DOĞUBAYAZIT’TA YÖRESEL ÇAŞUR VE KEKİK SATIŞA SUNULMAYA BAŞLANDI
Bölgemizin vaz geçilmez bilgisel tatlarından çaşur bitkisi ile kekik 0tu yeşermeye başlamasıyla birlikte kırsal kesimde yaşayan insanlar içinde bir ekmek kapısı oluşturdu.
Çaşur bitkisi bölgemizde genellik salamurası yapıldığı gibi, turşusuda yardımcı yemek çeşidi olarak sofralarımızı taçlandırmaktadır.
Çaşur kırsal kesimlerde ve yüksek rakımlarda yetişmesi ayrı bir tat ve şifasıyla anılmaktadır.
C vitaminin özelliğini taşıyan ve birçok derde dava olduğu söylenen çaşur Bazid’in geleneksel mutfak kültürlündedir.
Çaşur, iştah açıcıdır, bağırsakları çalıştırır. En önemlisi de vücudun şeker metabolizmasın da önemli rol oynar.
Bilimsel kaynaklara göre çaşur; uyarıcı ve gaz söktürücü etkilerinden dolayı anason meyvesi yerine kullanılıyor. Kökün kimyasal yapısında bulunan gummi-resinanın bağırsaklardan kurt düşürücü etkisi tespit edildi. Hayvan yaralarında oluşan kurtları öldürmek için de toz halinde yaraların üzerine konulduğu, bu bitkilerden izole edilen kumar inlerin birçoğunun kalp adalelerini kuvvetlendirdiği ve kalp çevresindeki damarlarda daralma ya da tıkanmayı önlediği saptandı. Ayrıca anti tümör, antibakteriyel ve antifungal etkisinin varlığı da tespit edildi. Yine bu bitki afrodisiak (cinsel gücü artırıcı) olarak da kullanılıyor.
KEKİK OTU
Yine Beyazıd’ın yüksek kesimlerinde yetişen bir bitkiseldir.
Kekin bir çok yararları vardır. İştahı açar, sindirimi kolaylaştırır. Sabah içilen çayı gün boyu zindelik verir.Gaz söktürücüdür, idrar söktürücüdür. Yatıştırıcıdır. Spazm çözücüdür. Solucan (kurt) düşürücü Etkisi vardır. Terletici ve balgam söktürücüdür. Soğuk algınlığı, nezle, boğaz ağrıları ve kuru öksürüğün atlatılmasında yararlı olur.
Bronşit, boğmaca ve astım tedavilerinde başarıyla kullanılır.
Her iki bitkisel ot her sabah kırsal alanlarda getirtilerek, Manolya pastanesi ile Ortadoğu otel önünde müşterileri ile buluşturulmaktadır.
Cevdet Baycan yazıyor…