SON DAKİKA

Taşlıçay Sivrice kanyonu dev çukurlar nedeniyle kapatıldı

Taşlıçay ilçesindeki Sivrice kanyonu, oluşan dev çukurlar nedeniyle kullanıma kapatıldı. İlçeye 20 kilometre uzaklıkta bulunan kanyonda oluşan 80-100 metre derinliğindeki çukurlar nedeniyle bölgeye vatandaşların giriş çıkışları yasaklandı. 16 Nisan, 2014 05:52 Güncelleme: 16 Nisan, 2014 05:52 Taşlıçay Sivrice kanyonu dev çukurlar nedeniyle kapatıldı

Taşlıçay ilçesindeki Sivrice kanyonu, oluşan dev çukurlar nedeniyle kullanıma kapatıldı.

İlçeye 20 kilometre uzaklıkta bulunan kanyonda oluşan 80-100 metre derinliğindeki çukurlar nedeniyle bölgeye vatandaşların giriş çıkışları yasaklandı.

Ağrı İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünce (AFAD) kanyonda dev çukurlar oluşmaya başlayınca bölgeye giriş ve çıkışların yasaklandığını belirten tabelalar asıldı.

Bölgede incelemelerde bulunan Ağrı AFAD İl Müdürü Erkan Gürcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sivrice mezrasının üzerine kurulu olduğu kanyonda çökmeler yaşandığını söyledi.

Farklı alanlarda açılan çukurlara birçok hayvanın da düştüğünü anlatan Gürcan, bölgenin riskli olduğunu, bu nedenle alana 'Aktif heyelanlı bölge girilmesi tehlikeli ve yasaktır' yazan tabelalar yerleştirdiklerine dikkati çekti.

Kanyonun geçiş güzergahında olması dolayısıyla sık kullanıldığını anlatan Gürcan, ”Bölgede 80 ila 100 metre derinliklere ulaşan dev çukurlar oluşuyor. Bu durum civarda yaşayan vatandaşlar için tehlike teşkil ediyor. Bölgeye girişleri yasakladık ve çeşitli yerlere bu istikameti kullanmanın tehlikeli ve yasak olduğuna dair tabelalar yerleştirdik. Yakın zamanda bu kanyonun civarını tel örgüyle kapatarak karşı tarafla iletişimi keseceğiz” dedi.

Sivrice mezrasının da tahliye edilebileceğini ifade eden Gürcan, Mayıs ayında mühendislerin evlerin bulunduğu alanda zemin çalışması yapacağını söyledi.

Çalışmanın ardından mezranın taşınıp taşınmayacağına karar verileceğini anlatan Gürcan, ”Alınacak karara göre gerekirse mezrada yaşayan vatandaşları başka bir alana tahliye edeceğiz. Vatandaşların tahliye edileceği alan da mühendisler tarafından gerekli jeolojik incelemelerin yapılıp, onay vermeleriyle seçilecek. Bu süre zarfında kanyonun etrafı tel örgülerle çevirilip, vatandaşların bu güzergahı kullanmaları yasaklanacak” diye konuştu.

“YERLEŞİM AÇISINDAN RİSKLİ”

Jeoloji mühendisi Fatih Üçgün ise kanyonun bulunduğu bölgenin yerleşim açısından riskli olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

“Yeraltı sularının bulunduğu seviyeden çekilmesiyle yeraltında bulunan ve eriyebilen kayaçların erimesi sonucunda baca ve kuyu görüntüsü olan bu gibi derin çukurlar oluşur. Bu tarz oluşan çukurlar genelde obruk olarak adlandırılır. Bu obruklar, aktif tektonik hareketler neticesinde meydana gelen kırılmalarla oluşan yeraltı boşluklarının üst katmanında bulunan malzemenin içeri dökülmesiyle onlarca metre derinliğe ulaşabilir. Bu tür alanlarda ne zaman ve nerede çökme oluşacağı belli olmaz. Her an başka bir yerde dev bir çukur açılabilir.”

Bölgede çukurların oluşma nedenlerini anlatan Üçgün, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Kanyon civarında görülen karstik özellikteki kayaçlar çöküntü oluşturmaya müsait yapılardır. Bölgede oluşan bu dev çukurlar da tavanının çökmesi sonucunda oluşan ve obruk olarak nitelendirebileceğimiz yapılardır. Bu tür bir yapıya sahip bölgede yerleşim alanı yapılmadan önce mutlaka gerekli yeraltı incelemeleri yapılmalıdır. Kanyonun bulunduğu bölge yerleşim açısından riskli bir bölgedir. Bu jeolojik yapıya sahip alanlarda her an aynı olay gerçekleşebilir.”

Yorum Ekle