SON DAKİKA

DOĞUBAYAZIT’IN BİLİNMEYENLERİ….

Doğubayazıt’lı olarak yaşamamızı ya Doğubayazıt’ta yâda ilçe dışında değişik yerleşim yerlerinde sürdürmekteyiz. 10 Haziran, 2020 04:27 Güncelleme: 10 Haziran, 2020 04:27 DOĞUBAYAZIT’IN BİLİNMEYENLERİ….

DOĞUBAYAZIT’IN BİLİNMEYENLERİ….

Doğubayazıt’lı olarak yaşamamızı ya Doğubayazıt’ta yâda ilçe dışında değişik yerleşim yerlerinde sürdürmekteyiz.

Geçmişte cereyan eden birçok tarihi, sosyo-ekonomik olaylar yaşanmıştır.

Çoğumuzun bu olayları yaşamadık. Ancak bazı büyüklerimizden duymak suretiyle öğrenmekteyiz. Âmâ yine de bilmediğimiz birçok olaylar var…

Hele hele Doğubayazıt’ta yetişen yeni genç nesil geçmişteki cereyan eden olaylardan ister istemez bihaberdir. Hatta orta yaş gurubunu da sayabiliriz…

İşte size bugün Doğubayazıt’ın bilinmeyen sosyo-ekonomik bir olayını anlatacağım.

Doğubayazıt’ın Noreşin köyünden, Kotis köyüne kadar bir dağ silsilesi bulunmaktadır. 

Bir zamanlar bu dağ silsilesi içinde barındıran üretken madenlerle Doğubayazıt ekonomisinde büyük söz sahibi olmuştur. Nedir Bu dağ silsilesinin hikmeti?

Bu dağ silsilesi bağrında kireç ve beyaz taş barındırmasıdır.

Kotis köyündeki bu beyaz taş ocaklarından getirtilen beyaz taşlar  Beyazıt Miri Mir Muhammed Pır bela tarafından 1674 tarihinde birinci avlu temeli atılan İshakpaşa Sarayı, Mir Muhammed Pır Bela Camii(Mirzebey camii),tarihi pıra belek(alaca köprü) pıra hamo yapımında kullanılmıştır.

Günümüzde de halen bu taş ocağı kullanılmaktadır.

1920 yılı kadar faaliyet gösteren sayısal bakımda hayli fazla olan bu dağ silsilesindeki kireç ocaklarında çok sayıda emekçi işçiler çalışmıştır.


Bu kireç ocaklarının yakıtı yıllar yılı bu dağ silsilesinin karşısında yer alan sazlıkta temin edilen kamış ile sağlanırdı.

Öylece Kireç elde etme enerjisi hal edilmiş olurdu

Kireç ihracatı Doğubayazıt ekonomisine büyük katkı sağlanmıştır.

İşte sizlere bilinmeyen Doğubayazıt’ın  iki sosyo-ekonomik Olayı! 



Yorum Ekle