SON DAKİKA

Doç. Dr. Arzu Ünal Tarafından Üretilen Endüstriyel Enzim Patent Başvurusuna Layık Görüldü

Doç. Dr. Arzu Ünal tarafından yürütülen Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından desteklenen TAGEM/HSGYAD/16/A05/P01/103 No’lu “Biyoteknolojik Süreçler Kullanılarak Ekmek Kalitesinin Artırılmasında Termal Kaynaklı Yerli Fungal Alfa-Amilaz Enziminin Kullanım Potansiyelinin Araştırılması” başlıklı proje kapsamında laboratuvar koşullarında üretilen Amilaz Enzimi Bakanlık tarafından patent başvurusuna layık görüldü. 11 Haziran, 2020 08:49 Güncelleme: 11 Haziran, 2020 08:49  Doç. Dr. Arzu Ünal Tarafından Üretilen Endüstriyel Enzim Patent Başvurusuna Layık Görüldü


Doç. Dr. Arzu Ünal Tarafından Üretilen Endüstriyel Enzim Patent Başvurusuna Layık Görüldü 

Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü öğretim üyelerinden Bölüm Başkanı Doç. Dr. Arzu Ünal tarafından yürütülen Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından desteklenen TAGEM/HSGYAD/16/A05/P01/103 No’lu “Biyoteknolojik Süreçler Kullanılarak Ekmek Kalitesinin Artırılmasında Termal Kaynaklı Yerli Fungal Alfa-Amilaz Enziminin Kullanım Potansiyelinin Araştırılması” başlıklı proje kapsamında laboratuvar koşullarında üretilen Amilaz Enzimi Bakanlık tarafından patent başvurusuna layık görüldü.

Enzim teknolojisinin giderek gelişmesi, ürünlerin kullanım alanlarının çeşitliliği ve ekonomik değerinin çok yüksek olması nedeniyle, Biyoteknoloji Biliminin enzimlerle ilgili alanında yapılan araştırmaların önemi artmaktadır. Özellikle birkaç ülke dışında diğer ülkelerin enzim konusunda tamamen dışa bağımlı olması, bu konuyu daha da önemli duruma getirmektedir.

Proje kapsamında Bakanlık ve Özel Sektör desteği ile laboratuvar koşullarında üretilen patente konu Amilaz Enziminin laboratuvar ölçeğinden pilot ölçeğe aktarılması süreci tamamlanmış olup, sektörden temin edilen ticari enzimle karşılaştırılarak endüstriyel ölçeğe aktarılması çalışmaları tamamlanmak üzeredir.

Üniversitemiz, Özel Sektör ve Bakanlık üçlüsü tarafından gerçekleştirilen Proje kapsamında elde edilen Amilaz Enziminin ülkemizin yerli ve milli üretim havuzuna, ülke ekonomisine, gıda-fırıncılık sektörüne ve Endüstriyel Biyoteknoloji Bilimi’ne ve dünya literatürüne katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

IÜ Haber Merkezi

Yorum Ekle