1998 yılında planlanan ancak 2015 yılında çalışmalarına başlanan 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde tamamlanan birinci etabında 10 tesisin temeli törenle atıldı. OSB'ye kalifiye eleman yetiştirecek 2.OSB Bilim Teknik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi eğitim-öğretime açıldı.
Erzurum'da 1998 yılında çalışmalarına başlanan 2'nci Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) 20 yıl sonra fabrika temeli atıldı. Alt yapı çalışmaları tamamlanan birinci etapta inşa edilecek 10 tesisin temel atma törenine katılan Vali Seyfettin Azizoğlu, Belki biraz yavaş gittik ama emin adımlarla yürüyoruz. Buradan Türkiye'mizi dünyaya tanıtacak bir çok, dünyadaki bir çok yatırımcıyla yarışacak önemli yatırım tesislerini gerçekleştirmiş olacağız dedi.
Birinci etabı tamamlanan 2'inci OSB'de inşa edilecek yatırımlarla ilgili bilgi veren Bölge Müdürü Fırat Karakaya, temeli atılacak 10 tesisin toplam yatırım bedelinin 41 milyon 500 bin lira olduğunu bildirdi. 150 kişinin istihdam edileceği OSB'de 42 sanayi parselinin tahsis edildiğini söyledi. Birinci etapta yeralan 32 yatırımcının toplam yatırım tutarının 210 milyon lira tutarında olduğunu vurgulayan Karakaya bin 100 kişinin istihdamının hedeflendiğini kaydetti.
10 tesisin temelinin atılması çok önemli
Türkiye'nin büyük bir saldırıyla karşı karşıya olduğu dönemde 10 tesisin temelinin atılmasının çok önemli olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum'dan Türkiye'mize sesleniyoruz. Şartlar ne kadar ağır olursa, olsun bizler yaşamaya devam edeceğiz. Milletimiz ne badireler gördü, ne sıkıntılar atlattı. Bu içinde bulunduğumuz durumu kısa sürede atlatarak elimizden gelen hamleyi yaparak Erzurum'u olması gereken yere taşıyacağız dedi.
Artık savaşlar kurla oluyor
Temeli atılan tesislerin hizmete girmesiyle Erzurum'un sanayileşeceğini ve sanayileşerek gelişeceğini belirten AK Parti MKYK Üyesi ve Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu, milli üretimin de destekleneceğini söyledi. 22'nci yüzyıla ilerlerken artık dünyada savaşların meydanlarda değil kurlarla gerçekleştirildiğini ifade eden Taşkesenlioğlu, Artık savaşlar kurlarla, teknolojiyle, üretilen ürünlerle gerçekleştiriliyor. Bu savaşlara şimdiden hazırlıklı olmak adına yerli milli üretimi desteklememiz gerekiyor. Temeli atılan işyerlerimizde hem yerli ve milli üretime katkı sağlayacak aynı zamanda katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesini sağlayacaktır diye konuştu.
Erzurum sanayisinin gelişmesi için geçmiş hükümetler döneminde önemli bir adım atılarak sadece OSB'lerin değil, kentin her alanında yapılacak yatırımların 6'ncı bölge teşviklerinden yararlanır hale getirildiğini hatırlatan Taşkesenlioğlu, amaçlarının sanayi kuruluşlarının üzerindeki maliyet yüküne devlet olarak destek vermek olduğunu söyledi.
Kahraman sanayiciler
2'nci Organize Sanayi Bölgesi'nde temel atma sürecine gelinceye kadar başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere bir çok kamu kuruluşunun yoğun mesafe katettiğini anlatan Vali Seyfettin Azizoğlu, kahraman olarak ilan ettiği sanayicilerin de Erzurum'dan dünyaya mesaj verdiğini söyledi. Azizoğlu,
Bütün dünyanın üzerimize geldiği, üzerinde karabulutların dolaştırılmaya çalışıldığı dönemde Anadolu'nun kapısı, yiğitler diyarı Erzurum'un Dadaşı yeniden meşale yaktı. Yeniden ışık saçtırdı, yeni yatırımlara Türkiye'mize destek oldular. Kahraman sanayicileri saygı ile selamlıyorum diye konuştu.
OSB'deki birinci etapta 42 parselde tahsislerin yapıldığını diğer tesislerin de yavaş yavaş temellerinin atılacağını belirten Azizoğlu, şunları söyledi:
42 parseldeki fabrikaların 1,5 sene sonra bacalarından duman tütmeye, makinelerin çalışmasına başlayacak. İnsanımız iş sahibi olacak. Burada üretilen ürünlerle hem Türkiye'mize hem komşu ülkelere ihraç edilecek. Erzurum sanayide öncü şehir olma yolundaki emin ve hızlı adımlarını atmaya başlayacak. Yavaş gittik ama emin adımlarla yürüyoruz. Türkiye'mizi dünyaya tanıtacak, dünyadaki bir çok yatırımcıyla yarışacak önemli yatırım, tesislerini gerçekleştirmiş olacağız.
Konuşmasının son bölümünde sanayi yatırımlarının desteklenmesi için hükümetten beklentilerini de dile getiren Vali Azizoğlu, Hükümetimizden beklentimiz şu; 6 bölge teşvikleri belirgin hale getirmemiz lazım. Bu konuda çalışma yapıldığın duyuyoruz. Biz şimdiye kadar tahsis ettiğimiz tüm parselleri geçmiş dönem mevzuatlarına göre dağıttık. İkinci kısımdaki parsellerin dağılımının bedelsiz olması için karar bekliyoruz. Onların da tahsisleri hızla yapılırsa en az 15 bin kişinin istihdamını sağlayacak saniye kurularak hizmete açılır diye konuştu.
Konuşmalardan sonra Vali Azizoğlu, protokol üyeleri sanayicilerle birlikte butona basarak tesislere ilk harcı koydular.
OSB'de lise açtılar
Sanayi tesislerinin temel atma töreninden sonra Vali Azizoğlu ve beraberindekiler 2.OSB Bilim Teknik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ni eğitim-öğretime açtı. 62 derslik, 7 atölye, 3 laboratuvarı bulunan okul 2 bin 40 öğrenci kapasiteye sahip. 50 öğretmen ve 20 görevlinin bulunduğu okulun açılışını yapan Vali Azizoğlu, sınıf ve laboratuvarları gezerek yetkililerden bilgi aldı.