SON DAKİKA

Van İskele Sahil Yolu Yapılmayacak!

Van’ın simgelerinden olan Tuşba İlçesi’ne bağlı İskele Mahallesi’nde yer alan İskele sahil yolunun tamamı demir yoluna dönüştürülüyor. Kaynak: Van İskele Sahil Yolu Yapılmayacak! 24 Ocak, 2020 06:24 Güncelleme: 24 Ocak, 2020 06:24 Van İskele Sahil Yolu Yapılmayacak!

Van İskele Sahil Yolu Yapılmayacak! 

Van’ın simgelerinden olan Tuşba İlçesi’ne bağlı İskele Mahallesi’nde yer alan İskele sahil yolunun tamamı demiryoluna dönüştürülüyor. Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, “Malatya Devlet Demiryolları Bölge Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmelerde daha önce İskele sahil yolu ve parkı olan alanın tamamının demiryoluna dönüştürüleceği bilgisi verildi. Burada park ve yürüyüş yolu yapacağımız alan bırakılmamış” dedi.

Vansesi Gazetesi'nden Burhan Ergin'in haberine göre, geçen yıl ağaçları sökülüp, oturma bankları, baraka iş yerleri kaldırılarak dozerlerle hafriyat çalışması yapılan ve tepkilere neden olan İskele sahil yolu ve parkının yeniden yapılmasını bekleyen Vanlılara, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Bölge Müdürlüğü’nden üzücü haber geldi. Demiryolları eski sahil yolu ve park alanına raylar döşeyeceğini bu nedenle yeniden sahil yolu yapılacak bir alanın olmayacağını açıkladı.

“Hukuki yolları zorlayacağız”

Vanlıların Van Gölü ile buluştuğu önemli gezi ve dinlenme alanlardan, Van Kalesi Erek Dağı ve çevre güzelliğini Van Gölü mavisi eşliğinde izledikleri, fotoğraflar çektikleri İskele sahil yolu anılarda kalacak. Sahil yolu ve park alanının demiryoluna dönüştürülmesiyle ilgili son gelişmeleri Vansesi’ne açıklayan Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, eski sahil yolu ve park alanı TCDD tarafından hazırlanan projede TCDD Gar Müdürlüğü’ne bağlı Feribot İskelesi sol ray alanı içinde kaldığını, yapılacak işin 23 Ocak 2020 Perşembe (bugün) ihaleye çıkılacağını söyledi. Vali Bilmez, “Büyükşehir Belediyesi olarak İskele’de eskiden olduğu gibi vatandaşlarımız için sahil yolu ve dinlenme alanı ponjemizi hayata geçirmek istiyoruz ancak raylar için ayrılan ve mülkiyeti TCDDY ait olan bu yerde uygun alan bırakılmamış ama biz hukuki yolları zorlayacağız” dedi.

3-20200122232029.jpg

 “Sol raylar sahildeki yıkılan eski yürüyüş yolu olacak”

 Büyükşehir Belediyesi olarak İskele’de sahil yolu ve park yapmak istediklerini belirten Vali Bilmez, “Van kamuoyunu duyarlı olduğu, şehrimizi için ihtiyaç olan İskele sahil yolu ve park ile ilgili Malatya Devlet Demiryolları Bölge Müdürlüğü yetkilileriyle görüşme yaptım. Büyükşehir Belediyesi olarak park ve sahil yolunu yeniden yapmak istediğimizi kendilerine ilettim.  Van Gölü üzerinden yapılan demiryolu taşımacılığını artırmak için Tatvan Limanı’nda 300 milyonluk genişletme çalışması yapmışlar. Bunun yanında 160 milyon Euro’ya 4 bin ton kapasiteli Türkiye’nin en büyük iki büyük feribotu yapılmış.  Yeni feribotlara göre Van’da İskele’ de yanaşma rampaları ve iskele bağlantılı 4 yeni demiryolu daha önce ihale edilmiş, sağ ray döşeme işi geçtiğimiz yıl tamamlanmış. Ancak sol ray işini yapamamışlar. Çünkü İskele’ de demiryolundan cafe olarak kullanılmak üzere yer kiralayan işletmeciler dava açmalarından sonucu iş durunca kurum da ihaleyi iptal etmiş.  Bu sene cafe kiracılarının sözleşme süreleri bitmiş. Sol ray güzergâh yapım işi de 23 Ocak 2020 Perşembe (bugün) yeniden ihaleye çıkarılacak. Projede İskele ‘ye sağdan yol verilmiş ama soldan sahile sıfırlamışlar. Sol raylar sahildeki yıkılan eski yürüyüş yolunu ve parkı kapsıyor. Büyükşehir Belediyesi olarak eski sahil yürüyüş yolu ve parkı yeniden yapma planımız vardı ama hiçbir şekilde yer bırakılmadığından maalesef yapamıyoruz. TCDD yetkilileri sağ ve sol rayları döşedikten sonra bu alanı güvenlik için çitle kapatacaklarını anlattılar” dedi.  

“İskele’ de yürüyüş yolu, park yapacağımız alan yok”

Devlet Demiryolları Bölge Müdürlüğü projesine göre İskele sahilinin tamamının raylı alana dönüşeceğine kaydeden Vali Bilmez, “Devlet Demiryolları Bölge Müdürlüğü ile Tuşba Belediyesi arasında daha önce bir protokol imzalanmış. Müdürlük İskele sahil park ve yolu yerine, 15 Temmuz Şehitler Parkı yerini Tuşba Belediyesine vermiş. 6 milyonluk bir keşif özeti olan ray döşeme işi tamamlandığında İskele sahilinin tamamı raylı alana dönüştürülecek. Bundan sonra bu alanda eskisi gibi gezilecek alan olmayacak maalesef. Ancak bu işler tamamlandıktan sonra belediye bir proje yapıp hukuki zemin de sağlanırsa belki dolgu yapılarak bir sahil oluşturulabilir. Biz Vanlıların arzu ettiği park ve sahil yolunu ortaya çıkarmak için çalışacağız ama şuan ki projeye göre İskele’ de yürüyüş yolu park yapacağımız bir alan yoktur.  Sağ şerit yapılmış, sol şerit demiryolunun kapsadığı alan Yaşar Kemal Parkı’na kadar gidecek. Demiryolu ihtiyaç alanı dışında kalan yer olursa Büyükşehir Belediyesi olarak oraya düzenleme yapmak istiyoruz gibi bir talebimiz oldu ama maalesef alanının tamamı demiryoluna dönüştürüleceğini söylediler” ifadelerini kullandı.

“Van halkımıza ve kamuoyuna gereken açıklamaya yapacağız”

İhale sonrası projenin tamamının yeniden incelenerek kamuoyuna açıklama yapacaklarını belirten Vali Bilmez, “Bizim Malatya Devlet Demiryolları Bölge Müdürlüğü’nden ricamız oldu.  Dedik ki hiç olmasa göle doğru iki üç metrelik bir alanı yürüyüş yolu olarak değerlendirmemiz için bırakın.  Biz de belediye olarak o alanı insanlarımızın gezmesi, dinlenmesi için yeşillendirip, banklar bırakarak yürüyüş ve dinlenme alanı yapalım. Mevcut projeye baktığımızda alanı sıfırlamışlar. Proje yapılırken konuşup tartışılmamış, ihale bittikten sonra tartışmaya başladık. Proje yapılırken bizim herhangi bir görüşümüz alınmadı ama Tuşba Belediyesiyle görüşüldüğünü biliyorum. Konunun hukuki yollarını araştıracağız. Hukuki zemini bulduktan sonra orada insanlarımızın eskisi gibi yürüyebileceği yol yapmak istiyoruz. Projenin tamamına bakarak Van halkımıza ve kamuoyuna gereken açıklamaları yapacağız” diye konuştu.

4-20200122232029.jpg

TCDD yetkilileri Vansesi'ne açıklamıştı

İskele sahil yolu ve parkının dozerlerle yıkılmaması üzere Vansesi Gazetesi'nin görütüğü TCDD yetkilileri gazeteye yaptıkları açıklamada şunları söylemişti: “Proje kapsamında giden- gelen yolculara hizmet verecek iki katlı modern bekleme salonları olacak. Bu proje feribotların yapımıyla birlikte 2011 yılında genel müdürlüğümüzce ihale edildi. Yüklenici ÖZATA Tersanecilik firması iskele, rıhtım yenilemesi ve iskele bağlantılı 4 yeni demiryolunun dolgu çalışmalarına başladı. Van Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü de proje alandaki parktaki ağaçları, bankları sökerek değerlendirmek üzere taşıdı. Belediye proje bittikten sonra aynı yerde daha güzel yeni park düzenlemesi yapabilir. Çalışmalar nedeniyle sözleşmelerini feshederek kaldırdığımız sahilde çirkin görünüm yaratan baraka sahipleriyle mahkemelik olduk. Projeyle İskele sahili daha güzel görünüme kavuşacak. Bütün yetkililerin projeden,  başlayan çalışmadan bilgisi var. 

Siyasiler ne demişti?

Dönemin siyasileri İskele sahilinin halka kapatılacağı iddiaları üzerine, halkın endişe etmemesini, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı İran ile ticari ilişkileri arttırmaya yönelik adım attığını, İskele’de yapılan çalışmaların bundan ibaret olduğunu, sahilin kapatılmayacağını aksine genişletileceğini ve güzelleştirileceğini ifade etmişlerdi. Vansesi

 



Yorum Ekle