik İşler Rektör Danışmanı Öğr. Gör. Murat Şimşek şu açıklamalarda bulundu. “Lithophane, Yunanca kaya, taş anlamına gelen "litho" ve aniden beliren anlamına gelen "phainein" sözcüklerinden türetilmiştir. Geçmişi çok eski tarihlere dayanan bir kavram olan "lithophane" , daha çok seramikten üretilen abajurlarda kullanılan bir tekniktir. Çok ince seramikten oluşturulan kabartma resimler, arkalarına konulan ışık kaynağının yakılmasıyla, arkadan vuran güçlü ışık nedeniyle aniden net bir şekilde görünür hale gelirler. Üretim malzemesi seramik olması sebebiyle siyah, beyaz ve gri tonlarının hakim olduğu bir görüntü oluşmaktadır. 3d yazıcılarla çok kolay bir şekilde, muhteşem resimler elde etme olanağı vardır. Herhangi bir fotoğrafı özel algoritmalar içeren yazılımlar vasıtasıyla kabartma desenli üç boyutlu dijital verilere dönüştürebiliyoruz. Fotoğraftaki koyu yerler daha kalın, açık renkli kısımlar daha ince yapıda düşünülerek oluşturulan kabartma desenler, 3d yazıcılarda yazdırılarak "lithophane" baskılar üretilmektedir. Ortam ışığı altında anlamsız girinti çıkıntılardan oluşan bir resim gibi görünürken, ışığı resmin arkasına koyarsanız, ortaya insanı büyüleyen bir tablo çıkmaktadır. Bilgisayar yazılımları kullanılarak oluşturulan katmanlar sayesinde resimler, renkli bir görüntü gibi görünmektedir. Bu yöntemle kişiye özel, çok güzel ve anlamlı hediyeler üretmek mümkün olmaktadır.”

Lithophane baskı çalışması yöntemiyle üretilen tabloyu, Rektör Alma’ya takdim eden Şimşek, “üretim süresinin uzun olmasına karşılık, ortaya çıkan ürünleri gördüğünüzde, yaptığınız işin verdiğiniz emeğin karşılığını görmenin huzuru içinde oluyorsunuz. Birkaç ay içerisinde Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma’nın destekleriyle, Lithophane ve benzeri üretim yöntemleriyle imalat konularında, ilgili eğitim kurslarımızı açmış olacağız. Şimdiden memleketimize hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

Yorum Ekle