SON DAKİKA

Tahran ve Erbil doğalgaz karşılığında petrol konusunda anlaşıyor

Federal Kürdistan Hükümeti, petrol karşılığında İran'dan doğalgaz alımı konusunda her iki ülkenin anlaştığı bildiriliyor. 11 Kasım, 2015 10:07 Güncelleme: 11 Kasım, 2015 10:07 Tahran ve Erbil doğalgaz karşılığında petrol konusunda anlaşıyor

Federal Kürdistan Hükümeti İran Temsilcisi Abdullah Akreyî, Tahran ve Hewler'in petrol karşılığında doğalgaz alımı konusunda anlaştığını belirtti.

BasNews Soranî gazatesine konuşan Federal Kürdistan Hükümeti İran Temsilcisi Abdullah Akreyî,İran devleti ile daha önce yaptıkları görüşmede Güney Kürdistan'ın iki bölgesine (Süleymaniye ve Hewler) doğalgaz vermeleeri karşılığında petrol verilmesini talep ettiklerini söyledi. Akreyî, bu konuda proje hazırlandığını ve görüşmeler yapıldığını kaydetti.

İran devletinin, Federal Kürdistan'ın Bağdat'tan izinsiz olarak petrol satışına karşı olduğunu belirten Akreyî, ancak bu tavrında değişikliğe gittiğini ifade etti. Abdullah Akreyî bu konunun en son Federal Kürdistan Başbakanı Neçirvan Barzani'nin İran ziyaretinde gündeme geldiğini belirtti.

Akreyî, İran ile görüşmesinde, İran'ın vereceği doğalgaz karşılığında Kirmanşan ve Azarbeycan eyaletinin batısına Kürdistan petrolünü verilebileceğini söylediğini belirtti.

Neçirvan Barzani'nin aynı zamanda Kürdistan petrolünün İran üzerinden Basra Körfesi'ne ulaştırılmasını talep ettiği kaydedildi.

Abdullah Akreyî, İran'dan bir heyetin yakın bir zamanda bu konuyu müzakere etmek üzere Federal Kürdistan'a geleceğini belirtti.

İki hükümetin bu konuda anlaşmak üzere olduğunu belirten Akreyî, Federal Kürdistan'ın dünya pazarına petrol satışı için alternatif yollar aradığını belirtti.

Federal Kürdistan Hükümeti İran Temsilcisi, üzerinde anlaşmaya varılması halinde bir yıl içerisinde sözkonusu petrol ve doğalgaz akışının sağlanması için boru hatlarının döşenebileceğini belirtti.

 

Yorum Ekle