SON DAKİKA

Yunus Emre İshak Paşa Sarayı’nda Anıldı

01 Ekim, 2021 04:06 Güncelleme: 01 Ekim, 2021 04:06 Yunus Emre İshak Paşa Sarayı’nda Anıldı

Türk dili ve medeniyetinin temel taşlarından biri olan Yunus Emre'nin vefatının 700’üncü yılı hasebiyle Kültür ve Turizm Bakanlığının destekleri, Ağrı Belediyesi ve Ağrı Kalkınma ve Eğitim Kültür Vakfı (AKEV) ortaklığıyla İshak Paşa Sarayı’nda düzenlenen programa Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Ağrı Valisi ve eşi, Ağrı Belediye Başkanı, AKEV Yönetim Kurulu Başkanı ile Protokol Üyeleri katıldı.

 Milletimizin "Bizim Yunus" olarak bağrına bastığı, Anadolu'da Türkçe şiirin öncüsü olan tasavvuf ve halk şairi Yunus Emre, Türkçenin edebiyat ve medeniyet dili haline gelmesine ve Türk kültürünün Anadolu'da kökleşmesine öncülük etmiş; şiirleriyle sevginin, hoşgörünün, kardeşliğin, dostluğun, birliğin, barışın ve esenliğin sözcüsü olmuştur. 

Programda, müşterek insani değerler üzerine inşa edilmiş felsefesiyle çağlar ötesine seslenebilmeyi başarabilmiş Yunus Emre’nin evrensel bir dile, duyuşa ve söyleyişe sahip olduğunu belirterek konuşmalarına başlayan Vali Dr Osman Varol: “Anadolu’nun giriş kapısı olan kadim kentimizde, ecdadımızın taşı nakış gibi işlediği İshak Paşa Sarayı’nda, Anadolu’nun dünyaya verdiği mesajı yansıtan bu etkinlikte bir arada olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Binlerce yıldır birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan bu kadim topraklarda Yunus Emre’nin tüm dünyaya ilettiği dostluk ve kardeşlik ortamını hep birlikte tecrübe ediyoruz. Birlik ve beraberlikten aldığımız güçle ilimizin refah düzeyini yükseltmek için çalışıyor, yaz boyunca gerçekleştirdiğimiz ve devam eden kültür sanat etkinlikleriyle İshak Paşa Sarayı başta olmak üzere ilimizin değerlerini ülkemizin vatandaşlarına sunuyor, bu değerlerimizi tüm dünya insanlığına mal etmek için faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.” dedi.

 Konuşmaların ardından program Yunus Emre temalı video gösterimi ile sürdü. Daha sonra Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu tarafından Yunus Emre’nin felsefesi ve tasavvufi yönünün etkisi ile oluşturulan ilahilerin Ağrılı dengbejlerin performansı ile harmanlandığı, birlik ve beraberliğin somutlaştırıldığı dinleti seyircilere sunuldu.

 Yunus Emre’nin halk müziğindeki öneminin vurgulanması ile türkülerin seslendirildiği programda kapanış konuşmasını yapan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz: “2021 Yunus Emre  ve Türkçe Yılı kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığımızca kıymetli sanatçılarımızla birlikte gerek yurt içinde gerek yurt dışında çeşitli etkinliklerle bizi biz yapan bu değeri anmak ve felsefesini anlamak, hatırlamak ve genç nesilleri anlatabilmek için çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Ecdadımızın Anadolu’ya mühür gibi vurduğu en kıymetli eserlerimizden birinde, İshak Paşa Sarayı’nda, her kula nasip olmayacak bu eşsiz gecede bizi biz yapan ve bizleri yüzyıllardır ahenk içerisinde bir arada tutan eşsiz sözleri ve muhteşem ezgilerimizi hep birlikte dinledik.” dedi.

Yorum Ekle